Snap
  • Kind

Als ze eenmaal beginnen met praten

Praten was iets wat meneer niet nodig vond. Met 'die' en 'daar' krijg je toch ook alles wat je wilt? Maar als dat praten eenmaal begint....

Ons mannetje was vroeg met lopen. Met 7 maanden trok hij zich op aan tafel en liep rond de tafel. Met 13 maanden liep hij dan zijn eerste stapjes los. Met veel dingen was hij erg vroeg, maar praten vond meneer toch echt niet nodig. Met wijzen en met 'die' en 'daar' kreeg meneer toch wel alles wat hij wilde. Daarentegen begreep hij wel alles wat je zei en kon hij alles wat je vroeg feilloos aanwijzen.
We zeiden al als die straks eenmaal begint dan gaat het hard en denk je nog terug aan de momenten dat hij niks zei.
Met 18 maanden kwam daar dan de gerichte 'papa' en 'mama'. Wat heerlijk als jouw kleine mannetje zo gericht om je vraagt.
Nu wordt hij over 2 maanden 2 jaar. En het echte praten is begonnen. Waar hij een maand geleden zo'n 5 woorden kon zeggen is dat nu tegen de 50! Oké niet bij alle woorden is de uitspraak even goed, maar hé we begrijpen eindelijk wat hij bedoelt! 

Ik ben alle woordjes aan het bijhouden in een boekje die hij nu kan zeggen. 
Hieronder de eerste selectie van wat hij kan zeggen.

Vol verbazing luisteren we elke dag weer naar dat kereltje. Elke dag horen we nieuwe woordjes. Hij begint zelfs wat woordjes te combineren. Als papa of mama bij hem moeten komen zitten is het 'papa ook' en 'mama ook'. Als oma hem vooruit moet rijden op zijn loopwagen is het 'oma rijden'. 

Op internet zie je geregeld berichten over ouders die zich zorgen maken dat hun kindje van bijna 2 nog bijna niets kan zeggen. Gelukkig heb ik me er bij ons zoontje nooit zo druk om gemaakt. Ik wist dat zijn woordenschat goed was ook al kon hij het niet zeggen. Elk kindje heeft zijn eigen tempo en sommige kindjes willen het eerst gewoon goed weten voor ze gaan praten.
En je ziet het bij ons nu meneer het wil is zijn vocabulaire in een maand tijd vertienvoudigd!  

Het is echt zo wat ze zeggen. Als ze eenmaal beginnen met praten houden ze niet meer op !

7 jaar geleden

Nou hè! Daar lijkt het inderdaad op! Gaat zo hard ineens. Denk dat het met die van jou straks net zo zal gaan!

7 jaar geleden

Ohh wat bijzonder <3 ik kan ook echt niet wachten tot het zover is! En leuk idee om de woordjes op te schrijven ook! Blijkbaar heeft jullie kleine man gewoon alles als een spons opgenomen en nu besloten dat hij maar eens aan de babbel gaat haha superknap!

7 jaar geleden

jip en bij de jongste niet eens gevraagd bij 14 maand waarvoor de oudste met 27 maand extra moest komen.. echt onbegrijpelijk maar bij de laatste keer hadden we een jonge arts (die bij meer goed ligt, hebben wij nooit gehad) die vertelde pas werkelijk waar ze zorgen om maakten, en die had waar maken ze druk om.. de oudste is wat aan de lichte kant. ieder zijn eigen lijntje toch.. oudste tussen 0 en-1 en de jongste +2.5

7 jaar geleden

Nou precies. Als ze dat idd ook niet zouden hebben zou ik me ook zorgen maken. Dan zou het wel in het gehoor zitten maar als ze alles begrijpen komt het vanzelf. Idd het vervelende is dat consultatiebureau. Bizar dat ze met 11mnd al zeuren dat er geen papa en mama gezegd wordt!