Snap
  • Kind
  • Multicultureel
  • feestdagen
  • kinderboeken

9 x Multiculturele Kinderboeken

Ik ging op zoek naar mooie multiculturele kinderboeken. Leuk voor thuis, leuk om te geven met de feestdagen voor Sinterklaas of Kerst, leuk voor in de schoolbibliotheek en interessant & leerzaam om gesprekken aan te gaan over verschillende culturen, waar dan ook.

We leven in een multiculturele samenleving en mijn dochter is half Nederlands, half Antilliaans. Ze heeft een prachtige, getinte huidskleur en ik vind het belangrijk dat zij boeken leest waarmee zij zich kan identificeren. In de meeste voorleesboeken spelen donkere kinderen geen hoofdrol. Diversiteit is in de meeste kinderboeken nog ver te zoeken. Dit geldt al voor kinderboeken waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Maar het wordt nog een lastiger als je op zoek bent naar kinderboeken voor zwarte kinderen. Uit onderzoek blijkt dan 80% van de kinderboeken wit is terwijl de maatschappij allang niet meer zo is.

Gelukkig komen er steeds meer mooie multiculturele kinderboeken op de markt. Ik ging op zoek naar mooie multiculturele kinderboeken. Leuk voor thuis, leuk om te geven met de feestdagen voor Sinterklaas of Kerst, leuk voor in de schoolbibliotheek en interessant & leerzaam om gesprekken aan te gaan over verschillende culturen, waar dan ook.

1. BROWN GIRL MAGIC – DALILLA HERMANS

Dit is een boek voor, door en over bruine meisjes. Over de moeilijkheden die ze ondervinden tijdens het opgroeien in het Westen, de racistische opmerkingen en over liefhebben en veel meer. Een houvast voor donker gekleurde meisjes, maar ook een eye opener voor alle andere kinderen. Want liefhebben en vriendelijkheid start met empathie. En jezelf kunnen verplaatsen in iemand wil ook zeggen dat je je verdiept en openstelt voor wat zij meemaken. Het boek is zowel in het Nederlands geschreven als in het Engels. Het is bovenal een mooi rijmend verhaal, over een kind dat zich niet thuisvoelt en nare opmerkingen krijgt, maar inziet dat ze magisch is en dat ze er, zoals iedereen, mag zijn.

2. DE JONGEN ACHTER IN DE KLAS – ONJALI Q. RAUF

‘Achter in mijn klaslokaal stond vroeger een lege stoel. Nu zit er een nieuwe jongen. Zijn naam is Ahmet. Hij is negen jaar (net als ik), maar hij is heel raar. Hij praat nooit en lacht nooit en hij houdt niet van snoep – zelfs niet van citroenzuurtjes, die ik het allerlekkerst vind! Maar toen kwam ik achter de waarheid: Ahmet is eigenlijk helemaal niet vreemd. Hij heeft zijn land moeten ontvluchten vanwege oorlog. Een echte oorlog, met bommen en vuur en kogels die mensen verwonden. En hoe meer ik over hem te weten kom, hoe meer ik hem wil helpen.’

Een prachtig boek over Ahmet uit Syrië die heeft moeten vluchten voor de oorlog. Dit boek schuwt verdriet en tragiek niet, het laat kinderen de bittere ernst van een jongen die moest vluchten uit Syrië keihard zien. Doordat het tegelijkertijd zo liefdevol meegaat met de onbegrensde mogelijkheden die kinderen zien als ze voor een groot probleem staan, is het niet te zwaar. Juist niet, het heeft een hoopvol einde.

3. MIJN HAAR! – HANNAH LEE

Een prachtig boek vol mooie afbeeldingen over het hebben van verschillende haarstijlen. Het meisje waar het verhaal over gaat is bijna jarig en ze weet niet wat voor kapsel ze dan graag zou willen. Ze gaat samen met haar ouders naar de kapsalon en alle mogelijke kapsels komen voorbij. Van prachtige dreadlocks tot mooie cornrow vlechtjes en alles daartussenin. Maar wat zou ze nu gaan kiezen? Dit boek is echt een hele mooie postieve manier om kinderen kennis te laten maken met verschillende soorten haar. En het allerbelangrijkste misschien wel, het zorgt ervoor dat het zelfbeeld postief wordt beïnvloed.

4. ADA DAPPER, WETENSCHAPPER – ANDREA BEATY

Ada Dapper, wetenschapper inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen als Ada’s klasgenoot Roza Rozeur. ‘Waarom zitten er puntige stekels aan een roos?’ en ‘Waarom groeien er haren in een neus?’ Het hoofd van Ada zit vol met dit soort vragen en ze is eindeloos nieuwsgierig. Ada Dapper, wetenschapper gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Het leert dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar juist tot meer vragen. Een leuk & leerzaam boek over een meisje dat dingen bouwt en uitprobeert als een echte ingenieur. Ook weer eens iets anders dan een meisje dat prinses wilt zijn, wat in veel kinderboeken het verhaal is.

5. VAN KLEIN TOT GROOTS – ROSA PARKS

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein tot groots’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën.

