Snap
  • #meertaligopvoeden
  • meertalig
  • bewust opvoeden
  • taalontwikkeling
  • talen

Wordt een kind slimmer door meer talen te spreken?

Daar lijkt het wel op!

Zoals je misschien al weet ben ik geboren in Limburg. Ik ben de eerst geborene in ons gezin. Mijn moeder is Spaans en werd als flamenco danseres tijdens haar dans tournee versierd door mijn vader. Hij ‘ontvoerde’ haar naar een dorp in Midden-Limburg. Mijn vader, die helaas niet meer onder ons is, was een bijzonder eigenwijze man. Een Limburger die weigerde Limburgs te spreken. Thuis sprak ik meestal Spaans met mijn moeder en Nederlands met mijn vader en op school. 

Soms voelde ik mij speciaal, want op vakantie in Spanje kon ik lekker met iedereen meepraten. Mijn vriendjes en vriendinnetjes daar geloofden niet eens dat ik uit Nederland kwam. Zo vloeiend was mijn Spaans. Maar meestal voelde ik mij een buitenbeentje. Want het grootste deel van de tijd was ik natuurlijk in Limburg waar iedereen Limburgs sprak. Behalve ik, want daar was mijn vader fel op tegen. 

Als kinderen meerdere talen te spreken veranderd hun brein

Vanaf het moment dat ik zelf kinderen kreeg, ben ik me meer gaan verdiepen in meertaligheid. Het ongelooflijk waardevolle cadeau van mijn moeder, om mij tweetalig op te voeden, heeft mij zoveel voordelen gebracht. Dat wilde ik ook meegeven aan mijn eigen kinderen. Want wat blijkt: als kinderen een tweede of derde taal leren, verandert hun brein in positieve zin.

Natuurlijk wist ik intuïtief altijd al dat die Spaanse taal mij heel veel had gebracht. Ik leerde bijvoorbeeld makkelijk andere talen zoals Frans, Duits en Engels. Ik voelde me niet alleen verbonden met Nederland maar ook met Spanje. Hierdoor werd ik als mens ook heel tolerant en stond ik open voor andere culturen.  

Een meertalige opvoeding brengt ontzettend veel voordelen met zich mee

Maar toen ik meer ben gaan lezen over meertaligheid, heb ik nog veel meer voordelen ontdekt. Denk aan: een verhoogde concentratie, een groter probleemoplossend vermogen, een flexibeler brein. Hierdoor ben je gemiddeld 5 jaar langer tegen dementie beschermd. Allemaal voordelen die ik ‘gratis’ heb meegekregen door mijn tweetalige opvoeding. 

Bijzonder toch? Het roept ook wel weer veel vragen bij me op. Waarom weten zo weinig ouders dit nog? Waarom is Engels op de basisschool pas verplicht vanaf groep 7? Terwijl uit zoveel onderzoek blijkt dat het vermogen van kinderen om een nieuwe taal te leren het grootste is tot 8 jaar? 

Vandaar mijn missie om met Jungle the Bungle leuke en makkelijke manieren aan te bieden voor jonge kinderen om spelenderwijs Engels, Spaans of Nederlands te leren.

En de hamvraag waar ik deze column mee begon: worden kinderen slimmer als ze een tweede taal leren. Ja ik denk het wel! Benieuwd naar jouw ervaring. Graag delen in de comments!

Veel liefs van Caro

Momstravelvibes | Spotlight Blogger's avatar

Wat fijn dit te lezen! Onze kinderen zijn vier maanden geleden gestart in een Deense school en ik bewonder hen voor de hoeveelheid Deens ze al spreken in zo'n korte tijd! Ik ga deze voordelen zeker in het achterhoofd houden als het eens wat moeilijker gaat ;-)

Caro | Spotlight Blogger's avatar
3 maanden geleden

Ja, gaaf hè, dat aangeboren talent van kinderen om talen te leren!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Caro | Spotlight Blogger?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.