Snap
 • Kind
 • Mama
 • Gezond
 • kind
 • relatie
 • onderzoeken

Bereid je relatie voor op de komst van de baby

Je denkt misschien dat jij en je man door de rozewolk zullen varen in perfecte harmonie, maar een ding is zeker – jouw kleine baby heeft hier een ander idee over ...

Dromen van vredige zondagochtenden, met je pasgeboren baby vredig slapend tussen jullie in in bed, croissantje, krantje, cappuccino ... De werkelijkheid is anders. Wellicht loopje wel langer in je pyjama rond, maar dit is alleen omdat je de hele dag nog nauwelijks tijd hebt gehad om een hap van je boterham te nemen.

Zet je relatie schrap op de komst van de baby

Het krijgen van een kind is genoeg om een relatie op haar houdbaarheid te checken – onderzoeken hebben aangetoond dat maarliefst twee derde van de stellen relatie problemen ervaren na het krijgen van een baby. Maar wees niet bang, want een gewaarschuwd mens telt voor twee. Lees hieronder enkele tips hoe je je relatie klaar kunt stomen op de komst van je baby.

 1. Geniet van de tijd die je nu hebt! Wanneer je straks papa en mama bent geworden, is de kans groot dat je je dan pas realiseert hoe waardevol de tijd samen was voorafgaand aan de komst van je baby. De truc is dan ook om nu zoveel mogelijk van de tijd samen te genieten. Achteraf zul je hier nog flink van nagenieten, als je relatie in een heftiger vaarwater is beland.

 2. Respecteer elkaars verschillen! Als papa en mama zul je zien dat je op bepaalde situaties anders zult reageren. Een middag volledig met je baby in de weer zijn is misschien voor jou als mama een geweldig idee, maar kan voor jouw man de hel op aarde zijn. Dit zegt echter niets over hoe je man zich zal hechten met de baby. Dit kan namelijk op heel veel manieren.

 3. Strijk bestaande problemen glad. De komst van een baby gebruiken om je relatieproblemen op te lossen is nooit een goed idee, en veelal ook een die ook niet zal lukken. Dus, als je vooraf denkt dat je realtie problemen kent, probeer dan vooraf dit op te lossen, bijvoorbeeld met professionele hulp.

 4. Plan vooraf Vrije tijd kan tot het verleden gaan behoren als je eenmaal een baby hebt. Het kan gebeuren dat wanneer we minder tijd besteden met vrienden en andere vrije tijds dingen, dat je meer prikkelbaar wordt. Deels kun je dit opvangen door vooraf goede afspraken te maken hoe je de tijd gaat verdelen. Handig is om bijvoorbeeld af te spreken wie wanneer de nachtvoedingen op zich neemt. Maak ook eens een lijst van activiteiten die je niet wilt opgeven, en kijk hoe je dit samen gaat combineren met de zorg van de baby.

 5. Bepaal samen een budget voor je baby Terwijl zwangeren zich storten op het shoppen voor de baby, raken vaders lichtelijk in paniek over de financiële situatie en de verantwoordelijkheid die ze vaak hebben. Als je vooraf een budget afspreekt wat je mag uitgeven, voorkom je shop stress en relatie stress.

 6. Huur een hulp Een werkster doet wonderen, in ieder geval voor het eerste jaar. Een werkster is echt elke euro waard, zeker als het ook nog eens schoonmaakruzies zal voorkomen. Maar ook een oppas is natuurlijk geweldig. Bedenk vooraf of je een geschikte oppas kent, dit maakt het makkelijker om afspraakjes te kunnen maken met vrienden, lekker te sporten of andere leuke dingen te doen.

 7. Sexleven (gebrek aan!) Bereid jezelf beiden op een periode met relatief minder intimiteit, maar probeer er wel positief mee bezig te zijn. Als je de randvoorwaarden samen goed hebt verdeeld, zoals het huishouden en de zorg voor de baby, blijft er genoeg energie over voor elkaar. Ook kan een weekendje weg zo 3 maanden na de geboorte wonderen doen.

 8. Opa en oma issues Zijn er zaken die niet lekker lopen met de opa en oma to be, dan is dit het moment om dit beet te pakken. Zeker met een eerste kleinkind kunnen onenigheden verder oplaaien en kan dit zelfs leiden tot relatie stress. Bedenk je ook dat opa’s en oma’s een geweldige oplossing kunnen zijn voor bijvoorbeeld oppas en extra hulp in het huishouden.

 9. Tot slot: verwacht problemen! Het krijgen van een baby is de ultieme paradox. Terwijl je nog nooit zo blij bent geweest in je leven, kun je ook het meest bang en verward zijn. Er zijn stellen die als een zonnetje door deze tijd heen varen, maar dat is meer een uitzondering. Bedenk dat twee derde van alle ouders een zekere vorm van stress krijgen als ze net een baby hebben gekregen. Je bent niet de enige! Verwacht veel discussies de eerste maanden met je partner, maar probeer hier vooraf niet te veel over na te denken.

12 jaar geleden

Jazeker, mijn hele leven stond op de kop bij de komst van ons schatje! Vele nachten wakker, waardoor dus zelf weinig slaap en de volgende dag gaat alles gewoon weer verder. Dus een hulp voor de schoonmaak is inderdaad een goede tip. Dat scheelt je alweer enorm veel lasten, vooral als je zelf ook nog part-time erbij werkt.