Snap
  • Kind
  • veiligheidnl
  • ad

Deze ongelukken komen het meest voor bij kinderen onder de 4

Inclusief tips om je huiskamer babyproof te maken

Veel baby’s kunnen zich omrollen als ze vijf tot zes maanden oud zijn. Daarna gaan ze zitten, kruipen en staan. Spannend voor je kind, omdat de wereld opeens zó veel groter wordt. Vermoeiend voor jou, omdat nu bijna niets meer veilig is. Hier wat tips om bij deze mijlpaal - en de mijlpalen die lekker blijven volgen - je huis babyproof te maken. 

Ontwikkeling van je kind

Vanaf de geboorte ontwikkelt je kind zich. Dat gaat door tot je kind volwassen is. Bij baby’s gaat deze ontwikkeling heel snel. Het is belangrijk om rekening met de mijlpalen te houden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. De eerste maanden na de geboorte is het bijvoorbeeld belangrijk om je kind te beschermen tegen gevaarlijke situaties. Dat doe je door goed op je baby te letten en te kijken wat je kind allemaal al kan. En door je huis en tuin veilig te maken, bijvoorbeeld door een traphekje te plaatsen of een vijver tijdelijk dicht te gooien met zand. 

(Onder)schatten

Jonge kinderen zijn heel inventief, klimmen al op de trap naar boven voordat ze goed en wel kunnen lopen. Ook gebruiken ze bijvoorbeeld een stuk speelgoed als opstapje om bij het midden van de tafel te komen waar een hete kop thee staat. Dus je kind kan vaak al veel meer dan jij denkt. Neem een goede stap door het huis babyproof maken, ook als je kind zich nog niet door het huis heen beweegt. 

Snap

Kruipend

Bekijk je huis eens door de ogen van je kruipende kind. Zak door je knieën en kijk wat je opvalt. Zo zie je goed welke uitstekende punten voor jouw kind gevaarlijk kunnen zijn. Maak scherpe punten en hoeken rond of dek ze af met beschermhoekjes. Stopcontacten beveilig je op verschillende manieren: met afdekplaatjes, losse pluggen of kinderveilige wandcontactdozen. Schoonmaakmiddelen en vaatwasblokjes staan vaak in lage kastjes, zet deze hoog weg!

Hangjeugd

Dreumesen hangen graag aan kasten, hoe klein of groot. Zorg ervoor dat jouw kasten en stellingen vastgemaakt zijn aan de muur. Als je dat niet doet, kan de kast voorovervallen als een kind erin klimt. Je maakt een kast vast aan de muur met metalen hoekstukken. Deze kun je ook in elke doe-het-zelfzaak kopen. Keuken- en badkamerkastjes maak je veilig met een kindervergrendeling.

Waar let je nog meer op

Er zijn ook andere ongelukken die vaak voorkomen in huis. Denk aan een vinger tussen de deur. Of ongelukjes met een glazen raam of deur. Zeer ernstige ongelukken komen gelukkig niet vaak voor. Maar als het wel gebeurt, zijn de gevolgen groot. Laat je eens adviseren bij de doe-het-zelf winkel. Alles heeft een fijne, handige en geruststellende oplossing. Kun jij meer genieten.

Vallen en opstaan

Als je kind ouder wordt, wordt het steeds belangrijker om je kind te versterken. Dat doe je door de ontwikkeling te stimuleren. Dat betekent bijvoorbeeld dat je je kind leert bewegen, met risico’s leert omgaan en zelfvertrouwen geeft. Ook weer zo’n mijlpaal. Zo kan je kind steeds beter zelf omgaan met nieuwe of risicovolle situaties. De adviezen, mijlpalen, testjes en tips op Kinderveiligheid.nl helpen je daarbij. Zodat jij je kind kunt beschermen én met risico’s kunt leren omgaan. En vooral, ruimte hebt om te genieten. Altijd fijn.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met VeiligheidNL.

1 jaar geleden

Onze dochter (toen 2) leunde bij de deurpost toen haar broer de deur dicht deed en zo is haar vingertop inclusief nagel eraf gegaan. Inmiddels is het na intensieve en goede behandeling/verzorging weer een stukje nagel teruggegroeid, maar niet meer zoals het was. Iets wat we niet hadden kunnen voorkomen. Wat ik hiermee wil zeggen is: een ongeluk zit in een klein hoekje.

1 jaar geleden

Hoezo scherpe punten afdekken? Ik ben ook groot geworden zonder. Wij hebben thuis alleen medicijnkastje, gootsteenkastje met een kinderbeveiliging. Stoom ze klaar voor de toekomst, ipv pamperen. Dat is mijn standpunt. Anders heb je straks een jongvolwassene die op voor het eerst op zichzelf gaat wonen en dan niet eens weet hoe hij/zij z'n koffie drinkt. (Moet er wel bij zeggen dat bij ons eigenlijk weinig aan ongelukken gebeurden, m'n zoon van 3 is deze zomer van de trap gevallen, omdat ie ging bukken bovenaan de trap. Hij had helemaal niets, niet eens een bult of blauwe plek). Kinderen zijn heel erg flexibel, net als katten

1 jaar geleden

Dit dus...

1 jaar geleden

Nou.. er is denk ik een middenweg. Ik ken ook een gezin waar het kind van de trap is gevallen en permanent hersenschade heeft. Ik ben het eens dat je niet moet overdrijven, maar dat gaat twee kanten op. Een puber zal heus wel begrijpen dat hij uitkijkt bij een trap, maar een kind van 2 heeft dit besef nog iets minder.

1 jaar geleden

Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Daarom heet het ook ongeluk

1 jaar geleden

Totdat er een kind met zijn/haar hoofd op de punt van de tafel valt en de volgende dag dood is. (Waargebeurd bij nichtje van mijn man)

1 jaar geleden

Vanaf dat mijn dochter kon lopen hebben we het hele huis opnieuw kids-proof gemaakt. Wat ook hielp: de gehele keuken konden we met een trphekje afsluiten. Scheelde heel wat lade klemmen enz.