Terug
Blog header image

De mooie kanten van reizen met het OV #Gastblog

​Er wordt vaak geklaagd over het openbaar vervoer en gedacht dat het heel lastig is om met een kind te reizen, maar is dat wel terecht?

Mijn man en ik zijn enthousiaste gebruikers van het openbaar vervoer. Maar eerlijk gezegd is mijn man nog net iets enthousiaster dan ik. Zo enthousiast dat hij besloot er een blog over te schrijven:

Nadat wij een aantal maanden geleden verhuisd zijn is mijn reistijd qua woon-werk verkeer verviervoudigd, ook reizen naar familie en vrienden duurt even langer. Omdat we geen auto hebben zijn we nu eenmaal afhankelijk van de trein en alle andere openbare vervoersmiddelen. Nu heb ik geen enkele moeite met het lange reizen, ik zorg wel dat ik iets om handen heb. Of ik raak met iemand aan de praat, iets wat me regelmatig gebeurd.

Toen Elfa nog dutjes deed in de trein en met haar schattige slaaphoofdje voor aanspraak zorgde, is tegenwoordig juist zij degene die het contact legt. Iedereen die langsloopt krijgt een begroeting naar zijn of haar hoofd geslingerd en als er geen reactie komt: geen probleem, Elfa zet door totdat het raak is. Hetzelfde doet ze aan de kassa en op straat en niet alleen mensen worden begroet, maar ook, ach eigenlijk alles.

En op die manier spreek ik allerlei verschillende mensen, uit alle lagen van de samenleving. Medewerkers van ministeries, studenten en die-hard Ajax supporters, allemaal reizen ze met de trein.

Natuurlijk zijn er vertragingen en kan ik soms niet zitten, maar Elfa zit altijd en vindt het ontzettend leuk om met iedereen in de drukke coupé contact te maken, iets wat haar regelmatig lukt. Zo hebben we meegemaakt dat Elfa de hele reis in een zitje voor het onze zat waar ze voorgelezen werd door wat oudere kinderen. En afgelopen week heeft ze een bakje druiven gedeeld met een aardige jongedame die net haar lunch wilde gaan eten en het heel gezellig vond om deze samen met Elfa te delen.

Ik krijg ondertussen inkijkjes in het leven van mensen die ik anders nooit gehad zou hebben. Af en toe krijg ik ook eens een tip waar ik nou moet zijn in Den Haag, best handig, want zo goed kennen we de stad nog niet.

Als er geen andere mensen zijn om mee te kletsen zitten we een boekje te lezen samen of kijken we uit het raam,waarbij voor Elfa steevast het doel is om koeien te zien (ja, ik heb proberen uit te leggen dat die in en om de stad amper te vinden zijn, en zeker tijdens de winter). Maar als die er niet zijn, dan zijn vrachtwagens en auto's ook fijn om naar te kijken.

En niet alleen de trein vindt Elfa geweldig, ook de tram, de metro en de bus vindt ze te gek. Zeker in de avond, want dan zijn overal de lampen aan, zoals Elfa het zegt.

Ze boft maar dat we in een stad wonen waar je struikelt over het ov en met het feit dat haar ouders een daluren abonnement hebben. We doen zelfs boodschappen met de trein, want ach, we betalen er niks extra's voor en binnen vijf minuten wandelen zijn we op het station en 5 minuten later staan we midden in de supermarkt.

Mijn ervaringen zijn zoals jullie hebben gelezen heel positief. Natuurlijk vergt het wat voorbereiding, maar je krijgt er een hoop voor terug!

Kortom,reizen met de trein, is eigenlijk heel fijn!

*De foto's bij dit blog zijn gemaakt door Dio

MamavanChance
6 jaar geleden

Super leuk geschreven, ik heb af en toe hele vervelende ervaringen met het ov gehad en dan met name in de bus en mn kleine (die zit dan in de wandelwagen) Nu ik dit gelezen heb probeer ik dit in gedachten te houden ipv de paar x dat het niet fijn was! Klinkt allemaal reuze gezellig in ieder geval!

Anoniem
6 jaar geleden

Mooi Dio!

Lindsy83
6 jaar geleden

mooi om het zo te bekijken!Maakt het reizen een stuk aangenamer. Het leukste dat ik ooit in een metro heb meegemaakt was dat iemand ineens gitaar begon te pelen en te zingen. Ik heb toen samen met een vriendin meegezongen en daarna geld gegeven. zo leuk vond ik dat!

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Ja soms is het ook minder leuk. Maar de goede ervaringen wegen op tegen de mindere. Gewoon proberen, wie weet wat het oplevert.

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Dat klinkt inderdaad wel gezellig. Ik denk dat Elfa dat ook wel zou kunnen waarderen. Die gaat altijd helemaal stralen als ze een straatartiest hoort spelen ;-)

Anoniem
6 jaar geleden

Wat een enthousiasme voor het ov! Ik ga werkelijk nooit met de trein, maar als ik dit zo lees zou ik bijna de auto de deur uit doen... Leuk om te lezen wat het met Elfa doet, maar die kent niet anders.

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Haha Tessk, ik geloof nooit dat jij je auto de deur uit zou doen. Maar het enthousiasme is in ieder geval overgekomen. Ze weet dat als opa en oma er zijn dat ze dan in de auto mag. Dat is voor haar dan weer bijzonder.

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Ben jij co-ouder of ben je de minstverdienende partner, heb je een kind van 12 jaar of jonger en doe je geen belastingaangifte?