Blog header image

Bang voor de douchekop

​Toen Nino klein was deden we hem meestal in het babybadje. Soms nam ik hem mee onder de douche of ging papa met hem in het grote bad.

Hoe ouder Nino werd hoe makkelijker wij het vonden om hem gewoon bij ons in bad te doen in plaats van in zijn babybadje waar wij nogal rugpijn van kregen.

Zo werd dit een routine. Vanwege Nino's exceem doen we hem maar 1 keer per weer in bad en dit was dan altijd vaste prik op zondag samen met papa. Hoe ouder Nino werd hoe leuker hij het vond en nu is het ware pret in bad. Schuim vind hij maar niks maar met de badeendjes spelen vind hij heerlijk.

Meestal was ik Nino even goed terwijl zij samen in bad zitten en droog ik hem af zodat mijn man zichzelf nog even wat beter kan wassen. Laatst was ik echter niet thuis en mocht Nino in zijn eentje in het grote bad zodat mijn man hem goed schoon kon maken. Dit was prima, tot dat mijn man bedacht had om de douchekop te pakken en Nino's haren zo uit te wassen. Dit vond Nino verschrikkelijk eng en hij kreeg bijna een paniek aanval (dat is in ieder geval wat mijn man mij vertelde). 

Dat was dus niet zo slim, meteen die douchekop op zijn hoofd te zetten. Een weekje later werd Nino ondergekotst wakker en zette ik hem 's ochtends bij mij onder de douche. Hij stonk zuur en er was niet echt tijd voor een bad. Dit vond Nino niet bepaald leuk al was het dit keer geen paniek huilen. De douchekop was dan ook niet zo dichtbij als de vorige keer.

Nu vind ik dit niet echt een handige ontwikkeling. Het lijkt me niet bepaald praktisch als Nino echt bang is en blijft voor een douche. Want op vakantie zullen we echt niet altijd een bad hebben en zal hij toch ook aan douchen moeten wennen.

Ik heb dan ook besloten Nino langzaam weer aan de douchekop te laten wennen. Dit wil ik doen door steeds als Nino in bad gaat de douchekop in de buurt te brengen. De eerste keren nog niet aan en nog niet zo dichtbij dat hij hem hoeft aan te raken maar gewoon zodat hij eraan went. Als dit goed gaat kunnen we steeds stapjes verder nemen tot dat hij er wel onder kan zonder angst.

De eerste ronde heb ik al gedaan en was niet bepaald succesvol. Nino raakte compleet in paniek toen ik de douchekop erbij pakte, dit terwijl hij seconden ervoor nog heerlijk aan het spelen was met alle eendjes in bad. Nino bleef daarna angstig en verdrietig tot dat hij uit bad ging. Morgen doe ik het iets anders. De douchekop laat ik dan al in het reeds volgelopen bad hangen als Nino bij papa in bad gaat. Misschien dat hem dat ding dan niet zal opvallen. Ik ben benieuwd.

Herkent iemand dit? En heeft iemand nog en tip wat ik hiermee het beste kan doen?

Anoniem
6 jaar geleden

Hier hetzelfde gehad. Ik ben samen meteen mijn zoon in de douche gaan zitten (we hebben geen bad) en heb hem met de douchekop laten spelen. Sindsdien geen drama's meer!

JufFeline
6 jaar geleden

thanks, dat was ook mijn plan maar tot nu toe kan de douchekop dus nog niet eens in de buurt bij hem komen zonder paniek aanval...

Lindsy83
6 jaar geleden

Wij hebben dit heel even gehad. Daarna inderdaad laten zien dat het niet eng is en nu pakt hij hem zelf beet om op zichzelf te richten. Misschien een keer samen met hem in bad gaan terwijl er geen water in zit en dan de douchekop laten zien. Dan stroomt er geen water uit en is het misschien al iets minder eng. Als hij dan aan de douchekop gewend is weer voorzichtig kijken dat je hem samen in bad hebt en dan heel zachtjes water eruit laten stromen. En zo steeds een stapje verder. Als het droog ook paniek veroorzaakt zou ik het eerst even laten rusten. Dan over een paar weken weken nog weer eens proberen. Succes!

