Snap
  • Kind

De dromen van een kind

Met 2 jaar en 5 maanden gaat de ontwikkeling van Hayley als een sneltrein. Ze leert heel snel en dan heb ik het met name over praten. Ze praat met hele zinnen en een nieuw woord is in 3 tellen geleerd. Zo zijn we nu druk bezig met kinderliedjes leren. Ik kende er namelijk niet zoveel. En telkens als we naar peuterzwemmen gingen, was ik de moeder die de liedjes niet mee kon zingen. Daar moest natuurlijk wat aan gedaan worden. En dat gaat erg goed. Ik ben tegenwoordig meer op de hoogte van de laatste trend in kinderliedjes dan van de Top 40. Elke avond voordat Hayley naar bed gaat, lees ik een boekje voor en zingen we samen een liedje. Ze kan nu 'poesje mauw' en 'in de maneschijn' al redelijk zingen.

Die snelle ontwikkeling qua taal, zorgt bij Hayley, zoals wij dat zeggen, voor een totale OVERLOAD. Op zo'n moment merken we aan haar dat ze vol zit met dingen die ze heeft onthouden/ geleerd. Ze wordt dan heel druk en blijft maar door ratelen over het onderwerp dat ze dan in haar hoofd heeft.

Hayley is een goede slaper, maar zodra al dat verwerken haar teveel wordt, slaapt ze slecht. Vannacht was het weer zover. Om 02:00 uur hoorde ik haar roepen. Half slapend rende ik in het donker naar haar kamertje. Ze zat klaar wakker rechtop in bed. "Grote leeuw mama, whaaaa." Ze deed een leeuw na in bed. Waarschijnlijk had ze dus gedroomd over een leeuw. Ik stopte haar in, gaf een kus en ging zelf weer naar bed. Maar als zij zo onrustig slaapt, vind ik het zelf ook moeilijk om in slaap te vallen.

Om 04:00 uur begon dan ook weer hetzelfde liedje. Deze keer was het "Grote Valentino en grote Eros mama! Heel groot!" Het was duidelijk een droom die veel indruk op haar had gemaakt. De rest van de nacht sliep ik onrustig. Toen ik weer terug naar bed was gegaan, hoorde ik Hayley volop praten in bed. Ze had moeite met in slaap vallen na haar droom. Om 09:00 uur vanmorgen werd ze weer wakker en waren haar oogjes nog een beetje dik van het slechte slapen.

Ik ben toch wel erg nieuwsgierig naar de dingen die ze droomt. Het is dan ook fijn dat ze kan aangeven wat ze ongeveer in haar droom heeft gezien. Al zou ze niet alles kunnen uitleggen. Een droom is vaak zo vaag, er komt zoveel in voor en je ziet vanalles tegerlijk. Soms word ik wakker en kan ik mijn droom tot in het detail herinneren. En als ik er dan in de middag over nadenk, heb ik geen idee meer waarover het nou ging! Ze zeggen weleens dat we dromen om onze belevenissen te verwerken. En dat zou ook bij Hayley absoluut het geval zijn. Ze leert elke dag nieuwe dingen en dat moet uiteindelijk allemaal verwerkt worden. En dat zorgt dan waarschijnlijk voor het dromen en de onrustige nacht. Ze wordt steeds meer bewust van de dingen om haar heen en heeft nu al goed door hoe sommige 'dingen' in elkaar zitten. En dat moet natuurlijk allemaal verwerkt worden zodat ze de volgende dag weer klaar is om allemaal nieuwe dingen te leren.