Snap
  • Kind

de iPad generatie, goed of niet?

Een blogje over de liefde tussen mijn kinderen en de iPad en mijn aversie daar tegen

De iPad generatie

We kunnen er lang en breed over discussiëren, maar onze kinderen zijn de iPad generatie. En de iPad is hartstikke leuk, leerzaam en handig. Maar de iPad is óók heel erg verslavend! En zoals een nieuw onderzoek kort geleden heeft aangetoond, remmen de iPad, iPhone en andere smartphones/tablets de aanmaak van melatonine. Hetgeen je nodig hebt om goed te kunnen slapen. Hoe later je op dat ding zit, hoe minder melatonine je dus hebt aangemaakt dus hoe langer het duurt eer je slaapt. Nou is dat niet het probleem hier, want slapen doen ze wel en de ipad ligt hier ruim voor het avondeten in de kast. 

Het verslavingsgevoelige van dat ding, dát is het probleem. Want onze oudste lieverd leeft voor dat ding. Dag in dag uit wilde hij gamen op dat apparaat. Maar werd daardoor ook steeds driftiger. Want zodra hij in zijn spel zat, met vechten enz. was het voor hem lastig omschakelen naar de normale modus. Op een gegeven moment hebben wij de iPad tijd ingeperkt. Nu komt hij alleen nog uit de kast op woensdag, zaterdag en zondag. En allemaal hebben ze op die dagen 1 uurtje tijd om te gamen of filmpjes te kijken op dat apparaat. En ik moet zeggen, het is inmiddels geaccepteerd en een stuk gezelliger. Tuurlijk, het is in zekere zin echt wel leerzaam, en ook handig als je je handen vrij wil hebben. Maar de games zijn zó ontwikkeld, dat je er wel verslaafd aan móet raken. Met beloningssystemen erin verwerkt is het niet gek dat onze kids steeds maar verder willen, nog even door want bijna iets ontgrendeld...... iets wat mij regelmatig tot wanhoop drijft. Want nu er vaste dagen zijn voor de iPad, is dat ook vanaf dat de ogen opengaan voor alle drie het eerste doel van de dag. Als eerste de iPad bemachtigen. Wel weer handig omdat ze in het weekend heel snel kunnen ontbijten opeens overigens. Maar ik maak me er toch vaak druk om, vervloek dat ding ook regelmatig. 'ga nou gewoon spelen' 'ga naar buiten het is prachtig weer' ik gooi dat ding nog eens weg'. Een aantal van mijn gevleugelde uitspraken in huize weltevree. Ik vraag me af of dat bij anderen ook zo gaat. Het is algemeen bekend dat jongens er veel sneller aan verslaafd raken dan meisjes dus wat dat betreft staat ons nog wat strijd te wachten vrees ik. 

Het is  vandaag zondag, het ontbijt is op en inmiddels staan er alweer twee mannetjes te springen om dat ding.

"Zucht" ik ga hem maar eens pakken, heb ik ook weer rust aan mijn hoofd :-P .

 

7 jaar geleden

Wij zijn echt tegen de ipad en spelcomputers voor voorlopig. Dit komt doordat de zoon van mijn man een serieuze gameverslaving heeft. De 2 kleintjes zijn volgens de omgeving de dupe. Maar ik vind dat niet. Mijn kinderen kunnen wel knutselen, zichzelf goed vermaken zonder technologie, ze spelen graag buiten, spelen gewone spelletjes en lezen veel. Die technologie komt vanzelf met de tijd echt wel, maar ik vind de andere een stuk belangrijker.

7 jaar geleden

Wij hebben heel bewust geen tablet. Wel keek ons zoontje eerder TV en raakte daar aan verslaafd. Nu mag hij doordeweeks geen tv meer kijken en vaak vergeet hij het in het weekend. Dan is hij te druk met spelen om aan de TV te denken. Hij denkt er pas weer aan als hij moe wordt en dan mag het ook, want het is nu eenmaal weekend. Sterkte ermee!

7 jaar geleden

Hier twee meiden (6 en bijna 4) die meermaals per dag vragen of ze 'op de Ipad' mogen. Tien keer is het antwoord 'nee'. De elfde keer zou het wel eens 'ja' kunnen zijn. Ze accepteren de nee gelukkig wel. Ze kijken hier vooral filmpjes, doen niet echt games. Hier geen agressie. Ik merk wel dat als de oudste er te lang op zit, dat ze wat chagarijnig wordt. Maar door haar wat korter erop te laten, is dat minder geworden.