Snap
  • CBT
  • kindergebit
  • gebitsproblemen
  • Noonansyndroom

Afspraak bij Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde

Controle bij het CBT

Gisteren had Xavi een controle in het CBT van het UMCG. CBT is Centrum bijzonder tandheelkunde. Gelukkig was zijn gebit helemaal goed. Waarom loopt Xavi bij het CBT? Er zijn 3 redenen waarom Xavi hier loopt.

  • 1. zijn mondgebied is zeer gevoelig. Gecombineerd met een slappe mondmotoriek. Dit houdt in dat Xavi bijna niet kan tandenpoetsen omdat hij dan gaat kokhalzen. (Dit gaat gelukkig al veel beter!) Maar ook dat er geen normale tandheelkundige controles uitgevoerd kunnen worden. Stel voor je raakt met je eigen vinger de binnenkant van lip aan. Bij ons gebeurtenissen er dan niks maar Xavi krijgt dat te veel prikkels in het mond gebeid en gaat dan gelijk spugen. Hierdoor krijgt Xavi alle behandelingen onder narcose. Hier merkt hij zelf gelukkig niks van en is voor zijn eigen ervaring de beste oplossing. Dit houdt wel in dat er niet zomaar een behandeling uitgevoerd kan worden. Ivm andere problematiek zal dit eerst goedgekeurd moeten worden met het gehele specialistische team.
  • 2. Voor Xavi is een goede mondhygiëne erg belangrijk i.v.m. zijn hartafwijking.
  • 3. Xavi heeft een afwijking in zijn tanden en kiezen. De kiezen van Xavi hebben een andere vorm. Hierdoor komen de wortels in de kiezen al snel bloot te liggen wat erg veel pijn kan veroorzaken. Ook is de aanleg in Xavi zijn kaak anders voor grote mensen tanden. Wat we nu kunnen zien zal het wisselen van de tanden gewoon normaal eruitzien. Alleen de staat van deze tanden zijn onbekend. Bij de kiezen is het mogelijk dat de aanleg er niet is. Dus na het wisselen van de kiezen is het mogelijk dat Xavi geen nieuwe kiezen gaat krijgen. Tegen die tijd zullen we een plan opstellen.
Tot nu toe hebben ze 1 kies moeten trekken bij Xavi omdat deze kies erg ziek was. De kwaliteit van deze kies was erg slecht waardoor de wortel gelijk bloot lag. In eerste instantie hebben ze hier niks aangedaan. Omdat Xavi niet zomaar onder narcose mag. Afgelopen jaar kreeg hij een ontsteking in deze kies waardoor de noodzaak in 1x heel hoog lag. Ook heeft Xavi voor de andere 3 kiezen kronen gekregen als bescherming voor de wortel. 

2 weken geleden

Bedankt voor het delen❤️