Snap
  • Kind
  • dagritme
  • coronavirus
  • blijfthuis
  • Dagschema

Dagschema met een kleuter en een dreumes

Een ritme creëren in de corona-crisis

Ik heb heel lang getwijfeld of ik een blog zou schrijven over de corona-crisis. Er wordt al zoveel over gezegd en geschreven! Ik heb zelf wel wat kleine stukjes geschreven op mijn Instagram-account, maar een hele blog… Zitten mensen daar wel op te wachten? We hebben het nergens anders meer over. Wat natuurlijk ook wel logisch is. Alle onderwerpen vallen nu bijna in het niet. Ik merk zelf ook dat ik graag dingen wil weten en mij wil inlezen. Dat heb ik vooral in ‘het begin’ gedaan. Maar ik merk dat ik mezelf daar wel een beetje voor in bescherming moet nemen nu. Al die verschillende artikelen, al die verschillende informatie… Je maakt jezelf gek! Maar wat ik wel interessant vind is om te lezen hoe andere moeders omgaan met de corona-crisis. Want niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen is dit allemaal een behoorlijke omschakeling. En ik vind het best fijn om tips en tricks te lezen van moeders (hoe gaan hun nu met deze veranderingen om?). Ik lees zorgen van moeders waar ik me enorm in herken. En ik zie optimistische dingen en leuke tips voorbij komen. Veel zie ik ook moeders die schema’s voor hun kids maken. Dat heb ik ook gedaan. En het is niet alleen voor de kids, maar ook voor mezelf. Ik ben altijd al thuis geweest met de kinderen, maar deze nieuwe situatie is voor ons ook even wennen. Senn zit nu ongeveer een maand op de basisschool (februari 4 geworden) en hij mist school enorm. Hij wil met zijn vriendjes spelen en ik merk dat hij zich verveelt.

Ik ben ook iemand die altijd onderweg is met de kinderen. We gaan altijd gezellig bij vriendinnen op visite (die ook kinderen hebben, dus: leuke playdates), we gaan vaak lekker naar het strand, het bos, indoorspeeltuinen, de winkels , naar familie etc. Het is hier eigenlijk altijd een beetje een verrassing wat de dag brengt, maar er zit toch op een bepaalde manier een structuur in onze dag. En ik ga deze periode niet volhouden als we alleen maar de hele dag in onze pyjama liggen. Dus: een schema! En sommige dagen zullen geheid anders lopen, begrijp me niet verkeerd. Ik heb het ook niet op een blaadje getekend en het komt ook niet op de minuut of het uur aan. Maar ik wil gewoon een lekkere dagindeling hebben. En ookal hebben de kids (vooral de oudste) het moeilijk met deze situatie, ik merk dat het nieuwe ritme gelukkig begint te wennen, en dat het ze goed doet. Dus ik denk: ik deel hem gewoon lekker met jullie! En daar ga ik snel mee beginnen, want als ik eenmaal begin met schrijven dan kan ik door blijven gaan, haha. Goed, onderstaand het schema dus. Misschien heb je er wat aan, misschien niet. Maar voor ons is dit ideaal. Stay strong everyone!

08:00 – kinderen komen uit bed

We gaan lekker ontbijten. ’s Ochtends doen we dit altijd eigenlijk lekker voor de t.v. (LOEDERMOEDER). Ochtenden zijn ook niet zo mijn ding dus ik geniet er wel van dat we nu lekker rustig kunnen opstarten (en ik even wat bakjes koffie naar binnen kan gooien, ja ik zei bakjeS)

09:00 – ochtendgymnastiek

Ja, dit is dus een nieuw dingetje wat ik heb verzonnen omdat ik merkte dat de kids zoveel energy hebben die ze niet kwijt kunnen nu. Ik zoek op Youtube op: Zappelin Go. Echt een aanrader. Een leuke, speelse manier van ochtendgymnastiek voor kleine kinderen.

09:30 – aankleden

Kinderen worden lekker aangekleed en opgefrist

10:00 – mama douchen

Tijdens de periode dat Senn naar school ging douchte ik altijd ’s avonds, zodat het geen gehaast was in de ochtend. Maar eigenlijk vind ik het lekkerder om ’s ochtends te douchen, dus daar maak ik nu dankbaar gebruik van. Liv laat ik dan meestal in haar bedje spelen met wat speelgoed en Senn speelt ook boven of beneden.

10:30 – fruit

De vitamientjes zijn nu extra belangrijk natuurlijk! Maar dat fruitmomentje is altijd vast hier. Liv krijgt een fruithapje en Senn en ik smikkelen lekker van een kiwi, appel o.i.d.

11:00 – Liv naar bed + tijd voor school

Rond deze tijd merk ik dat Liv moe wordt, dus is het voor haar tijd om naar bed te gaan. Liv doet één slaapje op een dag (terwijl ze er eigenlijk best goed twee kan gebruiken, maar dat accepteert ze niet… #dreumesdingen). Tijdens dit slaapje is het een perfect moment voor Senn om zijn werkjes te doen die we van zijn school hebben gekregen. Doordat Liv op bed ligt word hij niet afgeleid en kan ik ook mijn volledige aandacht aan hem geven.

12:00 – lunch

Meestal doen we een uurtje over Senn zijn schoolwerkjes. Hij is net 4, dus het is allemaal nog niet zo heel spannend. Wij eten lekker een boterham en Liv ligt nog op bed.

