Snap
  • Kind
  • peuter
  • kleuter
  • basisschool
  • Momlife

De basis... HUH wat?! De basisschool?

Ja precies, huh wat?! De basisschool? Wij kregen een aantal weken geleden de vraag of we ons al aan het oriënteren waren op een basisschool... Mijn kind is net 2,5....

Ik moest echt even nadenken, meent ze dit nou? Ik ben net gewend dat ze op de peuterschool zit 2 ochtenden per week, moet ik nu hier al over na gaan denken? Oké, dacht ik...

Nu is alles natuurlijk harstikke nieuw bij een eerste kindje en als je denkt na het eerste jaar je hebt zo'n beetje alle mijlpalen wel gehad, OH NEE hoor... Het gaat gewoon nog heel lang door! Alles voelt als die allereerste glimlach!

Nu wonen wij in een stad, maar niet in de randstad, dus ik dacht: "Jóh... Wachtlijsten op basisscholen? Die kennen we hier niet." Toch ging ik me even verder inlezen hierover. Wij wisten al wel dat ze niet in Arnhem op een basisschool ging, teminste niet hier in de wijk. Wij hebben ook bewust in Velp voor de peuteropvang gekozen, dus ook hier zouden wij graag de basisschool willen. Velp is voor ons 5 minuten fietsen!

Nu wist ik totaal niet het verschil tussen een openbare school of de andere scholen die er zijn, nu dus wel ;)! Ik vroeg ook advies vanuit de peuteropvang welke scholen zij aanraden, de twee scholen die ze opnoemde waren ook mijn top 2. Dat kwam even goed uit! Ik belde de eerste school, en vertelde dat wij Lil graag wilde inschrijven en wilden komen kijken én of er een wachtlijst was. Lil is nu 2,5 dus ze vroeg naar haar geboortejaar; nét 2016 of 2017? Ik zei: "Nét 2017!" "Dan heeft u geluk, geboortejaar 2016 zit al vol en voor 2017 hebben we nog een paar plekjes..." HUH? Ik was dus écht net op tijd! Bizar dit.

Wij hebben gekozen voor een iets kleinere school, wat rustiger en goede begeleiding. Een protestants Christelijke basisschool, een hele mond vol. Wij zijn niet gelovig, maar het verhaal en visie achter deze school trok ons erg aan. Ook hebben wij nog een optie 2 waar we willen gaan kijken!

Wij hebben een kijkochtend gepland staan volgende maand, ik ben erg benieuwd of jullie tips hebben voor ons? Naar mijn idee kan ik deze keuze eigenlijk het beste maken met mijn gevoel, voelt deze school goed? Zie ik mijn dochter hier rond lopen? Er is één puntje dat ik wel erg belangrijk vind en dat is het pestbeleid! Ik ben zelf erg gepest op de basisschool en uiteindelijk heeft mijn moeder mij eraf gehaald en op een andere school gezet. Op deze school is het pestbeleid erg hoog, dat vind ik fijn! Hoe is dat bij jullie?  Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Liefs Talitha

4 jaar geleden

Je gevoel volgen is het belangrijkst. Ik ben zelf werkzaam als orthopedagoog in het onderwijs (MBO) waardoor mijn onderwijskennis vaak net wat groter is dan van de gemiddelde ouder. Met inlooppeuterochtenden had ik al 2 basisscholen gezien waar ik niet heel blij van werd. De ene werkte heel veel met iPads en zelfwerk-uren, de ander is gewoon zo klein, op sterven na dood. Mag je na 2 jaar weer een andere school kiezen omdat deze z'n bestaansrecht verlies. De 3e school bekeken we op afspraak, zonder peuter. We bleken op de verkeerde locatie te zijn. Daar kwamen we pas achter toen we 10 minuten doelloos in het gebouw hadden rondgelopen zonder dat er iemand naar ons toe kwam. Het was de oude basisschool van mijn man. Maar het zag er uit alsof er in de afgelopen 18 jaar ook niets veranderd was. Smerige stopcontacten, afgeleefde kasten. Bijna lege lokalen in het gebouw (die wel gebruikt werden volgens de bordjes op de deur voor extra lezen enzo) en noodlokalen op het plein. Gelukkig bleken we op de verkeerde locatie te zijn en fietsten we gauw naar de goede locatie. Dit was voor mij een verademing. Toen we de deur door stapten voelde het al goed. Het is een grote school (400+ leerlingen, elke jaargroep heeft 2 klassen), maar er heerste gemoedelijke rust in het gebouw. De zorgstructuur was goed op orde, ook voor de plus-kinderen (waar ik rekening mee houd aangezien we dat zelf ook beide waren). We hadden nog 1 school op ons wensenlijstje staan. De openbare school waar we ook stemmen. Het speellokaal waar we in stemmen vind ik maar een bedompt hok. De klassen zijn groot (37 kinderen in groep 3, keer 2!! en dat zit dan in één grote ruimte!!! Dus als de ene groep 3 een feestje viert, moet de andere groep 3 in dezelfde ruimte gewoon doorwerken). Ze hebben wel een fantastisch gaaf schoolplein met veel groen en ontdekkinsmogelijkheden (veel groen, een beekje, verstop-bosjes, klimbomen en de niet-standaard speeltoestelllen). Toen we ook nog begrepen dat ze al 3 jaar op rij in groep 8 onder de maat presteren, onder verscherpt toezicht van de inspectie zijn geplaatst, de volledige directie en 4 docenten daarop opgestapt zijn, besloten we die te schrappen. Dan is er geografisch voor ons nog één optie, maar dat is een redelijk streng prot. christelijke school die ook behoorlijk prestatiegericht is. Ik ken meerdere meisjes (dochters uit m'n omgeving) die daar heel ongelukkig werden en er af zijn gegaan. Een studiegenoot van me die als orthopedagoog aan dat samenwerkingsverband verbonden was, gaf ook aan dat ze vanuit die school relatief veel kinderen met faalangstproblemen had. Maar los van al die pedagogische en didactische gegevens, blijft vooral het gevoel van 'thuiskomen' op de school die het geworden is, me bij en voelt het goed dat onze dochter daar is aangemeld. Net als overigens haar beste vriendinnetje van de opvang (moeder en ik kennen elkaar van zwangerschapsgroepje) en nog 2 kinderen van ons zwangerschapsgroepje.