Snap
  • ikvertrek
  • dromenwaarmaken
  • wonenindebergen
  • emigreren

Moeten we nu een B&B of hotel beginnen?!

Emigreren naar de Oostenrijkse bergen

‘Hoe gaaf zou het zijn om in de bergen te kunnen leven!’ Dat was een zin die mijn vriend en ik nagenoeg iedere vakantie in de bergen wel uitspraken. Toch bleef het lange tijd bij praten over en bleven de daden uit. Ja, als je dan in de bergen wilt wonen moet er natuurlijk ook geld verdiend worden. Maar moeten we dan een gastenverblijf beginnen?

In de winter van 2019/2020 verbleven we 4 maanden in Oostenrijk om het chalet te runnen.

Wonen in de bergen

Wie kent het programma niet ‘Ik vertrek’. Ik kijk het elke keer met veel plezier, verwondering maar zeker ook bewondering! Want zij doen het toch maar, hun biezen pakken en hun droom in het buitenland waarmaken. Goed voorbereidt of niet, ze doen het toch!

De grote vraag die er bij ons lange tijd voor heeft gezorgd dat we geen stappen zetten in het verwezenlijken van ons verlangen was: hoe gaan we aan inkomsten komen? Het eerste wat ons te binnen schoot, was iets van een gastenverblijf. Dat zie je al die mensen op Ik vertrek ook doen… toch hadden wij onze vraagtekens daarbij. Is een hotel of B&B wel wat voor ons? Bart zegt altijd gekscherend: “ik vind mensen helemaal niet leuk”. Hij is een hele sociale man, hoor! Maar goed het heeft wel een impact op je privéleven zo’n gastenverblijf. En de vraag is, wil je dat? We willen zelf juist graag in de bergen zijn of mensen meenemen de bergen in. Maar niet per se thuiszitten om ze te voorzien van een verblijf.

Proefdraaien met een chalet+

In 2018 kwamen er mensen op ons pad waarbij we het runnen van een gastenverblijf konden uitproberen. We waren er inmiddels achter dat een hotel niets voor ons is. Te veel tijd in- en aan huis gekluisterd in plaats van in de bergen. Dus onze keus werd een chalet plus. Gasten hadden hun eigen kamer, een gezamenlijke stube en een grote keuken tot hun beschikking waar ze zelf konden koken. En voor het gemak verzorgde wij dan 2 avonden in de week het avondeten. Klinkt als een plan! Zogezegd, zo gedaan.

In de winter van 2019/2020 verbleven we 4 maanden in Oostenrijk om het chalet te runnen. Een winter van veel uitproberen en ervaren hoe het bevalt om voor langere tijd in de bergen te zijn en ‘proef’ te wonen.

Wauw! Wat een ervaring en wat een leuke gasten hebben we gehad. En wat hebben we veel geleerd. Geleerd wat écht totaal niet ons ding is en veel geleerd over wat we graag wel willen en zoeken in een plek waar we daadwerkelijk zouden willen wonen. 

Snap

Proefdraaien met het runnen van een gastenverblijf

En nu?!

Toch leek een vervolgstap even ver uit zicht toen corona aan het eind van ons Oostenrijk avontuur om de hoek kwam kijken. Ik zat volop op de Oostenrijkse funda te zoeken naar mooie huizen om iets voor onszelf te beginnen. Bart was nog steeds niet overtuigd dat een gastenverblijf de manier is om in de bergen te kunnen wonen, ik zag het toch wel zitten. Dus we zochten naar verschillende plekken waar we onszelf wel zagen zitten en struinden internetsites met huizen af.

Helaas werkt de woningmarkt in Oostenrijk net iets anders dan in Nederland. Er is daar wel een soort funda, alleen daar stat bij lange na niet alles op. Veel gebeurd hier nog onderhands of via via. En zie daar dan maar eens tussen te komen… 

Snap

Genieten van de winterse activiteiten in de bergen!

Zo snel als dat ik de woorden op papier zet, zo snel was een huurwoning niet geregeld.