Anoniem
6 jaar geleden

Ik ben ook nog zoekende! Al wordt er hier niet meer hysterisch gegild... Succes! Mocht je DE tip hebben hoor ik m graag :-)

Anoniem
6 jaar geleden

Hier is het al drama vanaf eind augustus 2015 geen bad geen douche verschrikkelijk hij vind het niks . Bij ons begon dat op eens na 4 dagen uitlogeren te zijn geweest bij opa en oma . En dit jaar begin januari weer bij opa en oma geslapen daar in bad vond die geweldig wou er niet uit . Een maar thuis dacht pak het baby badje maar weer drama

JufFeline
6 jaar geleden

De tweede ronde ging erg goed. De douchekop hing al in bad toen het Nino in bad ging. Eerst zag hij hem niet en later was hij toch geïnteresseerd in de slang en pakte daarna zo de douchekop en speelde er gewoon mee. (Hij was wel de hele tijd uit).

JufFeline
6 jaar geleden

Dank je, ik heb het ongeveer zo gedaan maar dan wel met een vol bad... :) dit werkte goed.

Lindsy83
6 jaar geleden

super! Als hij dan straks weer echt gewend is is hij klaar voor de volgende stap. Zachtjes water uit de kop laten stromen :) Gaat goed komen!

JufFeline
6 jaar geleden

Ja, denk ik ook. Gelukkig maar!

Anoniem
6 jaar geleden

Een washandje om de douchekop zorgt ervoor dat de straal niet zo hard is. Misschien helpt dit. En ik richt de straal niet gelijk op het hoofd, maar eerst op de voetjes en dan steeds verder omhoog. Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips!

Anoniem
6 jaar geleden

Wij hadden hetzelfde probleem. Met de mazzel dat hij nu met z'n kleine zus in bad gaat en hij het enorm grappig vind als ik haar haar uitspoel, maar 't nog steeds niks vind als ik zeg dat hij aan de beurt is. Ik zeg nu dat hij het zelf mag doen en we houden samen de douche kop vast en hij doet en af en toe over z'n hoofd en ik hou hem dan 3 seconden langer vast ;-) Wat hier ook wel werkte was dat ik hem mijn haar liet uitspoelen. Hij is iemand die graag de controle heeft, lijkt op z'n moeder dus dan geven we hem die een beetje op deze manier. Succes! Het wordt echt weer makkelijker hoor!

Anoniem
6 jaar geleden

Hem het helemaal zelf laten bepalen? Eerst spelen zonder dat er water uitkomt. Als hij dat leuk vindt hem zelf de knop aan laten doen, bij een pop de haren douchen. Week erna hem zelf z'n eigen voetjes af laten spoelen? Dan steeds een stapje verder, totdat hij het niet meer eng vindt? Ik werk op een vroeghulpgroep en er zijn vaker kinderen bang voor het zwembad of de douche. Het helpt meestal heel goed om een kind het zelf te laten bepalen en het spelenderwijs te laten ontdekken. Succes en anders komt het vast ook wel vanzelf goed, alleen duurt het dan wat langer!

Anoniem
6 jaar geleden

Heel herkenbaar. Heeft mijn dochter ook gehad. Door te mogen spelen onder de douche (op n matje op de tegels) is t beter geworden en het heeft even geduurd maar nu kan ik haar haren zonder problemen wassen (ze is bijna 5). Gewoon rustig laten wennen, de eendjes douchen, samen douchen, zelf laten douchen. Komt goed.

Anoniem
6 jaar geleden

Onze dochter van 17 maand in panisch voor haar wassen. Dat is inderdaad begonnen met angst voor lopend/stromend water. Ze raakt zelfs al in paniek als ik alleen al een bakje/bekertje water pak. Het is zelfs zo erg geweest Day ze op een gegeven moment helemaal niet meer in de buurt van een badje of iets dergelijks durfde te komen... Ik ben toen begonnen met het badje in de kamer neer te zetten en haar uitkleden en dan kon ze zelf bepalen of ze erbij/in wou. Dat doen wel nu elke ochtend en dat gaat prima ze stapt er zelf in... Haar haartjes was ik door met een zwitsal washandje alle haartjes schoon te wrijven. Als ze straks groter is zal het vast wel goed komen hoop ik...

Anoniem
6 jaar geleden

Wij hebben geen bad, maar onze zoon (2,5) vindt het ook vreselijk als ik zijn haar moet uitspoelen met de douchekop. Ik probeer ook vanalles, met een beker, lege shampoofles, maar hij vindt het gewoon niet leuk om water op zijn hoofd te krijgen. Dus ik spoel de haartjes zoveel mogelijk uit terwijl ik roep dat het bijna klaar is, en daarna mag hij zelf de douchekop vasthouden en mama natspetteren. Waarschijnlijk went het vanzelf, als je het maar vaak genoeg doet.