13:00 – Liv lunch

Nou, als ik geluk heb slaapt Liv dus tot ongeveer 13:00 uur (maar overdag slapen vind ze niet zo geweldig). Liv krijgt ook een boterhammetje en ze zit nu in een fase waarin ze ineens de lunch helemaal niet meer leuk vind, dus hier zijn wel altijd wel even zoet mee. Als ik haar een boterhammetje geef wil Senn er altijd bij zitten. Meestal leg ik dan wat potloden en kleurplaten neer en dan kan hij zich ondertussen ook lekker vermaken.

14:00 – naar buiten!

Tot nu toe heeft het weer enorm mee gezeten dus dat is enorm fijn. Onze tuin wordt op dit moment verbouwd en is gelukkig over een paar weekjes klaar. Maar tot die tijd moeten we het naar buiten gaan dus even anders oplossen. Ik moet zeggen dat ik dit wel een dingetje vind, want het resultaat is natuurlijk al snel de speeltuin. Maar als daar veel andere kindjes zijn slaan we die (ondanks advies RIVM om gewoon meerdere kindjes met elkaar te kunnen laten spelen buiten) over. Senn geniet op zijn fiets en Liv wandelt lekker mee (en ik heb de buggy voor haar altijd bij me). Senn kan uren buiten zijn, hij vind het heerlijk! Dus meestal zijn we hier ook echt wel een tijdje zoet mee. Gelukkig zijn er hier meerdere speeltuinen in de buurt, dus we zoeken naar een wat rustigere speeltuin. We geven de eentjes brood, en zoeken naar bloemetjes (etc. etc.)

Als we weer thuiskomen is stoepkrijten hier voor de deur ook een grote hit.

15:30 - koekje

Whut?! Anderhalf uur buiten? Yes. Meestal wel. Binnen eten we lekker een koekje en krijgen de kids wat drinken. Dit gaat meestal ook gepaard met schermtijd.

16:00 – in bad

Ik vind het ideaal om de kinderen vóór het avondeten in bad te doen. Dan heb ik dat maar lekker gehad en werken de kinderen nog een beetje mee. Wij hebben een bad en als de kinderen daar lekker in aan het spelen zijn doe ik meestal even snel wat was (wasmachine + droger staan in de badkamer). Daarna doe ik Senn en Liv alvast hun pyjama aan.

16:30 – tijd voor klusjes

Ja, dit vind ik dus altijd het moeilijkste moment van de dag. Nu is het tijd dat ik even wat doe. Stofzuigen, opruimen etc. De kinderen vinden het vaak leuk om mee te helpen, maar omdat het al wat later op de dag is merk ik dat ze ook wat dreiniger worden. En tussendoor doe ik natuurlijk ook veel. Maar dit is dus even het momentje voor de wat grotere kussen

17:00 – koken

Hier helpen Senn en Liv altijd met koken. Dat is hier al standaard sinds dat Senn een dreumes was. Hij vind het zo leuk om mee te kijken en te helpen. En Liv idem dito. Ik zet ze op het aanrecht neer en laat ze alvast snoepen van wat tomaatjes, worteltjes etc. (goede tip trouwens om alvast wat groente naar binnen te krijgen).

17:30 – eten!

Etenstijd. Heel soms komt papa thuis, maar meestal niet. Hij werkt op een schip en is vaak ook ’s nachts weg. In het weekend is hij wel thuis overigens, maar doordeweeks doe ik het dus meestal in huis allemaal alleen.

18:00 – nog even spelen

Eten laten zakken en nog even spelen.

18:30 – naar bed

Geen idee wat een normale bedtijd is voor een kind van 1 en 4, maar hier zijn ze om half 7 kapot! En ze slapen allebei door tot 8 uur ’s ochtends (ik ben er eentje uit de categorie ‘verwende ouder’ zeg ik altijd, want ik ben er ook echt reuze dankbaar voor dat ze ’s nachts zo goed slapen). De pyjama’s zijn al aan (lees: het is wel een hele uitdaging om die pyjama’s schoon te houden tijdens het eten. Dat is dan weer een nadeel van badderen vóór het eten). Ik poets hun tandjes en lees ze een verhaaltje voor.

19:00 – tijd voor mama!

En dan kom ik meestal niet meer van de bank af, haha.

Hebben jullie nog tips en tricks voor schema’s? En goede ideeën om deze corona-crisis met kinderen door te komen? Ik hoor het graag! Oh, en volg je mij al op Instagram? https://www.instagram.com/claudiawalsma/

4 jaar geleden

Ja precies, het helpt mij ook een beetje door de dag heen! ❤️

4 jaar geleden

Ja het is zeker een uitdaging, dat merk ik ook hoor! De concentratie is al snel weg, haha. Als ik merk dat het hem niet meer boeit dan probeer ik creatief te zijn. Hij moest laatst voor een opdracht bijvoorbeeld eitjes tellen op een blaadje. Na het eerste rijtje was hij er niet meer bij. Toen heb ik paaseitjes gepakt die hij dan moest tellen. Als hij dat allemaal goed deed mocht hij er eentje opeten. Haha, loedermoeder-momentje misschien, maar hee, het heeft gewerkt😝!

Mooie indeling. Hier hou ik ook vast aan mn schema Die is iets anders omdat mijn oudste al 9 maar ik merk dat t ook voor mezelf nog enige houvast bied in een tijd waar je op zoveel geen invloed hebt.

Zo'n beetje herkenbaar schema wel. En heerlijk de kindjes die goed slapen. Hier liggen ze ook echt om 19.00u plat. Vinden wij helemaal niet erg, hihi. Knap dat je Senn trouwens een uurtje geboeid kan houden met schoolwerkjes, ik ben echt blij als het werkje is gelukt en probeer tussendoor maar wat aan te bieden aan letters e.d. (Mats is 5 en mogen we proberen klaar te stomen voor groep 3)