Snap

4x tips voor minder strijd tijdens het avondeten

Tips voor stressvrije maaltijden met jonge kinderen

Heb je ooit geprobeerd om je kinderen een gezonde maaltijd voor te schotelen, om vervolgens de woorden "Dat lust ik niet!" te horen met afkeurende gezichten? Als je jonge kinderen hebt, kan het lastig zijn om ze aan tafel te krijgen (en houden), laat staan om ze te laten genieten van gezonde en nieuwe smaken. Het kan zelfs zo ver gaan dat het avondeten een stressvolle ervaring wordt in plaats van een gezellig moment met het gezin. We got you, met deze handige tips wordt het weer makkelijker én leuker om aan tafel te zitten!

Samen koken

Betrek je kinderen bij het kiezen van de maaltijd en laat ze meebeslissen wat jullie gaan klaarmaken. Door samen te kiezen en te experimenteren met verschillende gerechten, worden alle zintuigen geprikkeld en ontdekken jullie samen hoe je gerechten klaar kunt maken. Je kinderen kunnen bijvoorbeeld helpen met het wassen van de groenten, het kneden van deeg of het mengen van een sausje. Zo raken ze meer betrokken bij het bereiden van het eten en zullen ze meer waardering hebben voor wat er op tafel komt.

Bovendien kan het meehelpen van je kinderen een belangrijke rol spelen bij hun interesse in eten. Door samen te koken en te experimenteren met verschillende smaken en texturen, worden ze gestimuleerd om nieuwe gerechten te proeven en gezonde eetgewoonten te ontwikkelen. 

Wees creatief met groente

Vind je het lastig om je kind voldoende groenten te laten eten? Probeer dan eens creatief te zijn met groenten! Zo kun je bijvoorbeeld groenten 'verstoppen' in een heerlijke pastasaus of soep. Op deze manier krijgt je kind ongemerkt de nodige groenten binnen, zonder dat het een gevecht wordt.

Misschien werkt deze methode niet voor jouw kind en wil je juist dat alle ingrediënten zichtbaar zijn op het bordje. In dat geval kun je kiezen voor manieren om de groenten aantrekkelijker te maken. Lust je kind bijvoorbeeld geen gekookte wortel? Probeer dan eens rauwe wortel met een lekker dipsausje erbij. Of maak wortelspaghetti met behulp van een spiraalsnijder of dunschiller. Ook wortelfrietjes uit de oven zijn een heerlijke manier om je kind aan groenten te laten wennen. Door creatief te zijn met groenten, kun je je kind op een leuke en smakelijke manier laten wennen aan verschillende soorten groenten.

Samen aan tafel

Probeer niet de nadruk te leggen op ‘moeten eten’ maar op een fijn en gezellig moment. Dek de tafel mooi, zorg dat de tv uitstaat en leg alle telefoons weg. Pak echt even een moment om samen te eten. Zo creëer je rust en is er aandacht voor het eten én voor elkaar. Bovendien kun je ook beter proeven wanneer je minder bent afgeleid, wist je dat afleiding de smaak van het eten vermindert?

Belonen

Je kind eet minder dan jij. Schep daarom niet te veel op. Een extra schepje erbij kan later altijd nog. Het is juist leuk om positief te stimuleren. Goed gegeten? Een beloning werkt vaak heel goed. Dat kan een complimentje zijn, een knuffel of een lekker toetje. Zo geniet je met elkaar van gezonde en lekkere maaltijden.

Trending op Mamaplaats: De positieve impact van sprookjes op kinderen!