Snap
  • Kind

ADHD, toch niet zo sekse-specifiek

Druk, rondrennen, lawaai maken, dat is hoe ADHD eruit ziet. Of toch niet?

Vaak bij ADHD denken we aan drukke jongetjes, die niet stil kunnen zitten of zich moeilijk kunnen concentreren. Jongetjes die zich zo gedragen, worden dan ook vaak snel gediagnosticeerd. Maar wat blijkt, het komt bij meisjes ook heel veel voor maar het uit zich anders.

Bij meisjes zie je vaak wel concentratieproblemen, maar in plaats van druk doen worden ze juist heel rustig. Ze staren bijvoorbeeld veel naar buiten of zitten te dromen. In hun hoofd is het een drukte van jewelste, maar de uiting slaat meer naar binnen. Omdat dit minder hinderlijk is voor de omgeving, duurt het dan ook veel langer voordat hier een diagnose word gesteld. En in erg veel gevallen, word het helemaal niet gevonden.

Doordat deze meisjes hier dan geen hulp voor krijgen, maar wel persoonlijk erg gehinderd kunnen worden hierdoor zie je vaak dat ze maar moeilijk slagen. Op school gaat het niet goed, maar ook op een sportclub kan er minder van terecht komen. En door het herhaaldelijk falen, kunnen weer andere stoornissen ontstaan. Denk hierbij aan verslaving angststoornissen of depressie.

En dit geld natuurljk niet voor alle meiden. Er zijn ook drukke meiden met ADHD, net zo goed dat er jongens zijn waarbij de ADHD ook naar binnen slaat. Het komt alleen vaker voor bij meisjes, en ook meer meisjes hebben er op latere leeftijd last van dat ze er nooit bij geholpen zijn.

Het is dus goed, als je merkt dat je dochter veel staart of zich moeilijk kan concentreren omdat ze dromerig lijkt dat toch eens na te gaan. Of wat onderzoekers ook aangeven, heeft je zoon het? Laat je dochter dan ook even nakijken. Het is erfelijk, dus het zou zomaar kunnen dat zij er toch op een andere manier ook last van heeft. 

7 jaar geleden

De stap was huisarts, dan centrum jeugd gezin en vandaag naar de intake. Zitten er al in. Word gelukkig nergens afgescheept, de oudtse was binnen 2 maanden vastgesteld. De jongste zijn we nu vanaf jan mee aan het kijken hoe wij kunnen helpen, ze is alleen net te jong om officieel te kunnen testen

7 jaar geleden

Ik denk dat je via de huisarts wel een verwijzing kunt krijgen naar een psycholoog of psychiater. Maar een eerste stap richting huisarts is volgens mij de makkelijkere route. Geef alleen niet op als je écht twijfelt en artsen het afwijzen. Jij hebt er last van, dus dat is genoeg reden om er iets aan te doen.

7 jaar geleden

Hoe moet je dat laten onderzoeken ? Ik ben al 30 en ik pas echt in hierboven geschreven plaatje

7 jaar geleden

De meisjes versie noemen ze add. Testen kan pas minimaal vanaf 6 jaar. Maar daarvoor kunnen ze wel bekijken wat je kunt doen. Hier een papa met adhd een zoon met adhd. ( thuis druken aanwezig op school gewoon een rustig mannetje, kan zich prima aanpassen, alleen niet concentreren. Hiervoor medicatie). Mijn dochter van 5 gaat vanaf morgen een traject in. Voornamelijk haar van faalangst af zien te komen want ze is 5 en legt de lat nogal hoog voor zichzelf. En heeft dus buikpijn, hoofdpijn en huilerig met de kleuter cito. Ook het vermoeden add heerst hier en dat gaan wij ook uit laten zoeken, of ze heeft het en wij kunnen ze helpen of ze heeft het niet en dan kan ik het aangeven bij iedere juf die ze krijgt die ook haar broer heeft gehad en die onbedoeld toch blijven vergelijken.