Snap
  • Kind

De toekomst van je kind

In deze blog wil ik het hebben over hoe belangrijk het is de juiste school te kiezen. Een goede toekomst begint met een goede basis.

Ik vind het gewoon ongelooflijk dat een goede school zoveel verschil kan maken. Moeders die mij volgen weten dat mijn oudste dochter de diagnose ADHD heeft gekregen. Ze gaat daarom naar een SBO school. Nu hadden wij hier gelukkig de luxe dat we konden kiezen uit 2 scholen. Na een gesprek viel onze keuze op een SBO hier vlakbij. Iets waar we achteraf heel veel spijt van hebben gehad.

Zoals op elke school hadden we ook hier oudergesprekken. In deze oudergesprekken kwam keer op keer naar voren dat onze meid tegen zwakbegaafd aan scoorde qua iq en waarschijnlijk op een middelbare school voor moeilijk lerende kinderen zou eindigen. Met een beetje geluk en inzet zou ze naar het LBO kunnen. Met het grootste gedeelte van de lesstof liep ze ongeveer een jaar tot anderhalf jaar achter op wat volgens de richtlijnen een kind van haar leeftijd moet kunnen. 

Elke keer hebben we ons hierover verbaasd gezien ze het op de "kleuterschool" zo goed deed en daar al bezig was met groep 3 stof. Ok, wij zagen ook wel dat het geen universiteit zou worden, en dat hoeft van ons ook helemaal niet, maar dom is ze zeker ook niet. Toen ze aan het eind van groep 4 nog steeds met lesstof uit groep 3 bezig was. De stof die ze dus op de kleuterschool al kreeg, vonden we toch echt dat er iets moest gebeuren. Ik kan me toch niet voorstellen dat je meer dan 2 jaar nodig hebt om iets te begrijpen. Zelfs niet als je een beetje druk bent aangelegd en je concentratie iets korter is.

Na een gesprek op de andere SBO school hebben we de knoop doorgehakt. De school is verder weg, wat inhoudt dat ze niet meer alleen naar school kan, maar dat weegt niet af tegen de kans dat je kind uiteindelijk de opleiding kan gaan volgen die ze graag wil.

Ze zit nu een half jaar op de nieuwe school. Volgens de juf doet ze het heel goed. Niet alleen is ze nu "bij" met de lesstof, maar loopt ze zelfs met rekenen voor. Ze volgt rekenen nu in groep 6 terwijl ze in groep 5 zit. Ook zijn de leerdoelen drastisch bij gesteld. Van een school voor moeilijk lerende kinderen naar het VMBO en misschien als ze zo door gaat misschien zelfs HAVO. Maar dat is voor later. Eerst maar eens afwachten wat ze later worden wil en dan verder kijken. Maar in elk geval zijn haar keuze mogelijkheden wel een stuk groter geworden.

Het is dus echt verstandig je goed te oriënteren op de school voor je kind. En soms moet je dan gewoon iets verder weg kijken en niet altijd voor de school in de buurt kiezen omdat dat misschien makkelijker is. Je kindjes toekomst hangt er vanaf. Elke dag tot aan zijn of haar pensioen iets doen wat ze leuk vinden of elke dag met tegen zin naar het werk.

8 jaar geleden

Er bestaan verschillende sites waar referenties op staan van zowel ouders als proffesionels. Als je googled op referenties voor een bepaalde school kom je wel links tegen. Op sommigen kun je zien hoeveel leerlingen op een school zitten en zelfs naar welk soort school de kinderen aan het eind van de basisschool gaan. Dit staat dan in percentages. bijv. 60% LBO, 15% VMBO, 15% Havo en 10% Atheneum/Gymnasium. Ook zijn er rapporten van de overheid over de scholen. Soms zijn ze al wel een paar jaar oud, maar dat is vaak juist goed omdat dit betekend dat de school volgens de overheid voldoende presteert en er geen verbeterpunten zijn. Dit is zowel op leergebied als op het gebied van pestbeleid enzo.

8 jaar geleden

Helemaal meeeens :) Wij hebben ook zeer bewust gekozen voor een school (al gaat hij er nog niet naartoe). We bij verschillende scholen wezen kijken en iedere school heeft zo zijn eigen paradepaardjes en vindt zichzelf natuurlijk de beste. Wij voelden ons bij de school waar we voor gekozen hebben meteen op onze plek. En Luc had met zijn net 3 jaar al heerlijk meegespeeld in de klas. Ik denk dat wanneer je je als ouder prettig voelt bij de werkwijze van de school en de visie van de school je voor een goede school kiest. En wat voor mij een goede school is kan voor een andere mama weer heel anders zijn.

8 jaar geleden

Goed punt, maar hoe kom je er va te voren achter wat wel en niet een goede school is? De school zelf vragen lijkt me niet echt een optie, want die prijzen zichzelf natuurlijk de hemel in. Andere moeders met kinderen die hier naar school gaan ken ik niet echt...