Zo leren kinderen makkelijk een nieuwe taal
Het is een gemiste kans om het niet te doen
Er zijn maar weinig ouders die weten dat kinderen in de buik al kunnen horen. Dit kan vanaf ongeveer 20 weken. Ze kunnen niet alleen horen, ze zijn ook in staat om klanken te onderscheiden. Als je dat weet dan is het niet zo verwonderlijk dat 'huiltjes' in elk land anders klinken. Baby’s ‘huilen’ qua intonatie in hun moedertaal.
Als jij of je partner een andere taal spreken dan het land waarin je woont, dan is het vrij logisch om je kind meertalig op te voeden. Maar je kunt er ook voor kiezen om je kind meertalig op te voeden als je beiden dezelfde taal spreekt. De ‘toverformule’ is om je kind genoeg te confronteren met de taal die je je kind wilt aanleren.
Wees consequent in het gebruik van de nieuwe taal
De twee beproefde methodes die in de praktijk het meeste gebruikt worden zijn OPOL (one parent one language) en OSOL (one situation one language). Bij OPOL is het belangrijk dat consequent de ene ouder de ene taal spreekt en de andere ouder de andere taal. Bij OSOL is het belangrijk dat je zelf bepaalt in welke situatie je die nieuwe taal gaat gebruiken. Bijvoorbeeld: tijdens het avondeten spreken we altijd Engels of in de keuken spreken we altijd Engels. Bepaal zelf vooral wat voor jullie situatie goed past.
Maak de nieuwe taal relevant voor je kind
Het is ook belangrijk, met name voor iets oudere kinderen, dat ze zelf begrijpen waarom ze die nieuwe taal leren. Het moet relevant zijn voor ze. Een reden als: omdat het zo goed is voor je brein of omdat je nu heel makkelijk een taal leert en dat is goed voor later, werkt niet goed. Voor kinderen is dat niet relevant. Denk eerder aan: zodat je met opa en oma in het buitenland kunt kletsen, of als je later voetballer wilt worden in Engeland, ik noem maar wat ;-)
Maak gebruik van handige hulpmiddelen zoals leuke talen apps
Tegenwoordig zijn er ook hulpmiddelen die je kunt inzetten. Lees samen boeken of kijk samen kinderseries op Netflix of Youtube in de taal die je wilt leren. Ook zijn er verschillende online mogelijkheden om in meerdere talen te worden voorgelezen zoals De Voorleeshoek of Bookabooka. Of laat je kind door het spelen van spelletjes Engels, Spaans of Nederlands leren met de Jungle the Bungle talen app.
Heb jij nog leuke tips voor andere ouders? Laat het weten in de comments!
Veel liefs van Caro!