Snap
  • Kind

De vraag die je wist dat zou komen

Hij stelde hem terwijl papa aan het koken was, zo tussendoor. Een vraag die ik niet had verwacht.

De oudste heeft nog meegemaakt dat papa en mama bij elkaar waren (1,5 jaar), de jongste heeft dat nooit gehad. En afgelopen weekend stelde hij opeens de vraag die ik nog niet had had verwacht. Waarvan ik misschien wel hoopte dat die nooit zou komen. Terwijl papa aan het koken was vroeg hij het.

Papa, waarom wonen jij en mama niet meer bij elkaar?

Een vraag waar ik het spaans benauwd van krijg. Gelukkig hoef ik hem niet te beantwoorden. Dan is mijn benauwdheid alweer wat gezakt. Mijn vriend antwoord, zo is het toch ook goed?

Voor hem is dat nu nog een prima antwoord. Maar hoe zal dat over een paar jaar zijn? Wat is dan het antwoord van mijn vriend? Wordt het moeilijker voor mij als stiefmoeder en voor hun stiefvader omdat hij liever heeft dat papa en mama weer samen zijn? Dat zijn zomaar wat vragen die door mijn hoofd spoken.

Volgens mijn vriend heeft hij deze vraag al vaker gesteld (het was voor mij de eerste keer dat ik hem hoorde). Zou hij die ook aan mama gesteld hebben? Was haar antwoord anders, uitgebreider, helderder? Ik weet het niet, en eigenlijk is het pure nieuwsgierigheid dat ik het wil weten.

Ze hebben een relatie met elkaar, geen liefdes, maar een ouderrelatie. Die zal altijd blijven, en na alles van de afgelopen jaren denk ik niet dat het ooit meer wordt dan een vriendschap. Ik hoop ook niet dat het meer wordt, want ik hoop toch echt met mijn lief samen te blijven en ik hoop mama ook met haar lief.