Snap
  • Kind
  • mamaplaatscollab
  • Brandwonden
  • brandwonden_stichting
  • ehbb

De gevaren van het ouderschap

Graag deel ik mijn verhaal in samenwerking met de Brandwonden Stichting, via deze link vraag je gratis een boekje aan waar precies instaat wat je kunt doen bij brandwonden. Een echte must-have!

Nu ons ervaringsverhaal: Roy is 1,5 jaar oud en verbrandt zijn ruggetje door een pan hete kippensoep.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, jaarlijks belanden honderden kinderen in het ziekenhuis met (ernstige brandwonden). Vaak veroorzaakt door een kopje hete thee, een omvallende waterkoker of te heet badwater.

Het is zondag, gisteren is het jongere broertje van Roy gedoopt, het was een hectisch weekend en de moeder van Roy is moe. De kleinste ligt al op bed en Roy is aan het spelen. Moeder heeft net een pan kippensoep gemaakt en doet nog even snel de afwas, met haar gedachten ligt ze al in bed, nog even snel dit afmaken en dan wil ze tegelijkertijd met Roy naar bed, het is mooi geweest voor vandaag.

Roy is een erg ondernemend kindje, wil alles ontdekken, zijn moeder vindt het daarom fijn wanneer Roy bij haar in de keuken speelt, zo kan ze hem in de gaten houden. Hij speelt met keukenspulletjes op de grond. Moeder heeft de oven even opengezet zodat ze de ovenplaat zo erin kan doen als die is afgewassen, de oven is toch allang weer afgekoeld, dus dit kan geen kwaad. Het was een oven en gasfornuis in één, onderin de oven en bovenop het gasfornuis.

Roy is alweer klaar met spelen en gaat verder op ontdekking. Die oven is heel erg interessant, hij is benieuwd wat daarbinnen is. Hij klimt op het deurtje van de oven om in de oven te kunnen kijken. Door het gewicht van Roy op het ovendeurtje valt de hete pan soep naar beneden, over het ruggetje van Roy.

Roy is 1,5 jaar oud en verbrandt zijn ruggetje door een pan hete kippensoep.

Moeder werkt in het ziekenhuis en weet daardoor dat ze nu niet zijn kleertjes uit moet trekken, ze rent naar de badkamer en zet Roy met zijn kleertjes aan onder de douche. Onder de douche kleedt moeder Roy zachtjes uit, alleen zijn luier laat ze aan. Helaas blijkt later dat hier soep in zit waardoor hij zich op de rand van de luier ernstig heeft verbrand.

(Note: deze richtlijn is door de jaren heen herzien, er wordt nu juist geadviseerd om kleding + luier uit te trekken omdat dit juist warmte vasthoudt.)

Moeder belt haar moeder en vader op zodat zij meteen naar haar toe kunnen komen, ze moet naar het ziekenhuis met Roy maar de jongste ligt op bed en vader is niet thuis en ze kan hem ook niet bereiken.

Vader is later naar het ziekenhuis gekomen, daar ligt zijn kleine jongen. Dan word je als vader opeens heel klein. Zijn kind heeft pijn en zijn vrouw heeft verdriet en voelt zich schuldig.

Een week heeft Roy in het ziekenhuis gelegen, zijn brandwond moest regelmatig schoon worden gemaakt en dit deed pijn en de zalf was heel erg koud. Zijn vader kan dit nog goed herinneren.

Roy is mijn man, hij is nu 33 jaar oud, hij kan zich gelukkig nog weinig herinneren van dit ongeluk, het litteken herinnert hem wel altijd hieraan. Zijn ouders herinneren het nog als de dag van gisteren en moeten leven met de gedachte of ze iets anders hadden kunnen doen om het te kunnen voorkomen. Een ongeluk zit in een heel klein hoekje en binnen een seconde kan het gebeurd zijn.

25,8% van de patiënten in de Nederlandse brandwondencentra is jonger dan vijf jaar oud. Brandwondenongelukken gebeuren wanneer kindjes nieuwe vaardigheden leren, zoals grijpen, kruipen en lopen.

Je bent als ouder zijnde niet altijd alert, je bent moe, je hebt slapeloze nachten en je verlangt enorm naar een warme douche en je bed, even alleen, even niets. We herkennen dit gevoel allemaal wel, een ongeluk kan dan snel gebeurd zijn, je reactievermogen is vertraagd door je vermoeidheid.

Het verlenen van de juiste hulp is van groot belang. De Brandwonden Stichting heeft een boekje wat gratis aangevraagd kan worden. In dit boekje staan de eerste hulp bij brandwonden stappen beschreven. Een must-have voor elke ouder. Ik heb het boekje meteen aangevraagd, er zijn zo veel dingen die we niet weten, we handelen direct maar weten vaak niet wat de gevolgen zijn van onze handelingen. Via de onderstaande link kan jij het boekje gratis bestellen, ook krijg je voor iedere nieuwe ontwikkelingsfase van jouw kleintje een e-mail met handige informatie.

https://nederlandse.brandwondenzorg.nl/eerstehulpboekjemp 

Snap
2 jaar geleden

Oh nu vat ik hem... sorry... maar blijft toch heftig.. hier was ze toen 7 ongeveer..

2 jaar geleden

Wat verschrikkelijk!! Dit verhaal gaat over mijn man en dit is dus alweer 33 jaar geleden.

2 jaar geleden

Wauw dat is echt een nachtmerrie....! Hadden we hier ook toen, haar benen, buik, onderkant zijn ook verbrand geweest, alweer 2 jaar geleden en nu zie je bijna niks meer van... ik begrijp je volkomen hoe het voelt.. geen pretje :( hopelijk herstelt die snel weer...!

3 jaar geleden

Pfff dat is echt een nachtmerrie van mij 😣