Snap

Chemo tijdens zwangerschap schaadt kind niet

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap chemotherapie hebben gehad, lijken hier geen last van te hebben bij hun ontwikkeling. De kinderen doen het even goed als leeftijdsgenoten die niet prenataal zijn blootgesteld aan chemotherapie. Verder vertoonden de kinderen bij de geboorte niet meer en geen andere afwijkingen. Dat blijkt uit onderzoek van K.U. Leuven. Zij onderzochten samen met collega’s in Nederland en Tsjechië zeventig kinderen.

Zwangerschap De moeders werden tijdens de zwangerschap behandeld met chemotherapie voor uiteenlopende tumortypes. 47 kinderen werden te vroeg geboren. De gemiddelde zwangerschapsduur bij de geboorte van de kinderen was 36 weken.

Voldragen Bij zwangere vrouwen die chemotherapie krijgen, wordt de bevalling vaak ingeleid wanneer de foetus levensvatbaar is. 'Het is belangrijk om vroeggeboorte indien mogelijk te vermijden en de zwangerschap tot minstens 37 weken verder te zetten', zegt onderzoeker Frederic Aman. Kinderen die op bepaalde tests minder goed scoren, behoren vooral tot de groep van vroegtijdig geboren kinderen.

Vervolgonderzoek De onderzoekers willen in vervolgonderzoek kinderen langer volgen. Daarbij onderzoeken ze de gevolgen van prenatale blootstelling aan chemotherapie op lange termijn, zoals de effecten op vruchtbaarheid en risico op ontwikkeling van kankers op latere leeftijd.