Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

5x tips voor een stressvrije ochtendroutine

Maak van ochtendroutines een eitje: slimme tips voor ouders!

Als ouder weet je als geen ander hoe hectisch ochtenden met kinderen kunnen zijn. Er lijkt altijd zoveel te doen in zo weinig tijd! Iedere keer is het een race tegen de klok om je kinderen op tijd de deur uit te krijgen. Daarom delen wij in dit artikel 5 tips voor een effectieve ochtendroutine met kinderen. Zo begint iedereen ontspannen en goed voorbereid aan de dag, ook jijzelf!


Bereid de avond ervoor voor

Het is een goed idee om de avond ervoor al wat voorbereidingen te treffen. Leg bijvoorbeeld de kleding van je kind klaar, zet de schooltas en lunchbox klaar en zorg dat de spullen die je nodig hebt om de ochtend te beginnen, zoals sleutels en je portemonnee, op een vaste plek liggen. Dit voorkomt dat je 's ochtends in alle haast op zoek moet naar spullen.

Een groot deel van de tijd ‘s ochtends zijn jullie kwijt aan het ontbijt. Dat is goed: ontbijten is tenslotte belangrijk en een goede start van de dag. Maar als je hier tijd kunt besparen is dat natuurlijk mooi meegenomen. Door het ontbijt de avond van tevoren al voor te bereiden bespaar je ‘s ochtends veel tijd. Dek ‘s avonds de tafel al. Dan kunnen jullie ‘s ochtends direct aanschuiven. Je kunt zelfs het ontbijt zelf al voorbereiden. Maak bijvoorbeeld de avond van tevoren al een smoothie of bereid jouw kom havermoutpap alvast voor. Goede voorbereiding zorgt voor een goede start van de dag met kinderen.


Op tijd opstaan

Het liefst blijf je ‘s ochtends natuurlijk zo lang mogelijk in bed liggen, maar dat komt de structuur van de ochtend helaas niet ten goede. Voor een vliegende start van de dag en een effectieve ochtendroutine met kinderen, is het daarom slim om op tijd op te staan. Door ‘s ochtends vroeg uit bed te komen heb je even het rijk voor je alleen. Je kunt rustig wakker worden, genieten van een kopje koffie en de dag voorbereiden zonder dat het direct een drukte van jewelste is. Dat doet jouw humeur goed, maar helpt ook om de rest van de ochtend op rolletjes te laten lopen.


Creëer een vaste routine

Maak een vaste ochtendroutine en zorg dat je kinderen weten wat er van ze verwacht wordt. Bijvoorbeeld: opstaan, wassen/aankleden, ontbijten, tanden poetsen, schoenen aantrekken en de deur uit. Als kinderen weten wat er van ze verwacht wordt, zal dit zorgen voor meer structuur en minder stress.


Zorg voor rust en ontspanning

Zorg dat je 's ochtends tijd hebt voor een rustig momentje samen, bijvoorbeeld door samen even te lezen of te knuffelen. Dit kan helpen om de dag rustig te beginnen en kan zorgen voor minder stress.


Geef complimenten

Geef je kinderen complimenten als ze goed bezig zijn. Vertel ze bijvoorbeeld hoe goed ze hun tanden poetsen of hoe snel ze hun kleren hebben aangetrokken. Dit zorgt voor een positieve sfeer en moedigt kinderen aan om hun best te blijven doen.


Hoe ziet jullie ochtend routine eruit? Laat het weten in de reacties!


Trending op Mamaplaats: Alles over het HELLP Syndroom