Terug
Blog header image

De Dag van de leraar

Op 5 oktober zet de Ouderraad van Dunya's school de leerkrachten in het zonnetje. Terecht, want ze verdienen ons respect en onze waardering.

Er komt een mailtje van de directie van Dunya’s school. Of de Ouderraad, net als vorig jaar, iets kan organiseren voor de leerkrachten op de Dag van de leraar. Ik overleg met de voorzitter. Ik moet werken en kan dus op de dag zelf in elk geval niet meehelpen. Eigenlijk zit ik niet zo lekker in mijn vel en zie ik het helemaal niet zo zitten. Er gaat een groepsapp uit naar andere leden van de Ouderraad. En zo ontstaat er toch een plan en maken we elkaar enthousiast. Toch nuttig zo’n groepsapp.

Ontbijtje

Vorig jaar hebben we een ontbijtje gemaakt voor de leerkrachten. Met een leuk kaartje erbij. Ik had op elke kaart een persoonlijk woordje geschreven. In elk geval geprobeerd. De tijd dat ik iedereen heel goed kende is wel voorbij. Tijden veranderen, situaties blijven niet hetzelfde. Dit jaar pakken we het minder groots aan, hoewel.... het komt uiteindelijk een beetje op hetzelfde neer. Ik koop voor iedereen een kaartje en schrijf er een zinnetje op. Eenmaal aan de slag heb ik er echt plezier in en ik probeer er iets moois van te maken. Nog best een hele klus om voor mensen die ik oppervlakkig ken een leuke tekst te verzinnen. Ik ben dan natuurlijk ook niet helemaal tevreden.

In het zonnetje

Het gaat nu om de leerkrachten. Ondanks dat de communicatie niet altijd lekker loopt, wat ook logisch is want ouders zijn nou eenmaal ingewikkelde wezens en vooral ik, verdienen ze het gewoon om in het zonnetje gezet te worden. Ze verzetten echt bergen met werk en hebben het niet makkelijk. Vroeger had een leerkracht overdag de klas en daarna nog nakijkwerk. En wat voorbereiding voor de volgende dag. Nu komt er zoveel meer bij kijken. Groepsplannen maken, bijhouden, evaluaties schrijven, overleg met de Intern Begeleider, overleg met professionals van buitenaf. Dan zijn er ook nog individuele handelingsplannen en moeten er meer dingen gebeuren in de voorbereiding. Buiten lestijd is een leerkracht nog heel wat uurtjes zoet met al die dingen. Daarbij komt natuurlijk ook gewoon het nakijkwerk. Ik proef op internet dat veel leerkrachten denken dat ouders vinden dat leerkrachten een luizenbaantje hebben. Ik herken dat niet. Ik hoor nooit van ouders dat ze vinden dat leerkrachten niks doen of het lekker makkelijk hebben. Op deze dag laten we zien dat we blij zijn met de inzet van de medewerkers op school voor onze kinderen.

Verbetertraject

Op Dunya’s school is het team de laatste jaren erg veranderd. Het lijkt soms alsof ze op een compleet nieuwe school zit en niet alleen omdat het een nieuw gebouw is. Ik vind niet dat de school daardoor achteruit is gegaan. Ook heeft de school een traject gevolgd om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dat is een zeer intensief traject en op een vorige werkplek heb ik wel begrepen dat het traject ervoor gezorgd heeft dat leerkrachten afhaakten. Alleen de allersterksten bleven over. Ook hier zijn mensen vertrokken, vast niet alleen vanwege het intensieve verbetertraject, maar het speelde soms wel een rol. Ik weet nog steeds niet of ik dat een goede ontwikkeling vind. Alhoewel ik wel merk dat er hard gewerkt wordt, dat er veel is bereikt in de afgelopen jaren en dat er duidelijke verbeteringen zijn. Er zijn maar liefst achtennegentig scholen in Amsterdam die meedoen of mee hebben gedaan aan dit traject.

Ouderraad

In elk geval vind ik het terecht dat de juffen en meesters vandaag in de spotlight staan. We spreken af dat de kinderen om negen uur opstaan van hun plaats en heel hard gaan applaudisseren voor de juf of meester. Iemand van de Ouderraad staat dan voor de deur met een kopje thee of koffie en een koek. Ik leg het uit aan Dunya, die vindt het helemaal leuk. “Thee” zegt ze. “Mijn juf drinkt geen koffie!” Het is jammer dat ik het niet kan meemaken, maar ik moet snel door naar de leerkrachten, en in dit geval vooral naar de kinderen van mijn eigen school. Die hebben mij nodig. De kaartjes die ik allemaal heb geschreven geef ik af aan iemand anders van de Ouderraad. In de loop der dag verschijnen er filmpjes en foto’s in de groepsapp. Leuk om het toch een beetje mee te maken. Ondanks dat er op mijn school een erg actieve en enthousiaste Ouderraad is, wordt er door ouders niks gedaan voor de dag van de leraar. Dat geeft me wel een triomfantelijk gevoel, dat wij dat tenminste goed gedaan hebben. Aan het eind van de dag kunnen we genieten van thee en taart. Voor de Dag van de leraar.

