Snap
  • Kind
  • kind
  • Rouwverwerking
  • mamaplaatscollab
  • monutastories

5x tips voor rouwverwerking bij kinderen

Jacky Nobels maakte een enorm verdrietige gebeurtenis mee toen ze 7 jaar oud was: haar opa stapte in de auto en kwam nooit meer terug. Jaren later vanuit haar achtergrond als Orthopedagoog kijkt ze terug op haar rouwproces. Wat eerst een abnormaal proces leek, blijkt heel normaal te zijn bij kinderen.

Wanneer mijn ouders weggingen, terwijl ik bijvoorbeeld bij oma bleef of op school was, bleef ik met buikpijn achter. Want wat als ze ook niet meer terugkomen? Zo ontwikkelde ik een angst die nooit meer helemaal weggegaan is...

Snap

Het hele verhaal van Jacky kun je hier teruglezen. Na aanleiding van het verhaal van Jacky vroegen we op Instagram naar goede tips bij rouwverwerking bij kinderen. De reacties waren zo mooi! Onderstaand de 5 meest-gegeven tips. 

1: Laat je eigen emotie zien

Je meest natuurlijke reactie bij verdriet is om je kindjes hiertegen te beschermen. Echter hebben zij al heel snel door dat er iets gaande is. Ook al zet je een (nep)glimlach op en vertel je ze dat er niets aan de hand is... Dat hebben ze door en kunnen ze op een later moment last van krijgen. Deel met je kinderen, hoe oud of jong ze ook zijn, dat verdriet er mag zijn. Zo leren ze dat ook volwassenen kwetsbaar zijn en dat dit helemaal niet erg is. Uiteraard is je kind niet de juiste persoon om al je verdriet op te uiten, maar af en toe een traan mag best!

2: Samen afscheid nemen

Jouw kindje heeft ook behoefte (en baat bij) om het af te kunnen sluiten. Afhankelijk van de leeftijd en de situatie kan een (deel van de) uitvaart hierbij helpen. Wanneer dit geen optie is, kan er bijvoorbeeld een mooie tekening gemaakt worden, een ballon opgelaten worden of liedjes geluisterd worden. Samen een kaarsje aansteken, naar de sterren kijken of foto's terugkijken... Allemaal manieren om in kleine stukjes afscheid te nemen van jullie dierbare. Een tip van Sharon: ''Wij maakte een koffertje vol met belangrijke aandenkens en herinneringen zoals een knuffeltje, zakdoek en tekeningen''. Zo maak je het afscheid nemen iets 'tastbaarder'. 

3: Wees eerlijk 

De waarheid kan hard zijn, zeker als het om de dood gaat. Gelukkig zijn kinderen flexibeler dan je denkt en de waarheid, hoe hard ook, is het beste. Wel genuanceerd en passend bij de leeftijd. Vertel een vier-jarige bijvoorbeeld dat oma is gaan slapen en nooit meer wakker wordt. Wanneer een kindje iets ouder is zou je al kunnen uitleggen wat begraven of cremeren betekent. Geef je kind in zo'n gesprek voldoende rust en ruimte voor het stellen van vragen en kom er bijvoorbeeld een aantal dagen nog eens op terug. ''Weet je nog dat we het over oma hadden?'' , ''Wil je nog iets weten of vragen?'' , ''Zullen we samen nog een tekening maken?''

4: Vieren van momenten 

Ook al is bijvoorbeeld opa er niet meer, op zijn verjaardag mag best taart gegeten worden. Een mooi moment om weer herinneringen op te halen, ook met andere familieleden. Er mag gehuild en gelachen worden en zo leert je kindje dat wanneer iemand er niet meer is, dat niet betekent dat diegene vergeten wordt. 

5: Lees samen boekjes

Er zijn heel veel mooie kinderboeken die je kunnen helpen bij het rouwproces van je kindje. Hier de meest genoemde:

Lieve oma Pluis van Dick BrunaIk zal je nooit vergeten van Riet FiddelaersKikker en het vogeltje van Max VelthuisDag lief Muisje van Woezel&Pip (Guusje Nederhorst) Nog een allerlaatste kusje van Marianne Busser en Ron SchröderAlles wat was van Stine Jensen

Naast bovenstaande tips vind je in dit artikel van Monuta over rouwverwerking bij kinderen uitgesplitst per leeftijdscategorie meer toelichting en manieren van benadering. Mocht jij zelf ook nog tips of ervaringen hebben? Deel het in een reactie!  

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Monuta. Wanneer er een naaste komt te overlijden is het zo dat naast dat je je bezighoudt met het rouwproces van je kind, je zelf ook onwijs veel andere dingen te regelen hebt. De kosten van een uitvaart kunnen aardig hoog worden, vaak hoger dan je verwacht. Met een uitvaartverzekering van Monuta heb je al één zorg minder. De verzekering bestaat uit twee delen: een vrij besteedbaar bedrag voor al je wensen en de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger. Zo worden de nabestaanden zowel financieel als emotioneel ontzorgd… en wist je dat je kindje tot het 18e jaar gratis is meeverzekerd? Bekijk hier meer informatie op de site van Monuta