Blog header image

Blog 11: Sinte Maarten, de koeien hebben staarten..

Sint Maarten is een van mijn favoriete kinderfeesten! Maar wat en waarom vieren wij eigenlijk (met) Sint Maarten?

Vanavond is het weer zover! Ook al is onze zoon nog klein, voor de tweede keer in zijn jonge leventje gaan we met een lampionnetje langs de deuren. 

Weken geleden heb ik, in mijn enthousiasme, voor hem een Sesamstraat lampion geknutseld. Hij is immers eigenlijk nog te klein om zelf een lampion te kunnen knutselen. 
En ook al verklaren sommige mensen me voor gek, wij gaan vanavond langs de deuren! Niet alle deuren hoor, alleen langs zijn opa's en oma's, tantes en ooms.
We doen dit niet voor de snoepjes, maar gewoon voor de ervaring en de gezelligheid. 
(En dit jaar, als ik eerlijk ben, ook een beetje ter afleiding van de spanningen voor onze trouwdag morgen) ;)

Ondanks dat dit gezellige 'lichtjesfeest' me al jaren een blij gevoel geeft (en nogmaals, dat komt echt niet door de snoepjes), wist ik eigenlijk niet eens waar het feest vandaan komt en wat er eigenlijk gevierd wordt. 
Daar moest verandering in komen! Dus heb ik even gegoogeld:

"Sint Martinus was een Hongaar die diende in het Romeinse leger. Hij werd in 372 bisschop van Tours en stichtte in Frankrijk diverse kloosters. Hij stond bekend om zijn vrijgevigheid. Wereldberoemd is het verhaal van de mantel die hij in tweeën sneed, om hem te delen met een bedelaar. 

Martinus overleed op 8 november 397 (81 jaar oud) en werd begraven op 11 november, dit werd zijn herdenkingsdag.

In de Middeleeuwen werden er Sint Maartensvuren gehouden, waarbij de kinderen met lampionnen appels en noten ophaalden bij de mensen en die roosterden in het Sint Maartensvuur. Ook gingen op die dag mensen langs de huizen van de rijken, om wat eten of brandhout te bedelen. Later werd deze traditie overgenomen door steeds meer kinderen, die in plaats van fruit en noten nu snoep kregen."

Een tijdje geleden leerde ik, tot mijn grote verbazing, dat dit feest niet in heel Nederland gevierd wordt. Maar nu ik wat aan het rond zoeken was op internet, las ik dat ze dit feest wel (ook) in delen van Vlaanderen, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Hongarije en Sint Maarten kennen.

Zo zie je maar weer, je bent nooit te oud om te leren. Maar ook al vind ik bovenstaande informatie erg interessant... 
Dit feest draait voor mij nog steeds om het zielsgelukkige gezichtje van mijn zoon op het moment dat hij het lichtje van zijn lampionnetje voor het eerst ziet aangaan en hij trots aan zijn opa's en oma's mag laten zien wat 'hij' geknutseld heeft.. :)

En dat Mama zichzelf dan een beetje voor schut moet zetten door luidkeels te zingen, dat neem ik graag voor lief.. 

Veel plezier vanavond!

7 jaar geleden

Ik vind het altijd een hele leuke traditie, vooral zo met die lampions. Leuk!

7 jaar geleden

wat leuk geschreven en leuk om eens de achtergrond van sint maarten te weten te komen. wij vieren het hier niet, maar heel veel plezier.