Snap
  • opvoeden
  • Puberen
  • tiktok
  • snapchat

Van tranen in de ogen naar rollende ogen

Ik zou ze voor geen goud willen missen!

De puberteit. Die wonderbaarlijke tijd waarin ons eens zo schattige kleutertje transformeert in jongen met rollende ogen en diepe zuchten. Die allereerste keer dat je je kleuter wegbracht naar school, de dag dat dat zonder tranen ging. Een gevoel van trots, maar ook een gevoel dat ze zo snel groot worden. Inmiddels is onze oudste gestart op het voortgezet onderwijs. In plaats van tranen in de ogen maken we nu al langere tijd kennis met rollende ogen (en diepe zuchten omdat wij het nátuurlijk allemaal niet begrijpen). Maar ook diepgaande gesprekken, zijn kijk op de wereld en wat er speelt en ineens die spontane knuffel (die dan toch even mag als niemand kijkt).

Opvoeden is jongleren (waar is die handleiding?) en ballen hoog houden, wat niet lukt maar je probeert het toch. Bij een puber: extra ballen hoog houden die volledig door elkaar gegooid worden en met name regelmatig terugkaatsen ;-) "Kleine kinderen, kleine zorgen. Grote kinderen, grote zorgen." Hoe vaak heb ik dat niet gehoord en gedacht: 'Ja, ja, wacht maar af.' Nou, ik ben op het punt aangekomen waarop ik toe moet geven: ze hadden gelijk.

Ben je pas mama of heb je nog jonge kinderen en wil je alvast een sneak peek in het leven met een puber? Hier komt-ie:

- TikTok is dé bron en vertelt en leert je van alles. Al het andere is verdacht 😅

- Huiswerk? Dat doe je natuurlijk pas de avond voor het ingeleverd moet worden. En als het mis gaat, zijn wij, de ouders, de schuldigen. 

- Brood? Dat kan best in de prullenbak, zelfs als we bezoek hebben. "Ach, dat is zo herkenbaar," lacht het bezoek dan (deze lieve man verkocht ons een kunststof kozijn en deed dit waarschijnlijk om ons een goed gevoel te geven én te verkopen 😉 )

- Vakantieplannen? "Een camping met glijbanen en animatie klinkt leuk, maar hoe zit het met de wifi?" Hotel it is! 

- Hij weet precies wat de kantine aanbiedt, maar vraag hem niet naar zijn huiswerk.

- "Mag ik naar de McDonald's?" Om half 11 's ochtends op een vrijdag... Ja, dat klinkt als een goed idee, toch? 😂

- Dagelijks "snaps" sturen via SnapChat, want WhatsApp is volgens hem "uit". En wie zou er überhaupt nog bellen zoals onze generatie dat deed, met de telefoon aan je oor? Nee, bellen doe je met je telefoon in je hand.

Welkom in de wereld van pubers, waar TikTok regeert, SnapChat het nieuwe communicatiemiddel is, en een telefoon nooit meer hetzelfde zal worden vastgehouden. Ja, deze nieuwe realiteit vraagt om een aanpassing van ons, de ouders, maar zeg nou zelf, zou het leven niet enorm saai zijn zonder al deze dagelijkse verrassingen? 😉

Het avontuur van het opvoeden van een puber is een wilde rit, vol verrassingen (niet altijd de leukste), diepe zuchten, en momenten van hilariteit. Maar ondanks alles, is het een rit die ik voor geen goud zou willen missen. Die rollende ogen? Ik zou ze voor geen goud willen missen. Nou ja, misschien soms... Een klein beetje dan.