Snap
  • dagboek
  • Verlies
  • Herstel

3 keer verlies en 3 keer de kracht van herstel

Het eerlijke verhaal door de ogen van de psycholoog

In onze praktijk gaat het elke dag over verlies. Verlies in de breedste zin van het woord. We nemen je mee naar wat fragmenten uit de praktijk.

Drie situaties

Drie verschillende situaties. Drie keer verlies. Verlies in de breedste zin van het woord. Verlies van gezondheid, verlies van vertrouwen, verlies van een droom, verlies van een liefdevolle relatie. Verlies in alle soorten en maten. Maar allemaal zijn ze iets kwijt. 

Elke

'Wat ben je veel verloren', zeg ik zachtjes. Tegenover me zit Elke, een jonge vrouw van 27 jaar die 3 maanden geleden moeder is geworden van haar zoontje Thomas. De zwangerschap verliep gecompliceerd en ze beviel middels een spoedkeizersnede. Ik kijk haar vriendelijk aan. Elke haar ogen kijken vragend. ‘Je bent veel verloren,’ geef ik antwoord op deze blik, 'een zorgeloze zwangerschap, een goede bevalling en een fijn kraambed'.

Maya

'Ik word hier zo gek van'. Maya veegt wild de tranen uit haar gezicht. Ze vertelt me over een willekeurige dag uit haar huidige leven. Een dag als alle anderen. Haar twee kinderen van 2 jaar en 3 maanden zijn jengelig. Ze wil haar baby voeden, maar de oudste wil een boekje lezen. Haar twee jarige gilt alles bij elkaar als het niet gaat zoals ze wil. Dit gejank, zoals Maya het dan alleen nog maar kan noemen, gaat door merg en been. ‘Ik wil dan nog maar een ding en dat is weg. Weg uit de situatie , weg uit het huis'.

 Natuurlijk doet ze dat niet, maar ze kan op zo’n moment niet de moeder zijn die ze wil zijn: geduldig, met liefde en kalm. En ook dit is verlies. Letterlijk verlies van haar geduld, of anders gezegd controleverlies, maar nog veel meer verlies van een beeld in haar hoofd hoe ze zou zijn als moeder: de geduldige, altijd liefdevolle moeder. 

Esther en Eelco

Verslagen zitten ze op de bank, Esther en Eelco. Hun dochtertje Eline is bij de oppas. Dolblij zijn ze met dit fantastische meisje. Maar met de komst van hun dochter, verloren zij het contact met elkaar. In deze grote verandering in hun leven, waar ze beiden zo anders mee omgaan, is er ineens geen ruimte meer voor elkaar. Ook dat is verlies. 

Jij mag terugdenken aan je droom, jij mag je oude lijf of oude leven missen, jij mag rouwen om wat er niet meer is.

Herstel

Bij elke verandering, groot of klein, is er ook verlies. Soms ben je iets liever kwijt dan rijk en dan is verlies prettig, maar soms verlies je iets waardevols. En het begint met dit te erkennen. Benoemen wat je bent verloren.

Herken dus ook in jouw situatie je verlies. Bagatelliseer het niet. Hoe vaak horen wij niet: ‘Ja, maar het kan zoveel erger’. Dat klopt misschien, maar helpt je nu niet. Jouw verlies, jouw pijn, verdient ook aandacht. Je mag terugdenken aan je droom, je mag je oude lijf of oude leven missen, je mag rouwen om wat er niet meer is.

Neem tijd voor verlies. Bij verlies hoort rouw en rouw is een hele normale reactie op verlies. Ooit zei Heraclitus al: 'Afscheid is niets anders dan verandering. Een mooie kijk in deze vormen van verlies, maar voor mij gaat dit niet op bij het verlies van een kindje, een dierbare'. 

Maar in deze voorbeelden is het waar. Het gaat anders dan verwacht, anders dan gehoopt of iets verandert gewoon. Een relatie die verandert, een perspectief dat verandert, je lijf dat verandert. Niks blijft altijd hetzelfde. En daar mag je best even bij stil staan. Dat helpt!


Disclaimer: alle verhalen zijn samengesteld uit onze ervaringen en betreffen geen specifieke client.