Snap
  • ondernemendemoeders
  • werkende mama
  • zelfstandigondernemer

Moederschap & Ondernemerschap

Haalbaar, maar wel met de juiste keuzes

Als moeder van twee jongens van 9 en 11 jaar oud en eigenaar van het platform Babymoon is geen enkele dag bij ons thuis saai. Oh ja, en vergeet de MR-vergaderingen op school, oudergesprekken, schoolreisjes en die onvermijdelijke bardiensten bij de voetbalclub niet 😉. Je kunt wel zeggen dat mijn leven soms voelt als een circusact waarbij ik probeer alle ballen hoog te houden zonder er ook maar één te laten vallen (wat uiteraard niet lukt!). 

Het moederschap op zich is al een fulltime baan. Je bent kok, schoonmaakster, chauffeur, verpleegster en nog veel meer. Voeg daar een eigen bedrijf aan toe en je hebt een recept voor chaos. Één ding dat ik heb geleerd, is dat balans niet gaat over het vinden van perfectie, maar over het accepteren van de imperfecties. Sommige dagen betekent dit dat de jongens iets te lang achter de ipad zitten zodat ik die belangrijke deadline kan halen. Andere dagen betekent het dat ik een ochtend het werk laat vallen om op school te helpen. 

Ik ben de "koningin" van to-do lijstjes en mijn agenda is mij heilig. Maar zelfs met de beste planning, komen er onverwachte (hoge)hobbels op de weg. Als ondernemende moeder moet je leren dansen in de stromende regen (soms letterlijk wanneer een voetbalwedstrijd ondanks het slechte weer doorgaat 😉) Ondernemersschap in combinatie met moeder zijn vereist focus, durf, en soms een sprong in het diepe. Maar bovenal vereist het liefde - veel liefde. Voor wat je doet, voor wie je het doet, en voor (met name) jezelf. Als jonge moeder en (startend) ondernemer kan het allemaal wat overweldigend lijken, maar met de juiste mindset en systemen kun je bergen werk verzetten.

Hieronder mijn tips, die ik zelf jaren geleden al een stuk serieuzer had moeten nemen: 


1) Plan, maar blijf altijd flexibel: dat dagen als moeder onvoorspelbaar zijn hoef ik je niet te vertellen. Maar dit geldt ook voor het ondernemersschap. Zorg dat je elke week een moment neemt om de week vooruit te plannen, maar schiet niet in de paniek als je planning lastminute wijzigt door een onverwachte situatie. Flexibiliteit is je superkracht. 

2) Maak kleine doelen: iedere dag een klein doel die haalbaar is en je af kan strepen, geeft een goed en voldaan gevoel. Een groot doel waarbij je altijd achterloopt niet. Maak van een groot doel, hele kleine doelen. En met klein bedoel ik zo klein dat je ze per week en per dag kan plannen. Een ideeal systeem hiervoor is bijvoorbeeld Trello. 

3) Leer nee zeggen: dit klinkt misschien simpel, maar voor veel moeders en beginnende ondernemers is dit een moeilijke. Niet elke kans of uitnodiging moet je aangrijpen of accepteren. Weeg af of het past binnen je doelen en je beschikbare tijd. Je tijd en energie zijn kostbaar. Ik had dit al veel eerder moeten toepassen. Dit heeft mij veel tijd en geld gekost. Vraag bij een aanbod of uitnodiging bedenktijd. Op die manier kan je goed nadenken over je antwoord. 

4) Goed voor jezelf zorgen: eerst voor jezelf zorgen en dan voor anderen. Makkelijk gezegd en ik deed het jarenlang (ook) niet. Nu ik dit wel doe, gaat alles beter. Ik voel mij fitter, ik kan meer doen op een dag mét energie en mijn kinderen hebben een leukere moeder. Win win toch? En voor jezelf zorgen kunnen kleine dingen zijn. Zorg dat je elke dag, al is het maar een paar minuten, tijd voor jezelf neemt. Pak een kop thee en maak een gezonde lunch. 

5) Vier je successen: ik deed het nooit, maar nu wel. In de drukte van het ondernemen én het moederschap, kun je vergeten stil te staan bij je successen. Of het nu gaat om een (klein) behaald doel, een goede verkoop, een project dat je hebt afgerond, of simpelweg een dag (of week) die vlekkeloos verliep - vier het! 

6) Netwerken: niemand begrijpt je beter dan iemand die in hetzelfde schuitje zit. Zoek naar lokale of online groepen van ondernemende moeders. Dit is niet alleen goed voor je netwerk, maar ook voor je mentale welzijn. Delen, ventileren en leren van elkaar is onbetaalbaar (ook al is die drempel soms zo hoog). 

7) Vraag om hulp: je hoeft niet alles alleen te doen. Vraag je partner, familie of vrienden om hulp bij de kinderen als je moet werken, of overweeg een oppas. Ook in je onderneming is het slim om hulp te zoeken bij dingen die buiten je expertise liggen. Ik heb dit zelf te laat gedaan. Het kost je onnodig frustratie en dat is zonde. 

De combinatie moederschap en ondernemerschap is misschien uitdagend, maar ook ongelooflijk leuk. Ik zou het niet willen missen (misschien af en toe een dag 😉 ) . Geloof in jezelf en in wat je kunt bereiken. En vergeet niet, je bent niet alleen. Er zijn heel veel moeders die ondernemen, steun elkaar. Op naar succes! En loop je echt vast of heb je ergens hulp bij nodig? Ik bied je graag een luisterend oor of help je verder💖

Mamaplaats's avatar
6 maanden geleden

Bedankt voor het delen! ❤️

Benthejo's avatar
6 maanden geleden

Heel graag gedaan 🫶🏻

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Daphne | Babymoon.nl | Spotlight blogger?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.