Snap
  • Kind

EEN BRIEF AAN MIJN DOCHTER – LIEVE LOLA – 27 MAANDEN

Ik schreef een persoonlijke brief aan mijn dochterlief die inmiddels alweer 27 maanden oud is, over de vele ontwikkelingen die ze doormaakt.

Lieve Lola,

Jeetje meid, waar moet ik beginnen! Wat een gekke maand. Een maand waarin je zo ontzettend vele gezichten van jezelf hebt laten zien. Ongelooflijk hoe vaak je ons deze maand aan het huilen, lachen en verbaasd hebt gekregen. Het is ook een spannende periode voor je, nu je eindelijk echt grote zus wordt. Je merkt het aan alles om je heen dat er een grote verandering aan staat te komen.

Zo klets je meer dan ooit. Je noemt mij bij mijn naam. Het is zoooo gek om uit jouw mondje ineens "Janskeeee" te horen met die grote grijns op je gezicht. Ook praat je steeds vaker papa en mama na en hoor ik je zeggen "Koekkoek", "nou is het klaar" en "schatjeee" uit je mond. Haha. Ook spreek je sinds deze maand in de ik en jij vorm. "Ik ben heeeeeeeel erg moe", "ik heb een poepje gedaaaannn!" of "ik ben hierrr en jij mag daar staan!" Ook belde je mij laatst op toen je bij opa en oma logeerde en had ik een hele volwassen dialoog met jou via de telefoon. Het was een beetje gek en onwennig, maar vooral erg speciaal! Ook vertelde je mij dat je een droom had gehad waarin je met oma memory had gespeeld. Zo leuk dat je die droom nog kon herinneren en het mij vertelde. Wat ben je toch een slimme meid

Je bent steeds meer je fantasie aan het gebruiken. Dat is zo leuk om te zien. Je speelt hele rollenspellen met je speelgoed, maar ook met ons. Dan spelen we "schooltje" en gaan we samen naar school toe zogenaamd. Dan dragen we onzichtbare jasjes en beelden we alles uit. Je zit dan helemaal in je rol, kleine wijsneus. Of we spelen in de tuin alsof de stenen de zee zijn. Dan "zwem" je door de tuin of spring je van "eiland" naar "eiland" zodat je niet in het "water" valt.

Je hebt wel wat last van je kiezen die aan het doorkomen zijn. De hele dag zit er een vinger in je mond. En als hij niet in je mond zit dan steek je hem wel in je neus. Om een snotje te vangen, kleine viezerik! Of je gaat op zij hangen en laat een scheetje, oops! "Pardon" zeg je dan, maar echt netjes is het niet natuurlijk. Haha. Daar moeten we nog eventjes aan werken, haha

Je hebt graag de regie in handen en weet precies hoe alles moet. Vaak moet dat dan ook perse op jouw manier en word je boos als iemand het anders wilt dan jij. De afgelopen maand heb je het mij soms niet gemakkelijk gemaakt. Af en toe wist ik even echt niet wat ik met je aanmoest. Mijn kleine puber peuter! Dan was je zo ontzettend ondeugend en soms zelf heel erg stout. Maar je was vooral ontzettend lief voor papa en mama de afgelopen maand. Vooral de laatste dagen toen papa en mama soms verdrietig waren en moesten huilen gaf je ons een liefdevolle kus en zei je "niet huilen schatje" met zo'n bezorgd gezichtje. Je voelde goed aan dat papa en mama soms een beetje verdrietig waren en was toen extra geduldig en lief. Dankjewel lief meisje, ondanks dat het voor jou nu ook zo'n spannende periode is ben je nu juist zo lief.

Ze zingt de hele dag door liedjes. Liedjes die al bestaan, maar ook liedjes die je ter plekke verzint over de dingen die je ziet of doet. Dat is zo gezellig en schattig! Eigenlijk gaat het heel erg goed met jou en ben ik onwijs trots op mijn grote kleine meisje. Je slaapt weer beter 's middags en 's nachts en ook het afscheid nemen op het kinderdagverblijf vind je steeds makkelijker. Je bent bijna grote zus en bent al flink aan het oefenen voor wanneer ze er eindelijk is. Zelf je poppen verschonen, boekjes voorlezen aan je knuffels, de was vouwen en stofzuigen. Je bent er helemaal klaar voor volgens mij, haha. Ook vindt je het net als mama een beetje spannend allemaal, maar dat mag, dat is het ook wel.

Nog heeeeeeel eventjes geduld lieverd, dan ben je eindelijk grote zus, en wat voor eentje!

Mama houd van jou!

xxx

Mama

Lees mijn andere maandelijkse brieven aan Lola hier.