Terug
Blog header image

Als de uitslag van de hielprik niet goed is. . (deel 4)

Dan komt zijn tweede verjaardag. .hij blijft netjes onder de cruciale waarden. .maar dan komt de test. .en blijkt dat mijn gevoel juist

Zoals ik eerder schreef. .is Dani de eerste anderhalf jaar van zijn leven echt alleen maar ziek geweest..dit heeft een enorme impact gehad op ons leven. .maar voornamelijk op dat van mij. .want voor Dani is er maar 1 als hij ziek is..en dat is mama..nachten niet slapen. .werken. .gezin. .heb af en toe het idee dat ik als zombie door het leven ga. .

Na de operatie gaat het beter. .hij slaapt de nachten door. .en dan merk ik pas hoe moe ik ben. .

Eten doet hij niet tot nauwelijks. .Hij leeft op droge crackers en een beetje rijst

Maar we gaan door. .Dani heeft zijn tweede verjaardag gevierd. .en dan komt een week na zijn tweede verjaardag een bezoek aan het UMCG..

De arts verteld ons dat ze erg tevreden zijn over zijn waarden. .ze willen nog 1 test doen. .maar als dit gaat zoals ze verwachten. .willen ze ons loslaten. .geen controles meer. .en gewoon leven

Ik ben blij. .maar raak ook lichtelijk in paniek. .geen controles? ??wat als het niet goed gaat.  De arts vraagt of het goed met Dani gaat. .ik zeg nou ik maak me wel zorgen.  De arts fronst. .hoezo? 

Ik vertel hem van het ziek zijn. .niet eten. .als je geen eiwitten binnen krijgt. .kun je ook niet testen of hij ze verdraagt. .

Hij zegt dat dit een fase is. .en verteld ons van de test.  Dani krijgt 26 gram eiwit toegediend in de vorm van een poeder. .daarna ga ik om de twee uur bloed prikken. .en dan krijgen we een week later de uitslag..maar zegt hij nog. .ik verwacht er niks van. .daar gaat goed en dan nemen we afscheid van elkaar. .met instructies rijden we terug naar huis. .

Onderweg in de auto is mijn man opgelucht. .hij zegt. .eindelijk een normaal leven voor Dani..geen ziekenhuizen meer. .

Ik zeg. .ik ben bang dat het niet goed komt. .deze test gaat hij niet goed door staan. .mijn man wuift mijn zorgen weg. .en zegt. .je bent te bezorgd het komt goed echt!! Ik zeg tegen hem dat ik hoop dat hij gelijk heeft. .meer het zit me niet lekker

Drie weken later is het zover.  We hebben het preparaat. .en op de dag dat ik vrij ben. .dien ik hem s morgens het preparaat toe. .met trillende handen..de zenuwen gieren door mijn keel. .hoe gaat ie reageren? ?

Een half uur na toedienen. .word Dani letterlijk ziek..in en in wit..holle ogen..en hij loopt alsof hij dronken is.  Na de zoveelste val tegen de tafel. .pak ik hem op schoot. .en valt hij na een uur in slaap.  Ik prik hem ondertussen keurig om de twee uur. .als hij wakker word. .is hij net een stuiterbal..hij kijkt wild uit zijn ogen. .en bijt me een paar keer keihard in mijn been..

Als hij die avond gaat slapen. .kijk ik om het uur bij hem of het allemaal wel goed gaat. .en ook in de nacht slaap ik niet lekker.  De volgende ochtend prik ik hem voor het laatst.  Hij blijft nog druk. .en is ook vermoeid..maar langzaam keert mijn Dani terug. 

Dan komen een week later de uitslagen...Dani zijn waarden zijn torenhoog geweest. .drie keer de waarde die hij normaal heeft. .

Ik kan alleen maar zeggen. .ik zei het toch! 

Ik ben eigenlijk niet verbaasd en zeg tegen de arts. .ik dacht dat dit nooit kon gebeuren? 

Hij zegt ja. .dit hadden we ook niet verwacht. .dus voorlopig blijft hij onder controle..

Daar gaan we weer. .de onzekerheid is weer terug. .hoe gaat dit verlopen. .hoe ziet de toekomst eruit. .

Ben er zo klaar mee. .wil nu wel eens wat duidelijkheid. .

Annemiek2
7 jaar geleden

OO wat heftig zeg. Dan zegt je moedergevoel toch heel veel. Je schreef in een eerder blog dat hij PKU heeft maar in een milde vorm volgens de artsen. Is er al meer duidelijk nu of is het nog steeds een beetje gissen wat wel en wat niet? Ik snap niet dat ze niet gekeken hebben naar het antwoord op de vraag waarom Dani zo eenzijdig eet en dat ze zo zeker waren dat het niet verkeerd zou gaan. Heel veel sterkte met jullie zoektocht.

peetje80
7 jaar geleden

Wat heftig zeg. Lijkt me verschrikkelijk zo een dag te hebben. Ik ga je andere blogs even lezen en ga je volgen. Groetjes Petra

Anninas
7 jaar geleden

Maar goed dat ons moedergevoel zo goed werkt, maar heftig is het wel. Zo vervelend dat ze jullie niet kunnen helpen. Hebben jullie al eens aan een second opinion gedacht? Een vreemde dokter kijkt er misschien niet iets anders naar en kan jullie dan misschien wel verder helpen.

BiancaVin
7 jaar geleden

Ik denk dat Dani gewoon wel een bijzonder geval is. .meestal is vrij snel duidelijk uit DNA onderzoek welke vorm ze hebben . Dat was bij Dani om niet zo. .hij heeft 1 foutje dat duid op de klassieke vorm. .het andere foutje hadden ze nog niet eerder gezien. De professor die Dani behandeld. .is echt DE specialist in Nederland. .er is geen betere. Ik snap ergens wel dat een arts niet veel kan met moeder gevoelens. .maar die blijken wel vaak te kloppen. Dani is inmiddels wel wat beter gaan eten. Niet geweldig. .maar hij eet wel. Mischien moet ik meer de strijd met hem aan gaan. .maar ik ben van menig dat dit geen zin heeft bij een peuter van 2 jaar. Ik probeer wel met spelletjes hem te verleiden tot proeven van dingen. Dat weertje af en toe. .maar voor mij is het dubbel. .mag hij dit straks ook nog. .of krijgt hij toch nog een dieet.. Vind het fijn dat mensen reageren en mee lezen..en meedenken..zo kan ik alles eindelijk eens van me afschrijven!

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
2 dagen geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Bonus tip: Je kan tot 5 jaar terug belastingaangifte doen!