Anoniem
6 jaar geleden

Misschien kun je hem laten spelen met een gietertje? Dat is niet zo'n harde straal als de douche. Zo kan hij langzaam wennen Een liedje zingen kan ook helpen. Het liedje het regent het regent naam van je kindje wordt nat hielp bij mijn oppas kindje goed. We lieten dan een poppetje douchen met de gieter en dan kon ik haar douchen met de douche kop Succes in ieder geval!

Anoniem
6 jaar geleden

Hier hetzelfde probleem mijn zoontje is 1 jaar. Ik zet hem in zijn eigen badje gewoon babybadje met een half laagje water. Dan zet ik de docuhe aan en ga zelf onder de douche staan. Spetter met wat water naar hem. En voor ik het wist ging hij in bad staan wilde bij mAmazon onder de douche. Hij wou zelfs even aan de docuhe kop zitten. Misschien is dat een optie voor je.

Anoniem
6 jaar geleden

Ik herken het niet echt. Ons zoontje Hidde van 16 mnd gaat 1x per week met mij in bad en 2x per week met mij of mijn man onder de douche. Wij tillen hem op onder de douche en houden hem met zn ruggetje onder de douche.. zo nu en dan de rest ook een beetje. Maar dus wel altijd dicht tegen ons aan. Hij vond douchen eerst ook niet zo prettig maar sinds kort wandelt hij zelf al de douchecabine in. Nu hij het lekker vindt zetten we hem op de grond om te wassen. Missschien heb je hier iets aan!?

Anoniem
6 jaar geleden

Ga eens lekker de auto wassen met de tuinslang en laat hem dan spuiten. Neem zijn auto's mee naar de badkamer om die te wassen zonder dat hij in bad gaat en als hij in bad gaat neem zijn auto's mee en ga ze wassen als er zeep op zit.

zan
6 jaar geleden

Bij ons was hetzelfde nu sinds paar manden hij vind het leuk ????????gewoon kom van zelf goed ;) blijven proberen

Anoniem
6 jaar geleden

Het is maar een fase. Het gaat vanzelf wel weer over. Gewoon wassen zoals je wilt. Met of zonder douchekop. Mijn oudste brak ook het huis af dat de buren kwamen vragen wat we aan het doen waren. Haren wassen zeiden we dan. Nu is hij 7 en al erg lang geen last meer. Zijn kleine broertje van 2 is makkelijker doe huilt nooit in de ????. Ik denk dat de oudste heeft geleerd dat als het moet het toch gebeurd. Gillen of niet gillen. Hij koos uit eindelijk de weg van de minste weerstand.

JufFeline
6 jaar geleden

Dank je wel voor alle super tips. Het gaat ondertussen alweer stukken beter. De douchekop zonder waterstraal vind hij niet meer eng. Gelukkig is Nino verder niet waterschuw, het zwembad vind hij geweldig. Daar konden we ook gewoon met hem onder de paddenstoel gaan, dus het komt allemaal wel goed :)

Anoniem
6 jaar geleden

Herkenbaar gaat over als ze naar zwemles gaan ???????? alhoewel mijn dochter er nog steeds een drama van kan maakt. Babybadje onder de douche zetten? Omdat de subtiele aanpak na 5 jaar nog niet veel resultaten heeft. Ben ik bij de jongste niet meer zo subtiel, gewoon haren wassen. Ze mogen de shampoo kiezen, wie er eerst mag van de twee en eerst voorhoofd of achterhoofd en dan gaat die douche er gewoon overheen. Met gegil of niet, haren wassen hoort erbij.

Anoniem
6 jaar geleden

Onze oudste twee gingen altijd al snel bij ons onder de douche, dus daar geen angst ontwikkeld. Maar bij de onderste helft zitten er wel twee bij met een angst. Ik heb ze eerst in bad laten spelen met een douchekop (zonder sproeien). Gisteren het bad vol laten lopen met behulp van de douchekop. Dat ging ook goed. Ver weg gezet, en beetje bij beetje konden ze eraan wennen. Volgende keer geef ik ze de douchekop terwijl het zachtjes aan staat.