Snap
  • Kind

2 en half jaar kleuteren

Mijn dochter gaat twee en half jaar kleuteren. Let it be the right thing to do!

Mijn dochter gaat uiteindelijk twee en half jaar kleuteren.

Ze kwam vandaag helemaal trots de klas uit. Het was vanmiddag doorschuifdag. Ze was trots omdat ze volgend jaar oudste kleuter is en omdat ze volgend jaar naar groep 2 mag. Hoezo heb ik mijn twijfels gehad dacht ik meteen! Ze trots was ze! Dit nam bij mij een deed van de twijfels weg, echter ben ik nog wel van mening dat de uitdaging moet blijven. En ik denk dat de leraar dat ook aanvoelt. Hij ging vandaag uitleggen wat ze gingen doen (zelf dingen verzinnen wat met vakantie te maken heeft en deze woorden stempelen, schrijven of tekenen). 

Thuis gekomen van de boodschappen vanochtend heb ik voor haar een Bobo tijdschrift abonnement afgesloten. Ik had in de winkel het tijdschrift zien liggen, maar bedacht me dat een abonnement ook leuk zou zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben ook aan het denken om een maan-roos-vis abonnement af te sluiten. Iemand daar ervaringen mee?

Tevens heb ik de letterdoos van maan-roos-vis aangeschaft (tweedehands) en het spel. Dit lijkt me leuk en ideaal voor de vakantie. Kan ze lekker door blijven oefenen met wat ze leuk vind.

Maar goed dochter gaat naar groep 2, is daar helemaal trots op en blij mee. Uitdaging gaan ze doen (zeggen ze). Prima toch?!?

7 jaar geleden

Ik had vorig jaar precies hetzelfde! Op de school van mijn dochter ligt de scheidingslijn wel/niet naar de volgende klas op 31 december - 1 januari. Mijn dochter is van eind januari. Al haar vriendjes, die in nov en dec jarig zijn, gingen al naar groep 3, vorig jaar. En mijn dochter, die ik sociaal emotioneel even ver vond, bleef nog een jaartje kleuteren. Dat was wel even gek! Maar oh, wat was het fijn! Ik zag haar afgelopen jaar helemaal opbloeien. Van één van de jongste, werd ze nu opeens één van de oudste. En trots dat ze was! Ze mocht extra werkjes doen. En taakjes. En halverwege het jaar kreeg ze opeens zóveel interesse voor lezen, dat ik met haar naar de bibliotheek ben gegaan en we hebben haar eerste boekjes geleend en we zijn samen gaan oefenen. Vorig jaar was ze er echt nog niet klaar voor. En nu denk ik: jah, ik heb er he-le-maal vertrouwen in dat ze het kei goed gaat doen in groep 3!!! Het is een groot voordeel voor haar dat ze zo veel zelfvertrouwen heeft in het feit dat ze een van de oudste is! Ieder kind is natuurlijk anders, maar ik ben heel blij dat ze 2,5 jaar heeft gekleuterd. Het was goed voor haar. En school gaat er creatief mee om.

7 jaar geleden

Helemaal prima toch! Ze is jong en kan nog lang genoeg leren. En ook in groep 2 is volop de mogelijkheid om te ontwikkelen. Spelen is gewoon ook hartstikke belangrijk! Als je zelf met haar schrijven met behulp van die tijdschriften, let dan wel op dat ze de letters op de juiste manier aanleert. Waar begint de letter en welke richting ga je op met je potlood of pen. Kleuters tekenen letters vaak na en als ze dat veel doen op hun eigen manier krijg je dat er moeilijk weer uit. Daar zijn ze dan in groep 3 niet zo blij mee... stempelen is wel heel goed om de letters te leren kennen.