Corona zorgt voor een stroomversnelling

Tot het moment dat corona alles stil legde, werkte ik fulltime als officier bij de Koninklijke Luchtmacht. Maar ook daar moesten we thuis gaan werken. Een gouden kans als je het mij vraagt! Terwijl alles tot een stilstand kwam, zorgde corona voor ons avontuur voor een stroomversnelling. Voor mij werden namelijk nieuwe deuren geopend. De mogelijkheid deed zich voor om een tijdje vanuit de bergen te gaan werken. Of ik nu thuiswerk of in de bergen? Dat maakt het verschil niet! Het werken in de bergen combineerde ik met de opleiding tot Oostenrijks bergwandelgidse.

En als je denkt dat het niet mooier kan worden, werd het dat toch! Het beviel namelijk erg goed om vanuit de bergen te werken. Het uitzicht dat ik iedere dag had, het even een wandeling kunnen gaan maken hier. De rust en de ruimte. Het was gewoon heerlijk! En toen kreeg ik dus te horen dat ik samen met een duo collega parttime kon gaan werken. WOW! Dit is dé kans om de stap te zetten. En gelukkig zag ook Bart dat.

‘Waarom gaan we het niet een jaar proberen om in de bergen te wonen en werken’. Ja, waarom gaan we het niet gewoon proberen? We verkopen ons huis in Nederland nog niet, maar gaan eerst wat huren en kijken vanuit daar verder. 

De rest is geschiedenis, want in de winter van 2021 stond de verhuiswagen voor de deur en per 1-1-2022 was ons huis verhuurd. BAM! 

En nu een huis zoeken...

Zo snel als dat ik de woorden op papier zet, zo snel was een huurwoning niet geregeld. Als je dacht dat Nederland soms bureaucratisch is, dan kan Oostenrijk er ook wat van. Zeker als je jezelf bedenkt dat ze in sommige zaken 10 jaar achterlopen op ons. Dus met het inschrijven werd ik van het kastje naar de muur gestuurd. Om een sociale huurwoning in Mallnitz te kunnen huren had ik een adres nodig. Maar om jezelf in te schrijven in Oostenrijk en een zogenaamd EWR Bescheinigung te krijgen, heb je een adres nodig… Je begrijpt dat dit best frustrerend is. Gelukkig hadden we lieve vrienden waar ik mezelf even in mocht schrijven om dit euvel te overkomen.

Snap

Klaar om naar de bergen te vertrekken!

En of dat dan niet genoeg was, dachten we per oktober (2021) een woning te kunnen huren. Kregen we in augustus doodleuk te horen dat de woning al verhuurd is! Uhh, WTF?! Hoe dan? Juist, ook dat werkt wat anders in Oostenrijk. Blijkbaar is het zo wie een woning eerder wilt huren dat degene die de aanvraag gedaan heeft, gaat voor. Sta je daar met je goede gedrag, klaar om te verhuizen. NOT! De tweede poging die we deden om een woning te huren, slaagde uiteindelijk wel. Ook dit ging niet zonder horten of stoten en was kiele kiele met het leeghalen van ons huis in Nederland en het moment dat we in het appartement in Oostenrijk konden. Maar eind goed al goed, gelukkig!

Ik zou niet anders meer willen!

Snap

Samen genieten we met volle teugen van het wonen in de bergen!

Na 2 jaar midden in de bergen te hebben gewoond in een idyllisch bergdorpje, wonen we nu een paar maanden in de omgeving van Villach. Maar een ding is zeker, ik zou niet meer terug naar Nederland hoeven! De uitzichten, de wandelingen, de seizoenen die je hier hebt. En het feit dat ik binnen een halfuur in Slovenië en Italië sta, is voor mij reden genoeg dat ik hier voorlopig nog niet wegga. Oostenrijk is voor een hoofdstuk in ons boek en wie weet waar het ons in de toekomst nog meer gaat brengen!


Benieuwd hoe het leven in de bergen daadwerkelijk bevalt? Ik vertel je er de volgende keer meer over! 

's avatar
3 weken geleden

Wij hebben eui

Mamaplaats's avatar
1 maand geleden

Wat een leuk dilemma! Het klinkt als een spannend idee om een B&B of hotel te beginnen. Wie weet wordt het wel jullie nieuwe avontuur! Veel succes met het nemen van de beslissing, wij zijn benieuwd wat jullie gaan doen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Sietske | Spotlight Blogger?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.