Snap
  • vies worden
  • immuunsysteem
  • onderzoek
  • Kind

Dit is waarom vies worden goed is voor je kind

Het heeft allemaal te maken met hun immuunsysteem

Heb je je kleintje eens betrapt op het eten van modder of aarde? Lekker laten doen! Onderzoek laat zien dat dit namelijk helemaal niet zo erg is. Sterker nog, een beetje vies worden kan zelfs goed zijn voor het immuunsysteem van je kleintje!

Volgens Amerikaanse wetenschappers hebben kinderen die lekker buiten ravotten en lekker vies worden, een immuunsysteem dat beter werkt en zijn ze minder vaak allergisch dan kinderen die altijd netjes schoon blijven en vaker binnen spelen. 

Goed voor immuunsysteem

De Amerikaanse kinderneuroloog Maya Shetreat-Klein bevestigt dat en schrijft erover in haar boek Goed vies, het nieuwe gezond. "Veel ouders doen hun best om hun kinderen zo schoon mogelijk te houden. Mijn advies: laat ze vaak buitenspelen en maak er geen punt van als ze wat zand of modder opeten." De neuroloog begon de invloed van omgevingsfactoren op kinderen te onderzoeken toen haar derde kind allergisch bleek te zijn voor zuivel en soja.

Gezond voor kinderen

Uiteindelijk zijn volgens Maya Shetreat-Klein deze 3 dingen belangrijk voor de gezondheid van kinderen:

  • Blootstelling aan bacteriën

  • Onbewerkte voeding eten die uit de grond komt

  • Voldoende tijd in de natuur doorbrengen

Wanneer je kleintje de vrijheid heeft om lekker vies te worden, merk je dat het speelplezier met sprongen vooruitgaat. Ze gaan op ontdekkingstocht en experimenteren erop los. Bovendien leren ze op die manier beter omgaan met risico's zoals een valpartij, een glijpartij, of zelfs spelen met water. Het maakt ze nieuwsgieriger en creatiever. "We staan vaak negatief tegenover bacteriën, maar onderzoeken concluderen steeds vaker dat ze goed kunnen zijn voor ons immuunsysteem. Er zijn zelfs concrete studies die uitwijzen dat kinderen die in huishoudens opgroeien waar vaak bleekmiddel wordt gebruikt, vaker ziek zijn dan gezinnen die het niet gebruiken", vertelt Shetreat-Klein.

Niet vaker dan 3 keer per week bad of douche

Ook is het volgens Shetreat-Klein beter om een bad- of douchebeurt voor je kind te beperken tot drie keer per week. "Zo blijven de natuurlijke oliën op de huid behouden, die helpen de huid te hydrateren. Daarnaast zijn die natuurlijke oliën belangrijk om vitamine D te kunnen absorberen van de zon." Daarbij raadt ze aan om zo min mogelijk zeep te gebruiken.

Lees ook: 
Bij het woord ‘punctie’, slaat mijn hart over