Snap
  • Kind
  • opvoeden
  • peppapig
  • schermtijd

De boycot van Peppa Pig in Huize van Harten

Waarom wij geen Peppa Pig meer kijken (dit is een neem-het-met-een-korreltje-zout-artikel)

Al maandenlang werden mijn vriend en ik gek van Peppa Pig, het welbekende gillende, knorrende, lachende roze varkentje. En ja, we hebben het aan onszelf te danken, want Noortje kan met haar krap 1,5 jaar nog geen afstandsbediening bedienen, dus het is vooral onze eigen schuld. Toch balen we elke dag dat we het ooit hebben opgezet. Want jongens hóe irritant is het programma? Al heel lang wilden we het boycotten, maar soms is Peppa het enige antwoord en de enige oplossing op een dag vol huilbuien en woede-uitbarstingen. Toch gaan we het nu boycotten. En daar hebben we, vind ikzelf, vijf toch best heel goede redenen voor. Hier komen ze. Disclaimer: Neem dit artikel met een korreltje zout (of zes)

Disclaimer 2: We gaan wel echt proberen om Peppa te cancelen in ons huis

Disclaimer 3: Ik kan niet garanderen dat dat lukt. I’ll keep you posted

1. Peppa is bazig

Peppa bepaalt het hele reilen en zeilen in huize Pig/Big. Ook bij haar vriendjes/vriendinnetjes bepaalt Peppa vaak wat er gebeurt. George, papa en mama hebben weinig te zeggen, want Peppa’s wil is wet. En hoewel het heel goed is om je kinderen te leren om op te komen voor wat ze willen, is er een grens. En vooral een manier waarop. Stampvoeten e.d. is niet de juiste manier. Soms moet je ook simpelweg kunnen luisteren naar wat anderen willen. En dat is een kwaliteit die Peppa in ieder geval niet heeft meegekregen :-)


2. Peppa mag alles

Peppa wordt, vind ik, vrij weinig terechtgewezen. En áls het een keer gebeurt, schuift ze de schuld af op iemand anders. Ken je bijvoorbeeld die aflevering waarin Peppa en haar familie gaan picknicken in het bos? Peppa en George mochten hun favoriete knuffel (of in Georges geval natuurlijk Dinosaus) meenemen. Peppa nam Teddy mee, maar was hem voordat ze vertrokken al vergeten. Dus hup, terug naar binnen om Teddy te halen.

Na de picknick (waar Zoe Zebra en haar vader toevallig ook aanschoven) gingen ze terug naar huis. En wat denk je? Peppa was Teddy weer vergeten! O, o, o. Gelukkig kwam Zoe hem terugbrengen. Peppa kreeg op haar kop van Mama Big: ze moest in het vervolg wel beter op Teddy gaan passen. En wat denk je dat Peppa doet? Ze schuift de schuld af op Teddy! Niet precies wat ik mijn kind wil meegeven. Je mag zeker fouten maken, maar schuif ze niet af op een ander. Own je fouten. Doe ik ook. Zoals ik met alle liefde own dat het een grote fout was om Peppa Pig ooit op te zetten :-)

En o ja, nog een ding: als Peppa iets doet wat niet mag, wordt daar negen van de tien keer op gereageerd met gelach. Kom ik meteen bij punt 3…

3. Ze maken heel wat herrie met zijn allen

Vrijwel elke aflevering rollen ze over de grond van het lachen en schudt het hele beeld mee. Maar ook buiten het lachen om maken ze flink wat herrie. De muzieklessen met mevrouw Gazelle zijn een verschrikking en George huilt werkelijk om alles, maar de ergste aflevering is die met het ‘lawaaierige gezin’, waar de oom en tante van Peppa en George met hun kinderen Chloe en Alexander (hoe bestaat het eigenlijk dat vrijwel alle namen allitereren, behalve George, Chloe en Alexander?) bij Peppa komen logeren. ’s Nachts wordt baby Alexander wakker en wordt alles uit de kast gehaald om hem weer in slaap te krijgen. En dat is het meest succesvol met een flinke dosis herrie. Inmiddels zie ik de aflevering op tijd aankomen en spoel ik hem dus altijd een beetje door, maar lieve mensen, er is een grens aan de herrie die een mens kan verdragen. En die aflevering met het lawaaierige gezin gaat kilometers ver over die grens heen. Of nou ja, mijn grens dan in ieder geval.

4. Peppa is gemeen

Regelmatig wordt papa’s dikke buik benoemd - en wordt daar hartelijk om gelachen. Dat vind ik eerlijk gezegd een beetje gemeen. Of nou ja, een beetje? Behoorlijk eigenlijk. Pappa kijkt er vaak wat treurig bij, maar iedereen om hem heen ligt in een deuk, al dan niet rollend over de vloer. Wat mij betreft is dit niet het eerste dat je aan je kind mee wil geven; dat je iemand mag uitlachen om zijn of haar omvang. Meer hoef ik hier volgens mij niet over te zeggen, dit punt spreekt voor zich.

5. Peppa Pig heeft invloed op je gezin

Oké, dit puntje gaat heel misschien niet over Peppa, maar het heeft er indirect wel mee te maken. Als je je begint af te vragen of je kind nou “Peppa” of “Papa” zegt, weet je dat er iets fout gaat. En als zelfs je vriend plotseling de hele tijd ‘Blije mevrouw kip’ geluiden (ook wel bekend als scheetgeluiden) gaat maken, weet je helemaal zeker dat het tijd is om het programma te cancelen (oké, stiekem kan ik hier wel heel hard om lachen, maar toch). Nu maar hopen dat we het op tijd genoeg hebben gecanceld, voordat Noortje ook stampvoetend door het huis gaat om haar wil te verkondigen, niet meer naar ons wil luisteren omdat ze denkt dat alles mogen normaal is en iemand gaat beledigen om zijn / haar omvang :-)

Wat wordt er bij jou thuis gekeken dat níet Peppa is, maar wel leuk is? Ik heb tips nodig haha, anders kan ik jullie met zekerheid zeggen dat ik binnen no time weer gekweld word door dat gekke-roze-varkentje-dat-wij-hier-in-huis-al-niet-meer-bij-naam-noemen. 

3 jaar geleden

Bumba is leuk en educatief. Nijntje doet het ook altijd goed. Om dezelfde redenen wordt hier ook geen peppa pig meer gekeken.

3 jaar geleden

Op Netflix...rijmpjes uit rijmland oid. Heerlijk zoetsappig. En Thomas de Trein...Volgens een vriend van ons moesten we peppa pig boycotten vanwege de vorm van haar hoofd. (niet verder lezen wanneer je nog normaal wilt kijken naar dit roze meisje: hij vond het de vorm van het mannelijk geslachtsdeel....sindsdien kan ik hier niet meer normaal naar kijken, manlief ziet het niet;-)

3 jaar geleden

Shaun the sheep vind ik zelf nog wel leuk

3 jaar geleden

Shaun the sheep vind ik zelf ook nog wel leuk