Snap
  • Kind

Bijzonder op zijn eigen manier

Hoe autisme ons leven beïnvloedt met onze 7 jarige zoon. Hoe bijzonder hij is op zijn eigen manier.

Autisme. Mijn kind is autistisch.

Voor veel mensen schrikt dit wel eens af als je dit vertelt, ze zijn bang voor het onbekende en hebben dan meteen snel zo'n beeld in hun hoofd van een kind of volwassene waar je compleet geen contact mee kunt maken en al flipt bij ieder klein dingetje wat anders is.
Verkeerd stereotype. Films en series dragen daar ook niet aan mee, want die trekken al snel de meest extreme gevallen erbij, want ja.. Een autist functioneert toch ook gewoon niet? Hoe moet die in vredesnaam meekomen in de maatschappij?

Autisme is er in veel verschillende gradaties. Je hebt de bekende zware gevallen, maar ook de gevallen waarbij het bijna niet opvalt dat ze autistisch zijn.

En daar is mijn jongen er één van.

Wij, als zijn ouders zijnde, hadden al vroeg door dat er iets anders met hem aan de hand was. Als je bekend bent met autisten, dan herken je al snel bij anderen dat er iets is. Toen hij 2½ was, hadden we al onze bedenkingen. Met bijna 4 zijn we toch naar de Intergrale Vroeghulp gestapt, maar nee, volgens hen waren er geen aanwijzingen voor autisme. Hij had een puur spraaktaalprobleem. Oké, logopedie erbij voor hem in de hoop dat het hem zou gaan helpen.

Maar de twijfels bleven. Uiteindelijk hebben we anderhalf jaar terug de stap gemaakt hem toch te laten diagnosticeren en ja hoor, vorig jaar januari kregen we de diagnose. Autisme.

PDD-NOS met MCDD.

PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder Not Otherwiste Specified. PDD-NOS is een restcategorie. Deze term wordt gebruikt voor kinderen met sociale en communicatieve problemen zoals men ziet bij autisme, maar in onvoldoende mate om strikt aan de criteria voor de diagnose autisme te voldoen.

MCDD is de afkorting van de Engelse term Multiple Complex Developmental Disorder. Deze stoornis is nog niet officieel opgenomen, maar hulpverleners gebruiken deze term wel om aan te duiden wat er speelt. Mensen met MCDD hebben moeite met het reguleren van hun emoties. Als zij een klein beetje bang zijn, zijn ze meteen in paniek, verdriet ontaardt meteen in een complete huilbui.

Voor ons was dit geen verrassing dat Gabriël deze labels kreeg, maar desondanks was het toch nog een harde klap.

Onze jongen is autistisch.
Al die tijd heeft hij nog gefunctioneerd op regulier onderwijs, maar gaandeweg merkten we steeds meer dat hij hierbij geen baat had. Hij moest veel op zijn tenen lopen met zijn gedrag, ook al was hij erg geliefd in zijn klas. Samen met de school hebben we toen besloten dat we gingen uitkijken naar speciaal basisonderwijs. We zaten al in het traject voor een aanvraag van een cluster 4 rugzak, maar dit werd dus al snel omgegooid naar het bekijken waar hij thuis zou gaan horen. We hebben twee scholen bezocht en onze keuze was al snel gemaakt. Het balletje is toen ook heel snel gaan rollen en vorige week vrijdag had Gabriël al zijn afscheid op de reguliere basisschool en is hij afgelopen woensdag gestart op het speciaal basisonderwijs in het dorp hiernaast. Ik ben hem nu hele dagen kwijt, hij vertrekt 's morgens met het taxibusje en komt 's middags daar weer mee terug.
Maar ik weet dat het beter voor hem is. Op deze manier leert hij goed te functioneren in de samenleving en het fijne van deze school is, is dat die nog dicht bij de maatschappij staat. Zo van de buitenkant ziet het eruit als een hele normale school.

En je merkt vaak niet eens dat hij autistisch is. Alleen de mensen die hem goed kennen, merken het.

Mijn lieve jongen:

Is autistisch

Heeft PDD-NOS en MCDD

Is bijzonder op zijn eigen manier

10 jaar geleden

Dit gedicht raakt me altijd enorm, mijn jongste zoon en ik hebben allebei een vorm van autisme en het is een moeilijk stempel om te krijgen, maar je leert ermee leven. Ik heb pas sinds kort de diagnose en heb een leven moeten rondlopen met het gevoel anders te zijn. Pas nu kan ik dat een plek geven. Daarom is het zo mooi dat jouw zoon en mijn zoon nu al hun 'stempeltje" hebben. Zij kunnen hun leven anders gaan inrichten, met de hulp die ze zo nodig hebben. Mijn zoon gaat trouwens ook naar cluster 4 onderwijs, sinds het begin van dit schooljaar en het doet hem zooooo ontzettend veel goed.

10 jaar geleden

Ben je anders dan een ander? Ja natuurlijk, jij bent jij Want jij bent geschapen Uit een ander hoopje klei Kijk gerust eens in de spiegel naar het kunstwerk dat je bent Jouw gezicht, jouw lijf, jouw leden jouw karakter, jouw talent Zie je wel, je bent een wonder niets aan jou is saai en grijs Wees maar jij en blijf bijzonder zing gewoon je eigen wijs

10 jaar geleden

Mooi blog. Ik wens je zoon een heel fijne schooltijd toe op deze plek!

10 jaar geleden

Wat fijn dat je zoontje nu naar het speciale onderwijs kan gaan en hij zich daar ook beter kan ontwikkelen! Altijd op je tenen lopen is vol te houden voor een korte tijd maar niet voor een lange tijd. Mijn broer heeft autisme, pdd-nos en mijn vader heeft asperge of hoe je het ook zegt. Onze dochter van 2,5 begint nu ook pas met praten en binnenkort test bij audiologisch centrum in Eindhoven, kijken of er niks met haar oren is. Wel lopen we al bij de kinderarts en kinderpyscholoog en beide denken niet aan autisme, ik had het wel tersprake gebracht aangezien mijn broer en vader autisme hebben. En ik sluit me helemaal bij je, je kind is bijzonder op zijn manier! iedereen is bijzonder op haar of zijns manier!