Tips wanneer jouw kind moeilijk afscheid neemt
In dit blog geef ik je waardevolle tips wat jij als ouder kan doen wanneer het afscheid nemen op het KDV of school moeilijk gaat.
In mijn vorige blog kon je al lezen hoe verschillend kinderen afscheid nemen op het kinderdagverblijf of school en dat dat vaak zijn oorsprong vindt kort na de geboorte. Na aanleiding van dit blog kreeg ik vele reacties met herkenning van lieve moeders die een heftige bevalling hebben gehad en soms nog jaren later merken dat het afscheid lastig is.
Pittige start
Wanneer een baby wordt weggehaald bij de moeder kort na de geboorte dan is dat een pittige start. Na al die tijd in de buik bij mama, is dat de enige veilige plek die hij kent. Baby's die zijn weggehaald bij hun moeder kunnen zich sneller in de steek gelaten voelen door hun moeder en dat kan natuurlijk flink in de weg zitten wanneer je ouder wordt. Iedere keer als je jouw moeder moet loslaten, komt weer dat gevoel van onveiligheid en angst dat ze niet meer terugkomt. Als ouder kan je dit radeloos maken.
Gezien en gehoord
Juist deze angst van jouw kindje wil gezien worden. Het is zo logisch dat jouw kindje na zo'n heftige start jou niet wil loslaten. Bedenk je wat de reden was dat jullie gescheiden werden na de geboorte. Welke behoefte had jouw kind toen en probeert hij nu te laten zien tijdens die moeilijke afscheidsmomenten.
Wat helpt
1. Erken! Zijn gevoel van angst mag er zijn en jij als moeder bent er om hem erbij te helpen. Bijvoorbeeld als jouw kind de school niet in wil en het lastig vindt, zeg dan: “ik zie dat jij het lastig vindt, maar ik heb vertrouwen dat jij dit kunt” in plaats van: “nee, joh dat is niet lastig, ga gewoon maar naar binnen”. Bouw een vaste volgorde op, neem de tijd die er voor jou nodig is, maar het hoeft niet te lang te duren.
2. Teken een knuffelknopje. Gewoon een hartje of een zonnetje op jullie beide armen. Vertel dat je gedurende de dag er af en toe op drukt, dat jouw kind dat ook mag doen als het aan je denkt. Zo zijn jullie de hele dag verbonden en weet jouw kind dat jij altijd terug komt. Dit kan je op de arm doen, maar ook wat meer buiten het zicht op de arm onder de kleren. Net wat voor jouw kind werkt. Geloof me, ik heb heel wat knuffelknopjes getekend en het werkt altijd!
3. Samen met mijn dochter heb ik een moeder dochter armband. Beiden dragen we dezelfde. Ze kreeg hem toen ze naar groep 3 ging. Ook hiermee zijn we altijd aan elkaar verbonden. We kiezen op moeilijke dagen een kraal uit en geven een kusje op elkaars kraal. Ook dit geeft haar door de dag heen het vertrouwen dat ik haar kom halen. Heb je een zoon? Maak een stoer bandje samen of stop iets in zijn broodtrommel of rugzak wat hem een momentje van vertrouwen geeft.
4. Vertel elke dag aan jouw kind dat het veilig is. Dat dat misschien niet zo voelde, maar dat jij als moeder of vader er voor zorgt dat ze veilig zijn en dat je altijd weer komt. Maam even tijd voor elkaar na school, maak oogcontact en creeer fijne momenten samen.
Tot slot
Realiseer je dat deze angst hoort bij jouw kind en dat het altijd weer terug kan komen, bijvoorbeeld in een wat moeilijke of drukke tijd. Gun jezelf de tijd om dit eigen te maken. Zo zal jouw kind zich stap voor stap gezien voelen.
Voor meer inspiratie:
Laura Hogendoorn - Hoofdredacteur Mamaplaats
Fijne tips Judy!