Snap
  • Kind
  • hechting
  • couveusekind
  • ambivalentehechting
  • couveusehechting

Ambivalente hechting en de couveuse

Wat is ambivalente hechting?

Kinderen die ambivalent gehecht zijn hebben een groot verlangen naar liefdevolle aandacht van de ouder en zijn hier constant in positieve en negatieve zin mee bezig. Hierbij wisselen ze in aantrekken en afstoten, het bekende push and pull. Ze zijn constant op zoek naar nabijheid, maar stoten de ouder daarna weer af, omdat ze voor hun gevoel onbewust niet precies krijgen waar ze naar op zoek zijn. Vaak voelen ze zich snel afgewezen. Niet alleen door de ouder, maar ook in vriendschappen en relaties.

De couveuse

Ik weet waar ik het over heb, vanwege mijn couveuseverleden en het snel weggehaald worden bij mijn ouders na mijn geboorte, ben ik in de basis ook ambivalent gehecht. In mijn jonge kinderjaren was ik vaak dichtbij mijn moeder te vinden, ik was heel verlegen en hing echt aan haar rokken, vooral buitenshuis. Maar toen ik ouder werd voelde ik me inderdaad heel snel afgewezen door haar, wat zeker niet altijd terecht was, of misschien eigenlijk wel nooit. Alleen voelde dit voor mij heel anders. Niet iedereen die in de couveuse heeft gelegen is automatisch ambivalent gehecht, dit ligt ook aan de omstandigheden en in hoeverre ouders iets met hun baby mochten en konden doen etc. En daarnaast zijn er natuurlijk ook andere redenen om ambivalent gehecht te zijn, zoals de ervaringen in je jeugd in je gezin van herkomst. 

Relaties en vriendschappen

Ambivalent gehecht zijn maakt relaties en vriendschappen niet zo makkelijk. Ook daarin voel je je snel afgewezen. Voeg daarbij het feit dat ik de neiging had om me af te sluiten, wellicht een stukje karakter, maar zeker ook deels veroorzaakt door het verblijf in de couveuse. In de couveuse moest je het tenslotte, zeker in die tijd, alleen doen en als je huilde werd je niet gezien of gehoord. Om te overleven, moet je je dan wel afsluiten (dissociëren) en kreeg je het gevoel alles alleen te moeten doen. Dat deed ik dus feitelijk later ook. Altijd tot hier en niet verder. Mijn vaste slogan was Eerst zien, dan geloven. Niet vreemd, wel jammer.

Hoe ziet ambivalente gehechtheid eruit? Wat zijn de kenmerken?

Er zijn een aantal woorden die vaak gebruikt worden om ambivalent gehechte mensen een beetje onaardig mee te benoemen, zoals bezitterig, overgevoelig of veeleisend. Afscheid nemen kan erg lastig zijn voor mensen die ambivalent gehecht zijn. Zodra hun geliefde vertrekt, gaan ze twijfelen aan de onderlinge verbondenheid. Want is die verbondenheid wel zo sterk en goed? Als je geliefde bij je is, dan voel je dat wel, dan is alles veilig en fijn. Maar als deze weg gaat, kun je je snel boos en afgewezen voelen, ook al is dat niet nodig. Bij sommige mensen kan dit heel ver gaan, bijvoorbeeld dat zelfs het “afscheid nemen” bij het gaan slapen moeilijk is.

Dat soort gevoelens en gedachten kunnen je heel onzeker maken. Gelukkig kun je er wel iets mee doen, er bestaat geen tovermiddel, maar je kunt er zeker aan werken. Hier zijn diverse methodes voor, qua persoonlijke ontwikkeling. En er zijn ook oefeningen, die je zelf of met behulp van een therapeut of coach kunt doen.

Vragen m.b.t. ambivalente hechting

Er zijn een aantal vragen, die je jezelf kunt stellen om na te gaan of je wellicht ambivalent gehecht bent.

Vind je het lastig om grenzen aan te geven?

Hoe moeilijk is het voor jou om alleen te zijn?

Als je alleen bent, voel je je dan vaak in de steek gelaten of boos?

Vind je het lastig om jezelf te kalmeren?

Beschrijft jouw partner jou als afhankelijk of bezitterig?

Er zijn nog meer vragen die een indicatie kunnen geven of je ambivalent gehecht bent. Laat het me gerust weten als je er meer wilt weten.

Hoe kun je ambivalente hechting herstellen?

Hier zijn diverse methodes en oefeningen voor. En nee, geen wondermiddelen of toverdrankjes helaas. Maar hechting is niet een statisch iets, het is iets wat zich blijft ontwikkelen. Het hoeft dus echt niet zo te zijn dat je je altijd alleen en eenzaam blijft voelen en niemand durft toe te laten. Ditzelfde geldt trouwens ook voor kinderen, ook met kinderen kun je hieraan werken. Ik zal niet beweren dat dit heel makkelijk is, maar heb zelf ook ervaren dat er echt mogelijkheden zijn om hier stap voor stap aan te werken en dat is echt de moeite waard.

Wil je eens kennismaken met enkele oefeningen om stappen te zetten om de ambivalente gehechtheid aan te gaan pakken? Stuur me een berichtje, dan kunnen we het daarover hebben. En nee, je hoeft niet meteen een investering in jezelf te doen, hoe waardevol dat ook is. Voor nu is een investering in tijd voor jezelf voldoende. Gun jezelf dat. Heb je vragen, stuur me gerust ook een berichtje. 

Liefs Valerie 

Geboren Inzicht 

1 jaar geleden

moest ik naar een couveuse. Hier heb ik ws 3 weken gelegen voordat ik door mijn moeder werd opgehaald, ze was in die weken nooit komen kijken. Ik heb altijd het gevoel gehad een buitenstaander te zijn en familie zegt me niet zoveel. Kan dit hiermee te maken hebben? Ik hoor graag van je, gr Helma

1 jaar geleden

Hi Helma, ja dat kan heel veel met je start te maken hebben. In de couveuse liggen als baby zonder contact met je moeder kan vergaande gevolgen hebben voor de hechting. En de hechting met je moeder kan weer invloed hebben op de hechting aan andere personen, zoals vrienden, familie of een mogelijke partner. Als je er eens over wilt kletsen, mag je altijd contact opnemen. Mag via valerie@geboreninzicht.nl of zoek even op internet naar Geboren Inzicht. Groetjes Valerie

1 jaar geleden

Hi, ik las jouw stukje over ambivalente hechting en wil graag het volgende delen. Toen ik 2 dagen oud was (56 jaar geleden)