Rosa Parks groeide op in Alabama, waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze groeide op tot een burgerrechtenactiviste die met haar moed en waardigheid een beweging op gang bracht die een einde zou maken aan de rassenscheiding. Rosa zou nooit stoppen met haar strijd voor gelijke rechten. Ze is voor ontelbaar veel mensen een voorbeeld geworden van moed, waardigheid en doorzettingsvermogen in de strijd tegen ongelijkheid.

6. DE BOEKEN VAN PRINSES ARABELLA

Er is een hele serie met boeken over Prinses Arabella. Het leuke aan de boeken van Prinses Arabella vind ik dat het zwarte meisjes in de prinsessenfase een prinses geeft die op hen lijkt. Prinses Arabella heeft kroeshaar dat wanneer het in staartjes zit, de welbekende afro puffs heeft. Daarnaast is ze niet zo’n nuffig tuttig prinsesje zoals meestal het geval is in witte boeken. Ze heeft een vriendin prinses Ling die Aziatisch is en er is ook een prins Mimoen. De boeken komen in verschillende versies. Zo krijgt prinses Arabella een zusje, is ze jarig, gaat ze naar de kapper, naar school, het museum, gaat ze naar Oma en heeft ze ook te maken met een oppas. En toepasselijk bij de naderende feestdagen is het boek ‘Prinses Arabella en de Sint’. Leuk om te geven in de schoen of op pakjesavond.

7. OP DE VLUCHT – PIMM VAN HEST & ARON DIJKSTRA

Schrijver Pimm startte in 2004 een adoptieprocedure waarna hij samen met zijn vriend in 2007 ouders werd van een dochter. Tijdens deze periode merkte hij dat er eigenlijk helemaal geen kinderboeken zijn over adoptie waarin het kind de hoofdrol speelt. Hij schreef het boek Rosita, een boek over een meisje dat ontdekt dat ze geadopteerd is. Hierna volgden nog verschillende andere prentenboeken die allemaal ‘vanuit authenticiteit’ zijn geschreven en recht uit het leven van Van Hest komen.

Op de vlucht is een van de boeken van Pimm van Hest. Het gaat over een meisje uit de oorlog. Eigenlijk is het bijna niet voor te stellen. En al zeker niet voor kinderen die niet in zo’n situatie hebben gezeten. Met poëtische zinnen en indrukwekkende beelden neemt ‘Op de vlucht’ kinderen en hun ouders mee van het beangstigende uitzichtloze naar een hoopvolle toekomst. Op een manier die raakt, uitnodigt tot een gesprek en tot nadenken stemt. Want, stel je voor toch… Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

8. HEEFT VRIENDSCHAP EEN KLEUR? – U. SCHEFFLER

Mark, Kari, Samir en Joshua zitten samen op school, met nog een heleboel andere kinderen. Je kunt zien dat ze niet allemaal uit hetzelfde land komen. De een komt uit Afrika, de ander uit Nederland en weer een ander uit Turkije. In het begin moesten ze wel een beetje aan elkaar wennen, omdat ze de woorden niet hetzelfde uitspraken. Maar nu zijn ze goede vriendjes. En als Marks moeder hem niet op kan halen, gaat Mark gewoon met Kari mee naar huis. Daar leert hij een heleboel nieuwe dingen!

Aan de hand van dit boek kun je kinderen duidelijk maken dat vriendschap geen kleur kent. Leuk en leerzaam boek om kinderen te leren dat kleur niet uit maakt.

9. HOE FARAH MEEDOET MET DE RAMADAN, ZONDER TE VASTEN – NAIMA EL BOUZIDI

In dit boek krijgt Farrah (en de kinderen die het boek lezen) de Ramadan uitgelegd. Farahs’ ouders leggen haar uit wat de ramadan inhoudt. Dit doen ze met het voorbeeld van twee eekhoorntjes Rama en Dan die avonturen beleven. Zo leert ze hoe ze toch mee kan doen aan de ramadan zonder als klein kind te hoeven vasten.

‘Hoe Farah meedoet met de Ramadan, zonder te vasten!’ is een handreiking voor ouders, verzorgers, juffen en meesters die in multicultureel Nederland opvoeden en voor kinderen die in multicultureel Nederland opgroeien. Voor iedere ouder, school en kind in Nederland dus eigenlijk. Voor de lezers die niet zo bekend zijn met de Ramadan, zijn er twee pagina’s met ‘Wist jij dat…?’ opgenomen met uitleg van begrippen als Ramadan, Suikerfeest en vasten. Daarmee is het boek het ideale startpunt voor het bespreken van het thema Ramadan in het gezin, op school of op de BSO.

---

Er zijn gelukkig nog veel meer multiculturele kinderboeken verkrijgbaar, maar dit zijn mijn favorieten. Welk boek vind jij dat ik aan dit lijstje toe moet voegen? Lijkt je het leuk als ik ook een blog schrijf over must read boeken voor ouders op het gebied van cultuur & racisme? Laat het weten in een reactie onder deze blog post of neem een kijkje op www.mama-online.nl.