Snap
  • Kind
  • opvoeden
  • pearleopticiensnl
  • Pearle
  • mamaplaatscollab
  • ogencheck

Dit is waarom het regelmatig laten checken van de ogen van je kind belangrijk is


Ik weet nog goed hoe ik erachter kwam op mijn 17e dat mijn ogen slechter werden, en dat ze eigenlijk al jaren slecht waren. Het sloop er langzaam in, ik had het in de eerste jaren niet eens echt door. Steeds een stukje dichter bij de televisie zitten, in de klas steeds een rij opschuiven naar voren enz. enz.

Pas toen ik écht heel dicht bij de televisie moest zitten om de ondertiteling te lezen tijdens een film zei mijn beste vriend: ‘’Weet je zeker dat je geen bril nodig hebt Miep?’’. Ik moest er om lachen, maar toen ik zag wat het verschil was in afstand ten opzichte van mijn vrienden met de televisie begon ik hier toch ook wel aan te twijfelen. Kort daarna begon de hoofdpijn ook op te zetten dus besloot ik toch maar mijn ogen eens op te laten meten.

Lang verhaal kort: Ja, ik had duidelijk een bril nodig. Ik weet nog precies toen ik hem ophaalde en voor het eerst opzette. Er ging letterlijk een wereld voor me open, zo bizar hoe scherp alles was. Overweldigend ook, zelfs de vloer zag er ‘gek’ uit de eerste uren. De eerste dagen waren daarom ook enorm wennen, maar ik volgde het advies op van de opticien en droeg de bril non stop. 

Slechte ogen

Nu, 12 jaar later, moet ik bijna elk half jaar mijn ogen wel laten meten omdat ze snel achteruitgaan, zeker na de zwangerschappen. Tijdens mijn autorijles merkte ik het opnieuw. Mijn rijinstructeur kon borden veel eerder lezen dan ik dat kon. Gelukkig wist ik deze keer direct waar dit aan lag en na opnieuw een meting kreeg ik weer een nieuwe bril met een nieuwe, passende sterkte. Omdat ik er zelf pas zo laat achter kwam en aan den lijve ondervindt hoe snel het achteruit kan gaan met je ogen, vind ik het enorm belangrijk dat de ogen van mijn kinderen regelmatig gecontroleerd worden. Ook na de standaard 4-jarige ogentest op het consultatiebureau en checks bij de schooldokter.

Zeker met alle beeldschermen tegenwoordig. Ondanks de 20-20-2 regel die we toepassen. Dat houdt in na 20 minuten beeldscherm, 20 seconden wegkijken in de verte en minimaal 2 uur per dag naar buiten. Heel fijn ezelsbruggetje! Vorige week ben ik met Jaylin langs de Pearle Opticiens geweest. Ze is nu 8 jaar oud en 2jaar geleden heeft ze al eens eerder een meting gehad. Deze was destijds helemaal prima, tijd voor een nieuwe check.

Snap

Toch een bril

Echter bleek nu na deze meting toch dat haar ogen een beetje moeite hebben, niet veel, maar genoeg om moe van te worden. De metingen kwamen uit op +0.50. Op zich kunnen haar hersenen dit gewoon gedurende dag zelf corrigeren maar de opticien gaf aan dat een beetje hulp haar wel rust kan geven, bijvoorbeeld tijdens het lezen op school. Dus we kozen ervoor om een bril voor haar aan te schaffen. Ze koos zelf het montuur uit en over een paar weken kunnen we de bril ophalen. Net op tijd voordat haar school weer begint. Achteraf ben ik dus heel blij dat ik regelmatig langs de opticien ga met de kinderen.

Laten jullie de ogen van je kind(jes) regelmatig controleren na de standaard ogentest bij het consultatiebureau en/of schooldokter? 

2 jaar geleden

Verstandig om af en toe te checken, doen wij ook #tweebrillenouders..

2 jaar geleden

Hier gelukkig geen bril nodig

2 jaar geleden

Ik vind het altijd wel leuk kids met brillen. Maar misschien komt dat ook omdat ik de dochter van een opticien ben. (Die zelf trouwens altijd lenzen draagt)

2 jaar geleden

Sion heeft laatst bij het CB de ogencheck gehad en dat was goed! Wat een lieverd dat ze dat zo zegt 😍