Blijf van waardering

Ondanks dat wij van de Ouderraad erg goed zijn in dingen benoemen die ons niet bevallen, staan we ook klaar om een handje te helpen als het nodig is. En in dit geval staan wij ook klaar om de leerkrachten te laten zien dat wij echt wel waardering voor hun werk hebben. Dunya heeft een cadeautje voor de juf meegenomen. We hebben bij de drogist spenen gekocht voor de baby. “Ik zoek iets neutraals” zei ik. “We weten niet of het een jongetje of meisje wordt”. Dunya wist het wel. “Het wordt een meisje!” Ik aarzelde. “Weet je dat zeker, of hoop je dat?” Ze wist het zeker, want de juf had het verteld.

Zwangerschapsverlof

“Wat vond de juf van je cadeautje?” vroeg ik die avond. “Leuk” zegt Dunya, maar ze aarzelt een beetje. Ik kijk haar verbaasd aan. “Het wordt toch een jongen” bekent ze. Ik schiet in de lach. De juf had het wel verteld, maar blijkbaar had ze er toch haar eigen invulling aan gegeven. Alleen vindt de juf een roze speen best kunnen voor een jongetje en hoeven we ze niet te ruilen. Maar Dunya is er nog niet helemaal gerust op. Ach wat maakt het uit. De juf is er blij mee en het was een aardigheidje. Volgende maand gaat ze met zwangerschapsverlof en dan kopen we wel iets jongensachtigs.

Invaller

Gelukkig voor de kinderen en voor de ouders, komt er een bekende juf invallen. Zij heeft vorig schooljaar ingevallen op school en zowel de huidige groep vijf als de huidige groep zes hebben haar als juf gehad. We zijn dus helemaal gerustgesteld. En de juf ook. Die kan rustig gaan genieten van de laatste weken van haar zwangerschap en daarna gaan genieten van de baby. Dat gunnen we haar natuurlijk enorm. Deze dag van de leraar was weer een succes. Op mijn school dronken we thee en kregen we taart van het bestuur voor de dag van de leraar. Maar die kregen de juffen en meesters van Dunya’s school natuurlijk ook. We vallen tenslotte onder hetzelfde bestuur. Zo heb ik er ook nog een beetje van kunnen meegenieten.

Joycies
7 jaar geleden

Wat super leuk dat jullie dat gedaan hebben. Van het bestuur, de directie en de OR hebben we niks gekregen. Mijn klassenmoeders hebben er wrl aan gedacht. Ik heb een mooie muts met super juf en lekkere badschuim gekregen. Echt super lief. :-)

Annemiek2
7 jaar geleden

Wat fijn dat (de klas van) Dunya een bekende ivaller krijgt de komende maanden. Dan hoeft er niet gewend te worden aan een totaal nieuwe juf. Lastig dat jezelf even niet zo toppie voelt. Ik hoop dat het snel weer een beetje beter gaat. De dag van de leraar ken ik alleen nog maar van horen zeggen en ook pas sinds een paar weken. Wat wil je met een peuter van net. Plus dat ik nog geen jaar hier mee blog;). Ik denk dat het heel goed is om op deze manier waardering te vragen voor de docenten.

Henrike Laning
7 jaar geleden

Wat erg dat er vanuit school niemand aan gedacht heeft. Wel goed dat de ouders iets geregeld hebben!

Henrike Laning
7 jaar geleden

Ik kende het ook alleen maar doordat ik in het onderwijs werk. Vorig jaar hebben we voor het eerst iets georganiseerd. Daarvoor hebben we nooit iets gedaan. Alles op z'n tijd hoor. Oja, wist je dat er ook een dag van de leidster bestaat? Voor medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzaal en voorschool etc. Dat is misschien meer jouw gebied nu. ;)

Annemiek2
7 jaar geleden

Nog niet, na het weekend gaat de aanvraag voor de psz door hun brievenbus en dan is er een wachtijd van ongeveer 6 maanden, misschien wel langer. Ik weet dus ook niet of ik die dan zal mee maken. We zijn expres zo laat want zelfs al zitten we niet in de duurste catagorie is het toch prijzig. Andreas zal waarschijnlijk dan ook maar 1 dagdeel pw gaan. Tenzij het ineens stukken goedkoper gaat worden maar dat geloof ik nog niet echt.

Henrike Laning
7 jaar geleden

Nou ja wie weet in de toekomst bso o.i.d.. In elk geval ben je op tijd op de hoogte van de dag van de leraar! :)

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
10 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
20 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
19 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
17 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
15 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
8 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!