Waarom zijn sommige peuters zo gefrustreerd?
Ze begrijpen veel, alleen kunnen ze zich nog niet uiten.
Alles begint met taal. Zonder taal zouden we elkaar niet begrijpen. Zonder taal kan er minder verbinding zijn. En verbinding is juist zo belangrijk voor baby’s en kinderen. Sommige ouders vragen zich af vanaf welke leeftijd je kunt starten met interactie met je baby.
Interactie met je kind kan al tijdens je zwangerschap
Zelf was ik er reuze vroeg bij, namelijk toen mijn tweeling nog in mijn buik zat. Ik sprak dus al tegen ze, nog voordat ze geboren waren. Op voorhand had ik daar nooit over nagedacht, maar het ging vanzelf…heel intuïtief. We zijn in die periode ook naar een zwangerschapshaptonoom geweest. Dat was fascinerend. Alles wat zij voorspelde is uitgekomen. Onze zoon is een rustige en gevoelige jongen en onze dochter is aanzienlijk drukker en temperamentvol. Vast de Spaanse genen van mijn moeder ;-)
Contact met je baby tijdens de zwangerschap zorgt voor een goede hechting
Maar dat betekent dus dat baby’s in de buik al een eigen karakter hebben. En dat je contact met ze kunt hebben. Baby’s in de buik kunnen al van alles waarnemen. En dat beïnvloedt hun hersenontwikkeling in positieve zin. De belangrijkste hersenstructuren worden al in de buik aangelegd. Bewust contact maken met je baby voor de geboorte draagt bij aan een veilige hechting. Je laat de baby voelen dat hij of zij welkom en geliefd is.
En dan op een dag, dan is het zover. Je kleintje wordt geboren. Je baby kan al horen. Het gehoor van je baby ontwikkelt zich namelijk al vanaf de vijfde maand van de zwangerschap. Alleen dat praten, dat duurt nog een hele poos. Eigenlijk laat het net wat te lang op zich wachten.
Nog niet kunnen praten kan enorm frustrerend zijn voor peuters
Het niet kunnen uiten van zichzelf is voor sommige dreumesen en peuters ontzettend frustrerend. En kan flinke driftbuien tot gevolg hebben. Het gebruik van babygebaren zou een oplossing kunnen zijn. De (grovere) motoriek van handen is veel eerder goed ontwikkeld dan de (fijne) motoriek van de spraak.
Je vraagt je misschien af wat babygebaren zijn. Bij babygebaren voeg je gebaren (uit de Nederlandse Gebarentaal) toe aan de gesproken taal. Je blijft dus gewoon praten met je baby zoals je altijd doet, alleen maak je er gebaren bij. Net als bij gesproken taal leert je baby deze gebaren door jou na te doen.
Vanaf ongeveer zes maanden zijn baby's al in staat om een gebaar te begrijpen. Vanaf een maand of acht of negen kunnen ze zelf ook gebaren maken. Door het aanleren van simpele gebaren naast gesproken taal, geef je je kind de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met jou te communiceren. Zo kun je elkaar toch wat beter begrijpen als praten nog niet lukt. Uit de wetenschap is ook gebleken dat kinderen die gebarentaal leren, vaak ook sneller gaan praten.
Het leren van babygebaren is makkelijk. Misschien de moeite waard voor je om uit te proberen? Online vind je verschillende manieren. Benieuwd wat jouw visie hierover is, laat maar weten in de comments.
Liefs van Caro
Mamaplaats
Bedankt voor het delen Caro❤️