We hadden twee keuzes: regulier onderwijs of speciaal onderwijs...
Ik heb het er geen moment moeilijk mee gehad!
Charlie ging graag naar Pinokkio. Voor het eerst sinds tijden had ik wat uurtjes in de week voor mezelf zonder dat ik hoefde te werken. Charlie werd bij Pinokkio bijgestaan door een vaste fysiotherapeut en ook de ergotherapeut daagde haar uit met oefeningen. Alles spelenderwijs met als doel om de lichamelijke ontwikkeling van Charlie te verbeteren. Er was ook een logopediste aanwezig in de groep. Dat was voor Charlie niet nodig, maar zo werd wel ieder kindje goed geobserveerd en indien nodig bijgestaan waar mogelijk.
De kinderpsycholoog
Toen Charlie drie jaar werd, werden wij opgeroepen voor een gesprek bij de kinderpsycholoog van Blixembosch. Zij was verantwoordelijk voor het begeleiden van ouders bij het maken van een schoolkeuze. Ik vond het op dat moment best vroeg om al na te denken over naar welke school Charlie zou moeten gaan op het moment dat ze vier werd, maar blijkbaar was die tijd ervoor nodig.
Schoolkeuze
We hadden twee keuzes. Of ze gaat naar regulier onderwijs of naar speciaal onderwijs. Veel keuze in speciaal onderwijs was er voor ons eigenlijk niet. Speciaal onderwijs is veel gericht op kinderen met gedrags- en leerproblemen. Of er zijn scholen in het speciaal onderwijs voor kinderen die medische zorg nodig hebben gedurende de dag en dat wordt dan ook aangeboden. Fantastisch dat dit alles bestaat en dat wij in een land wonen waar dit soort voorzieningen goed geregeld zijn. Wanneer wij zouden kiezen voor speciaal onderwijs, dan zou het de Mytylschool in Eindhoven moeten worden.
Een dilemma
Voor wat Charlie betreft was het even een dilemma. Charlie was al vroeg een wijs en pienter meisje. Ze was heel leergierig en liep cognitief voor op haar leeftijdsgenootjes. Aan de andere kant was het van karakter een verlegen en wat ingetogen meisje, onzeker doordat ze lichamelijk niet zo goed mee kon met andere kinderen. Om alle opties open te houden informeerden we bij een reguliere basisschool in de wijk waar we woonden. Ze stonden open om Charlie daar te ontvangen maar er moest wel goed gekeken worden of de zorg en aandacht die Charlie nodig had, geboden kon worden. We kregen een rondleiding door de school en uitleg over het onderwijs. Klassen van vijfentwintig tot dertig kindjes en strakke leerschema’s. We werden vriendelijk te woord gestaan en het waren hele lieve mensen, maar het voelde voor mij niet helemaal oké. Charlie in een klas met vijfentwintig drukke kindjes. Ze zou ondergesneeuwd worden.
Mytylschool in Eindhoven
We werden uitgenodigd op de Mytylschool in Eindhoven. Deze school grenst aan revalidatiecentrum Blixembosch wat al bekend terrein voor ons was. Klasjes van ongeveer 12 kindjes. Alle voorzieningen aanwezig voor de kindjes die dat nodig hebben. Aangepaste verzorgingsruimtes, toiletten, rustruimtes en een eigen therapeutisch zwembad. Alles aanwezig voor kindjes die hulpbehoevend zijn. Charlie zou haar fysiotherapie voorlopig nog blijven houden op Blixembosch en op de Mytylschool werd dat zo georganiseerd dat dat allemaal onder schooltijd gebeurde en de lessen werden daar op aangepast. Nadat we bij de Mytylschool waren geweest was het voor ons meer dan duidelijk. Dit is geschikt voor Charlie en hier zit zij op haar plekje.
De overdracht van Pinokkio naar de Mytylschool
Gedurende het jaar waarbij ze nog naar Pinokkio ging werd op de achtergrond alles geregeld voor de overgang naar de Mytylschool. Met behulp van de kinderpsycholoog en de andere specialisten van Blixembosch die met haar werkte, ging de overdracht van Pinokkio naar de Mytylschool probleemloos.
Altijd de juiste begeleiding
Ook hierbij geldt weer dat wij altijd heel goed begeleid zijn bij het maken van de juiste keuzes naarmate ze ouder werd. Ik heb het er, eerlijk waar, geen moment moeilijk mee gehad dat Charlie naar ‘speciaal onderwijs’ zou gaan. Nee, het voelde juist als een warm bad waarin ze terechtkwam en tot op de dag van vandaag hebben wij geen spijt van deze keuze. Daarnaast was het heel fijn dat Charlie haar therapie onder schooltijd kreeg zodat wanneer de school uit was, ze ook echt klaar was en niets meer hoefde.
Dankbaar
Ik denk echt dat we heel bewust dankbaar mogen zijn voor wat er allemaal mogelijk is in deze wereld waarin we leven. Voor de mogelijkheden en kansen die er zijn voor ons en onze kinderen. Natuurlijk moet je als ouder scherp blijven. Altijd. Als ouder heb jij namelijk het laatste woord en beslis jij wat het beste is voor jouw kind. Ik geloof erin dat wat goed voelt, goed is. Wat bij mij bovenaan staat is een gelukkig kind met grenzeloze mogelijkheden.
Wil je graag meer weten over mij en vind je het leuk om me te volgen? Dat kan!
Instagram: ilse_vroegh of Linkedin: Ilse Vroegh.
Daarnaast heb ik een eigen podcast: Ilse Vroegh Podcast én heb ik onlangs mijn nieuwe training gelanceerd: ‘Van LIFECHANGING experience naar de POWERVROUW in jou’. Check hiervoor mijn website: www.ilsevroegh.nl.