Snap
  • #huttentochtmetbaby
  • #samenopavontuur
  • #vakantietip
  • #vakantieindebergen
  • #actievemamas

Samen door de bergen met mijn 10 maanden oude baby

Op huttentocht met een baby

Een huttentocht lopen met een baby, ben je gek!? Jep, ik ben zo'n gekkie die dat heeft gedaan. Een outdoorsy die gek is van de bergen, moeder is geworden en ook nu nog graag eropuit trekt de bergen in! Ik neem je mee op het eerste huttentocht avontuur samen met mijn 10 maanden oude baby.

Huttentochten zijn de manier om de bergen te beleven!

Al jaren loop ik huttentochten, omdat dit in mijn ogen de manier is om de bergen echt op en top te beleven! Je slaapt midden in de bergen, op hoogte en je wordt omgeven door prachtige natuur. De rust en ruimte geeft je een ultiem gevoel van vrijheid en de grootsheid van de bergen zorgt ervoor dat alles weer in perspectief geplaatst wordt. Wat wil je nog meer?


Een fatsoenlijk dak boven mijn hoofd, warm bed, douche, eten, kinderbedje, flessenwarmer en het liefst iemand die mijn rugzak draagt! Oké, voor de vrouwen die nog nooit een huttentocht gemaakt hebben, geen idee hebben wat een berghut is en hoe je zoiets in vredesnaam met een baby moet doen. Ik neem jullie mee op dit avontuur!

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen van berghut naar berghut. Hierbij kun je een berghut het best vergelijken met een hostel, maar dan in de bergen. Van oudsher zijn ze gemaakt om zoveel mogelijk mensen op een zo klein mogelijk oppervlak te huisvesten. Tegenwoordig worden berghutten steeds 'luxer' en zijn ze voorzien van alle basisfaciliteiten zoals water (zelfs vaak warm), elektriciteit en eten. De bemande berghutten worden namelijk gerund door huttenwaarden die ervoor zorgen dat jij een bed en een warme maaltijd hebt na een dag onderweg te zijn geweest. Dus als jij dacht dat een berghut een of ander simpel hutje op de hei is? Gelukkig niet!

Een echt bergmeisje!

Sinds 2021 woon ik samen met mijn vriend, Bart, en onze twee katten in Oostenrijk. Toen we in december 2022 gezinsuitbreiding kregen met de geboorte van onze dochter Meva was het eigenlijk onvermijdelijk dat deze kleine meid snel mee de bergen in zou gaan. Sterker nog een week na de geboorte hing ze al in de draagzak op mijn buik voor een eerste voorzichtige wandeling door de bergen.

Op huttentocht met een baby

Met een paar maanden oud genoot Meva al wekelijks van de wandelingen in de draagrugzak. Hierin zat ze als een prinses op haar troon. Waarom gaan we niet een korte huttentocht maken? 2 overnachtingen in berghutten met goede faciliteiten, niet te lange dag etappes en een gebied waar het over het algemeen goed weer is. Zo snel als het idee ontstond, zo snel was de tocht gepland. De Dolomieten worden het!En daar stonden we dan in september 2023 met onze 10 maanden oude baby. Papa bepakt met Meva op zijn rug en ik als een pakezel ernaast met de rugzak met al onze spullen erin. Off we Go!


Wat een avontuur samen! Meva genoot zichtbaar van alles wat ze zag: de omgeving, alle plantjes, de spelletjes die we onderweg speelde. Maar zeker ook alle aandacht die ze kreeg in de hutten. Ondanks dat ze pas 10 maanden was, liep ze al erg goed zelfstandig. Ze wist overal dan ook iedereen als een kleine charmeur in te pakken met haar baby lachje.

Snap

Meva kijk naar de paardjes in de wei

In de hutten werd fijn meegedacht

In de hutten dacht iedereen goed mee en hebben we eigenlijk geen problemen gehad. We hebben het geluk dat Meva goed slaapt en hebben overal heerlijke bedjes voor haar kunnen maken. Badderen, dat deden we in een wasbak of een emmer die we kregen. Het blijven hutten in de bergen, dus je moet als ouder flexibel zijn en om kunnen gaan met een omgeving die niet ingericht is op Babies. Want ondanks dat ze ons in de hutten fijn hielpen met alles wat we nodig hadden, is het niet ingericht voor een vakantie met baby ;-). Dit maakte voor ons het avontuur samen des te onvergetelijker!

Snap

Samen op huttentocht door de bergen

Was het allemaal rozengeur en manenschijn?

Nee, zeker niet! Dag 1 van de huttentocht hadden ze in de middag regen opgegeven. Dit an sich is geen probleem, omdat we een goede draagrugzak met Regenhoes hadden. En Meva had een wind- en waterafstotende onesie. Toch voelde ik me op het moment dat we door de regen en mist liepen met sterke wind wel even schuldig. Waarom wilde ik dit doen met een 10 maanden oude baby? "Heeft ze het niet koud, wordt zie niet nat?" Het ging allemaal door mijn hoofd heen. Maar aangekomen in de hut stond er alsnog een lach op haar gezicht. Papa was vooruit gesprint om sneller bij de hut te zijn, maar waarschijnlijk had die kleine meid weinig last gehad van de regen en wind. Gelukkig maar!

Zou jij het doen, een huttentocht met je baby?

Zou ik het nog een keer doen? Jazeker! En ben jij avontuurlijk, sportief of ben je voor de kinderen ook altijd de bergen in gegaan? Maar denk je dat dit nu niet meer kan om wat voor reden dan ook?! Het zit in jouw hoofd. Het zit echt tussen onze oren, want het kan! Ja, je moet je verwachtingen van wat je kunt doen, bijstellen en je moet het goed plannen. Maar dan is een huttentocht met een baby van 10 maanden heel goed te doen. Het zal werkelijk waar een avontuur zijn als gezin om niet snel te vergeten. Bij mij staat er dit jaar weer een mooie tocht op de planning :-).

Catootje 22's avatar
1 maand geleden

Geweldig als je fijn kunt genieten, vooral doen en jullie kleine meid wordt er alleen maar een mooier mensje van.

Sietske | Spotlight Blogger's avatar

Ja, daar ben ik het helemaal mee eens!

Mamaplaats's avatar
1 maand geleden

Welkom als Spotlight Blogger Sietske!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Sietske | Spotlight Blogger?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.