Snap
  • Kind
  • kinderen
  • vrijheid
  • leven
  • geschiedenis
  • bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag en de nieuwe generatie.

Er komt een generatie aan die straks geen mensen kent of heeft gekend die de tweede wereld oorlog heeft meegemaakt. Die geen vragen heeft kunnen stellen zoals ik bij mijn opa en oma heb kunnen doen.

75 jaar vrijheid. Ik kan mij godzijdank niet indenken hoe het moet zijn geweest en voor sommigen in bepaalde landen nogsteeds is.

Er komt een generatie aan die straks geen mensen kent of heeft gekend die de tweede wereld oorlog heeft meegemaakt. Die geen vragen heeft kunnen stellen zoals ik bij mijn opa en oma heb kunnen doen.

Mijn oma zat in Brabant nadat hun huis in Rotterdam door een fout plat gebombardeerd is. Ze hadden dood kunnen zijn, net als haar vriendinnetje met wie ze aan het knikkeren was toen het lucht alarm afging.

Ze was in Brabant niet samen met al haar broers en zussen of haar ouders. Ik kan het mij niet voorstellen om zo lang, ver weg te zijn van Marley. Al doe je dat zodat ze veilig is. Dus deden zij dat ook en stuurden ze hun kinderen weg. En mijn opa wilde er eigenlijk liever niet over praten. Dus als hij dat deed, luisterde ik altijd met gestokte adem.

Ik had er veel aan dat ik het ze kon vragen. En voelde een diep respect, maar de nieuwe generatie kan dat straks niet. Dan worden het verhalen uit boeken, films en documentaires.

We vieren vrijheid, maar laten we door blijven geven WAT die vrijheid inhoudt. En niet dat het over 18 jaar -gewoon- een vrije dag is waar ze op festivalletjes kunnen staan en niet naar school hoeven of moeten werken.

Marley is van beide kanten van joodse afkomst, dus wij hadden het kunnen zijn hadden we toen geleefd. Nu worden er ook nog zat andere mensen onderdrukt. En vandaag denk ik ook aan hen. En hoop dat die bevrijding snel komt

En ze lekker kunnen buitenspelen zoals mijn kind kan. Zonder angst. 🌿❤ Vandaag vier ik het met de verstandelijk beperkte cliënten op werk. Vieren dat ze mogen zijn. Vrij en gelijk aan alle anderen. We maken er een feestje van, iets anders dan anders, maar net zo mooi!

Meer van mij zien? Dat Kan! @marleyjandme op Instagram!