Snap
  • geld
  • spaargeld
  • #financieel
  • financieelcoach
  • besparen

Wat als jij en je partner anders met geld omgaan?

Wanneer is het ruim genoeg en wanneer te krap?

Er zijn verschillende manieren waarop je ruimte nodig hebt of inneemt. Ik heb het in dit geval over financiële ruimte. De behoefte aan financiële ruimte is voor iedereen anders. Wat voor de één ruim genoeg is, is voor de ander te krap.

Binnen een relatie, en al helemaal wanneer het om een gezin gaat, is het ervaren van genoeg financiële ruimte belangrijk om lekker in je vel te zitten.


Het ging toch altijd goed!

Vorige maand zat ik met een stel dat nooit ruzie of gedoe had over geld. Totdat hun zoontje werd geboren.

Zij geniet ervan om met vriendinnen te winkelen, dagje sauna, avondje bioscoop en als ze maar even kans ziet, een weekendje weg om de verjaardag van haar beste vriendin te vieren.

Haar man vond dit vroeger helemaal niet erg. Hij genoot van haar levendigheid en gezelligheid. Ze had ook altijd van alles te vertellen. Maar…. nu hun zoontje is geboren, is haar gedrag voor hem een doorn in het oog. Hij voelt zich verantwoordelijk voor het gezin en heeft behoefte aan een financiële buffer.

Zij snapt hier niets van. Hoezo een buffer!! Die hebben ze toch nooit gehad. Waarom is dat ineens zo belangrijk? Waar maakt hij zich druk om!

Voor een oplossing is het hele en eerlijke verhaal nodig

Bij mij aan tafel komt de echte reden boven water. Komt er bij haar begrip en snapt hij waarom zijn gedrag averechts werkte.

Hij vertelt: Toen we met z’n tweeën waren, verdienden we allebei een goed salaris, waren de kosten lager en hadden we geen verantwoordelijkheid voor Tim. Ik had er geen probleem mee dat we de ene maand wat geld tekort kwamen, want de andere maand trokken we dat wel weer recht. Nu zijn we allebei een dag minder gaan werken, maar onze kosten zijn gestegen. We hebben niet meer de flexibiliteit om een dure maand even recht te trekken.

Maar vooral voor Tim vind ik het belangrijk. Hij rekent en vertrouwt op ons. En dat benauwd me wel eens! Ik wil zeker weten dat we genoeg geld hebben voor als er wat gebeurt.

Zij zat met haar ogen te knipperen en er liep op een gegeven moment een traan naar beneden. Ze realiseert zich ineens dat ze nooit echt naar hem had geluisterd. Ze had niet begrepen waarom dit zo belangrijk voor hem was. Zij vond dat hij jaloers reageerde na de geboorte van Tim. Dat hij haar niet meer de gezellige dingen gunde die ze daarvoor toch ook had gedaan. Ze gaf toe dat ze er zo van baalde dat hij zo op het geld was gaan letten, dat ze af en toe extra behoefte had aan etentjes en winkelen met vriendinnen, omdat ze zich thuis niet begrepen voelde. Ze was volledig opgegaan in haar eigen verhaal.

Er is geen goed en geen fout!

Je behoefte aan financiële ruimte is persoonlijk, maar kan ook veranderen door andere omstandigheden. 

Partners hebben ieder hun eigen behoeften.

Alleen door te praten over geld ~ écht, open en eerlijk ~ kan je jullie oplossing vinden. En die oplossing is er. Altijd! Er is altijd een middenweg die de behoeften van beiden respecteert.

Wanneer je die middenweg vindt, komt er rust en (financiële) ruimte!


Wil jij mom influencer worden bij Mamaplaats? Maak hier je account aan! ❤️

Interessant om te lezen! Goede communicatie is o zo belangrijk!

Absoluut! Toch is goed en genoeg praten over geld voor veel stellen lastig en ingewikkeld. Overtuigingen, vooroordelen, "het eigen verhaal" staat tussen hen in. Ik weet inmiddels dat financiële coaching dan super waardevol is en echt het verschil maakt.