Na 10 dagen in volledige stilte werd ik vegetariër
Ruim 10 jaar geleden deden mijn man en ik een 10 daagse Vipassana meditatie retrait op Bali. We kwamen tijdens onze reis diverse mensen tegen die hier over vertelden en door de manier waarop wist je dat het iets speciaal was.
10 dagen, 10 uur per dag zittend mediteren, in stilte. Zonder telefoon, boek of pen én met een beetje fruit en 1 vegetarische maaltijd per dag. Het was een hele bijzondere innerlijke reis die we nooit meer zullen vergeten. Het heeft mij veel geleerd over het ervaren van compassie, dankbaarheid, hoe onze gedachten ons in de weg staan en hoe we door verbindend ademhalen contact maken met onze diepste lagen.
Toen we na 10 dagen weer mochten praten raakte ik in gesprek met een deelneemster. Ze vertelde waarom ze veganist is geworden en raadde mij het boek "Dieren eten" van Jonathan Safran Foer aan. Een confrontrend mooi boek over de verhalen die ons verteld worden over vlees én de verhalen die ons verteld zouden moeten worden over vlees. Na het lezen heb ik geen vlees meer gegeten.
De feiten liegen er niet om. We doden ruim 1,5 miljoen dieren in de bio industrie per dag in Nederland. Wat hier allemaal bij komt kijken is makkelijk te visualiseren na het lezen van dit boek en het kijken van vele documentaires. De impact van de vlees industrie, specifiek in ons kleine landje, is gigantisch. Als we die beelden zouden krijgen voorgeschoteld voordat het stukje vlees op je bord ligt ben ik er vrijwel zeker van dat velen een andere keuze zouden maken. En die alternatieven zijn er gelukkig in overvloed. Tijdens onze vakanties merkte ik op dat wij hier in Nederland voorop lijken te lopen. Het was namelijk lang zoeken naar vleesvervangers en plantaardige melk.
Vlees overslaan betekent je ecologische voetafdruk enorm verkleinen. Het Klokhuis heeft hier recent leuke afleveringen over gemaakt die je samen met je kinderen kunt kijken. Als Nederlander leven we op grote voet en zouden we drie aardbollen nodig hebben als iedereen zou leven zoals wij!
Dit zit in wat we eten, kopen, hoe we wonen en reizen. Daarover én hoe wij met dierlijke producten binnen ons gezin ermee omgaan later meer.