Snap
  • koemelkallergie
  • babyacne
  • voedselallergie
  • #diagnose

Van gaaf zacht babyhuidje naar pukkels en berg

Nee, dat is geen allergie het is baby acne!

Vaak krijg ik de vraag hoe we achter de allergieën/intoleranties van Lilou zijn gekomen. Wij waren al alert op voedselallergie ivm de vele allergieën die mijn man als kind had. 

Bij hem uitte dat zich vooral in hele heftige eczeem met opengekrabte wangen. Hopelijk helpt ons verhaal ook andere ouders, want jouw kind hoeft echt geen huilbaby te zijn of compleet vol te staan met eczeem om koemelkeiwitallergie te hebben. 

Geen huilbaby

Ik gaf borstvoeding en daarnaast kreeg ze nog 1 a 2 flessen kunstvoeding. Gezien Martijn’s historie hield ik ieder vlekje nauwlettend in de gaten. Al vrij snel had ze geen zacht babyhuidje meer, maar zat ze onder de berg en eczeem. Ze was absoluut geen huilbaby, wel wilde ze heel veel drinken en achteraf gezien nieste en hikte veel. 

Snap

Baby Acne

Mijn schoonmoeder gaf aan dat het heel erg leek op hoe Martijn er in het begin uitzag. Volgens het consultatiebureau en de huisarts had ze echter baby acne. We hebben Nutrilon Pepti bij de Etos gehaald en binnen 24 u had ze weer een puntgaaf babyhuidje. Ik ging op dieet en de kinderarts bevestigde naar aanleiding van ons verhaal en foto's dat ze koemelkeiwitallergie had.

Via het consultatiebureau werd er een machtiging voor Nutrilon Pepti uitgeschreven en ik bleef op dieet. Pepti is trouwens niet volledig koemelkvrij maar voeding met verknipte koemelkeiwitten. Het is vergelijkbaar met borstvoeding zonder dat de moeder op dieet is.

Borstvoeding afbouwen

Toen mijn borstvoeding rond de 6 maanden wat minder werd en ze dus meer kunstvoeding kreeg had ze veel krampen en eczeem. Via de arts van het consultatiebureau werd de machtiging voor Pepti omgezet naar Nutrigamen Puramino. Het ziekenhuis had het dossier afgesloten en het CB gaf aan dat zij de opvolging ook prima konden doen.

Achteraf gezien zijn we te lang doorgegaan met Pepti, maar goed het is je 1e kind en je heb geen idee dat pas om 1 u willen slapen niet perse normaal is in het 1e babyjaar. En bleek het ziekenhuis het dossier te hebben gesloten omdat er foutieve info was genoteerd. Zo stond er in dat ik zelf niet op dieet was en kreeg ze Nutrilon Hypo Allergeen. Hier kwam ik pas jaren later achter toen ik in de online patientinformatie kon.

Foutje bedankt

Toen ze 1,5 jaar was heeft ze op de opvang per ongeluk een halve beker koemelk op. Ze was direct verkouden en had een paar dagen koorts. Ook had ze 4 weken diarree en was 3 x per nacht wakker terwijl ze normaal doorsliep.

Melkladder

Afgelopen jaren zijn we iedere paar maanden zonder resultaat gestart met de melkladder. En iedere paar maanden kwam er eigenlijk een andere intolerantie bij. Vorig jaar mei kregen we een heel onverwachte diagnose, dit zorgt er hopelijk wel voor dat we in de toekomst waarschijnlijk wat allergieën en intoleranties kunnen gaan uitsluiten.

Spelen er bij jullie ook intoleranties of allergieën en hoe kwamen jullie hier achter?

Maaikee7's avatar
6 maanden geleden

Hier ook mogelijk last van lactose intolerantie. Kleine meid is nu 3mnd en krijgt nog volledig borstvoeding. Ze had veel krampjes, vooral overdag, s nachts niet dus moest iets zijn wat ik at. Eerste gedachte was lactose. Probeer nu zo veel mogelijk lactose te skippen. Dus afwachten hoe het verder zal gaan, ook als ik straks evt moet gaan bijvoeden of minder borstvoeding wil gaaan geven!

Laura @wateetzedanwel | Spotlight Blogger's avatar

Hai Maaike, wat vervelend zeg, ik wil je aanraden om koemelk volledig te laten staat. De kans dat ze lactose (melksuiker) intolerant is is heel klein. Borstvoeding bestaat ook uit lactose namelijk. Bij kleine kinderen gaat het echt om het koemelk eiwit. Dus met alleen lactosevrij ben je er helaas niet. Borstvoeding waarbij jij op dieet bent is vetgelijkbaar met nutrilon pepti (verknipte koemelkeiwitten). Mocht je flink verschil gaan merken als je alle koemelk producten (dus ook boter, kaas, etc) en je wil ook kunstvoeding gaan toevoegen start dan rustig met nutrilon pepti en als dat klachten geeft in overleg met consultatiebureau of kinderarts over op, puramino, neocate of novarice. Veel succes en stuur bij vragen vooral een berichtje. Groeten Laura

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Laura @wateetzedanwel | Spotlight Blogger?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.