Wat doet een seksuoloog precies?
Linda Hauer is seksuoloog & relatiecoach
Als seksuoloog zie ik dagelijks mensen in de praktijk die niet tevreden zijn over hun seksleven. Dat voelt voor niemand als een luxeprobleem, maar als iets dat heel diep raakt.
Gevoelens van schaamte, moedeloosheid, angst en teleurstelling staan vaak voorop als mensen vertellen hoe het voor hen is om er zelf niet uit te komen.
Herkenbaar?
Je bent niet de enige als je hier ook tegenaan loopt.
Wist je dat 1 op de 4 Nederlanders wel eens seksuele problemen ervaart?
Soms is er hulp van buitenaf nodig om tot verbetering te komen – en die hulp bied ik je graag.
Je kunt bij een seksuoloog terecht met seksuele problemen zoals:
- Pijn bij het vrijen
- Moeilijk opgewonden raken
- Verschil in seksuele verlangens of behoeften
- Erectieproblemen
- Weinig of geen zin in seks
- Teveel zin in seks
- Lubricatieproblemen
- Seksuele oriëntatie en identiteit (vragen rondom bi-, hetero- of homoseksualiteit)
- Orgasmeproblemen – niet of te vlug klaarkomen
- Vaginisme
- Relatieproblemen
- Jouw (familie-)systeem en de invloed daarvan op liefdesrelaties
- Twijfels of vragen over seksuele voorkeur
- Onzekerheden op het gebied van seksualiteit
Het grappige is, dat we in de sessies natuurlijk praten over seksualiteit, maar dat dat meestal niet het hoofdonderwerp is. Je kan het zo zien; je seksuele leven is gedrag, dat gedrag komt voort uit bepaalde overtuigingen en gevoelens die je hebt. Vaak zit er op de laag van ‘overtuigingen en gevoelens’ iets waar we naar moeten kijken om tot een duurzame oplossing van het probleem te komen.
Een voorbeeld uit de praktijk:
Een vrouw van 36 jaar meldt zich aan met het verhaal dat ze al 5 jaar nauwelijks zin heeft in seks met haar partner en als ze met elkaar vrijen het pijn doet als hij haar penetreert.
Ze is moeder van 2 jonge kinderen (de oudste is –je raad het al- 5 jaar oud) en ze heeft een leuke, maar ook drukke baan in de sociale sector. Ze weet dat haar verminderde verlangen te maken heeft met oververmoeidheid (“ik wil ’s avonds gewoon netflixen en vroeg naar bed”) en dat het ook niet meewerkt dat ze tijdens het vrijen haar gedachten niet bij de vrijpartij kan houden maar denkt aan wat ze de volgende dag allemaal moet gaan doen.
Als ik aan haar vraag waarom ze die vermoeidheid dan niet aanpakt, begint ze te huilen. Er zit namelijk een diepe overtuiging in haar dat ze dat niet waard is en dat zelfzorg zwak is. Die overtuigingen zijn zo sterk en dát is dus de laag waar ik met haar over spreek in de volgende sessies. Door meer zicht te krijgen op waar die overtuigingen vandaan komen en hoe vaak ze op een dag getriggert worden, krijgt zij de kans om die overtuigingen te transformeren. Ze krijgt door onze sessies een andere overtuiging die niet alleen een positieve uitwerking op haar seksleven heeft, maar eigenlijk op haar hele leven. De drukte van een gezin en een huishouden en werk blijft, maar de overtuiging dat zij zelfzorg niet waard is en dat het zwak is, is vervangen door de overtuiging dat het juist heel gezond is.
Je kan je dus voorstellen dat het in dit soort sessies maar weinig over seksualiteit gaat, omdat de kern van het probleem dieper zit.
Lopen jij en je partner tegen blokkades of problemen aan in jullie liefdesleven? Linda Hauer is seksuoloog en relatiecoach en heeft een vrijgevestigde praktijk in Utrecht. Kijk op seksualiteitsbureau.nl of bureauliefdeszaken.nl naar haar aanbod en werkwijze.