Snap

Campagne Sire

Sire is een campagne gestart voor mensen zonder psychische ziekte.

De hulplijn voor mensen zonder een psychische ziekte, wat een geweldig initiatief! Het volgende staat op de website:

Sire draait met haar nieuwste campagne de rollen om: de Stichting lanceert een hulplijn voor mensen zonder psychische ziekte. Hier kunnen familie, collega's of vrienden van hen die aan een psychische aandoening lijden vragen stellen over hoe zij het beste met deze situatie kunnen omgaan. Het blijkt namelijk dat veel Nederlanders moeite hebben om normaal om te gaan met mensen die een psychische aandoening hebben, zoals een depressie, psychose of burn-out.

Blauw Research heeft voor SIRE een onderzoek onder de bevolking gehouden en concludeert het volgende:

* Als men een bekende in de directe omgeving heeft met een psychische aandoening, dan vinden vier op tien het moeilijk om over de aandoeningen met deze persoon te spreken (39%)

* Men praat liever over andere dingen dan over de aandoening (52%)

* En 42% praat meer met anderen dan met de persoon in kwestie over de aandoening

* Zes op de tien Nederlanders die zelf een psychische aandoening hebben (gehad), hebben last (gehad) van vreemde reacties of uitlatingen van anderen (61%)

* Ruim een kwart van de Nederlanders die zelf een psychische aandoening hebben (gehad) geeft aan hierdoor vrienden of kennissen verloren te hebben (28%).

Het vervelende van een psychische ziekte (of andere onzichtbare ziekten als MS, fybromyalgie, artrose en nog vele andere) is namelijk dat het aan de buitenkant niet te zien is. Mensen worden vaak weggezet als aansteller of als vervelend, terwijl ze niets kunnen doen aan hun aandoening.

Ik heb 2 kinderen, allebei hoogbegaafd (hoewel je dat niet echt een psychische ziekte kunt noemen, maakt het ze wel anders), de jongste heeft daarnaast ADHD en autisme. Ikzelf heb een ernstige depressie gehad. Gelukkig hebben wij een heleboel mensen om ons heen die daar heel goed mee om kunnen gaan, dus hebben wij heel veel geluk. Helaas heeft niet iedereen het geluk om zulke mensen om zich heen te hebben en daarom ben ik heel blij met deze campagne.

9 jaar geleden

Hmm, van "Horton hears a Who" geweldig verhaal! Maar inderdaad, mensen vinden het soms moeilijk als iemand of iets anders is, daar kunnen ze zelf verder ook niks aan doen, maar dan is het wel fijn om zo'n telefoonnummer te kunnen raadplegen.

9 jaar geleden

In 1 van de clipjes zie je een man die zegt: "Ik was bij een arts en ik zei tegen hem, wilt u de behandeling duidelijk uitleggen, want ik heb autisme en ik hou van duidelijkheid. De arts keek mij aan en zei: DUSSS UUUUU HEEEEEFT AUAUAUATISMEEEE? En ik dacht: en u heeft hulp nodig" Misschien wat cru overgebracht op deze manier, maar het is wel meteen duidelijk wat er bedoeld wordt.

9 jaar geleden

Ik heb de campagne nog niet mee gekregen, maar het lijkt mij zeker geen 'gek' idee om de rollen eens om te draaien!

9 jaar geleden

Ik snap wat je bedoelt, maar dat is maar 1 van de punten. Ik vind vooral het praten met anderen over de aandoening van een derde heel storend. Dat men er dus wel over wil 'roddelen'. Ik denk idd dat niet iedereen er behoefte aan heeft zijn aandoening met anderen te bespreken. Maar er vrienden om verliezen omdat ze het eng vinden is natuurlijk wel erg jammer.