Snap
  • opvoeding
  • zwemles
  • #zelfvertrouwen
  • geboortepatronen
  • adiploma
  • In de schijnwerpers

Mijn kind durft niet door het gat te zwemmen

Voor veel kinderen is zwemles of door het gat zwemmen superspannend

Afgelopen weekend was het eindelijk zover. Mijn oudste dochter (7) mocht afzwemmen. Wat een mijlpaal. Vooraan stond ze op het startblok, enthousiast, energiek, trots en vol zelfvertrouwen. Ze dook er als eerste in. Zwom de sterren van de hemel en dat gat, daar zwom ze gewoon door alsof het niks was. Maar wat heeft zij hard gewerkt om op dit punt te komen.

Niet vanzelfsprekend

Ondanks dat ik natuurlijk glimmend van trots aan de kant zat, weet ik dat het behalen van haar zwemdiploma niet vanzelfsprekend was voor haar. In haar eerste levensjaren moest ze weinig hebben van zwemmen en water, liet ze ons niet los in het zwembad en was het ondenkbaar om kopje onder te gaan, laat staan door een gat te zwemmen. Als we haar los lieten in het zwembad kwam er paniek en boosheid.

Snap

Geboortepatronen en zwemmen

Geboren worden kan een overweldigende ervaring zijn voor een kindje. Wanneer een kindje tijdens de geboorte in het geboortekanaal heeft vastgezeten, is geboren met een vacuümpomp of tang of bijvoorbeeld een navelstreng om de nek heeft gehad, kan het zomaar zijn dat het kind het heel spannend vindt om met zijn hoofd onder water te gaan of door het gat te zwemmen. Dit kan een onbewuste herinnering oproepen aan doodsangst die het kind gevoeld heeft tijdens zijn geboorte.  

Zo ook voor onze dochter. Ze kwam er niet zomaar uit, daar was wat extra hulp bij nodig en heeft haar letterlijk naar adem doen happen.

Snap

Wat te doen?

Allereerst begin ik met wat je niet moet doen. Dwing je kind niet om in het diepe te zwemmen of om zijn hoofd in het water te houden. Door te pushen breng je jouw kind direct terug bij deze angst die gevoeld is tijdens de geboorte. 

Ik herinner me het nog goed tijdens peuterzwemmen dat mijn dochter de opdracht kreeg om onder de lijn door te gaan, kopje onder. Ze wilde dit absoluut niet en de juf zei: 'doe maar, duw haar er maar onderdoor, ze merkt er verder niks van en is trots als ze straks boven komt'. Totaal onwetend duwde ik haar onder de lijn door. Krijsend en in paniek kwam ze weer boven. Daarna heeft het lang geduurd voordat ze weer het water in durfde. 

Als jouw kind het lastig vindt, ga dan vooral samen oefenen. Geef bergen met vertrouwen aan jouw kind. Begin gewoon eerst in bad of onder de douche voordat je in het zwembad oefent. Ben er voor jouw kind om dit te begeleiden. 

Vertel ook eens het geboorteverhaal aan jouw kind. Vertel wanneer het spannend was en waardoor hij misschien wel deze angst heeft ervaren. Jouw kind mag nu gaan ervaren dat hij erop kan vertrouwen dat het nu anders gaat. Je helpt jouw kind door juist de behoefte die hierachter schuil gaat te erkennen.

Vertrouwen

Met onze dochter hebben we eindeloos veel geoefend in het zwembad en gepraat over haar geboorteverhaal. We hebben haar ervan bewust gemaakt dat het kleine kindje in haar het spannend vindt, maar dat ze aan dat kindje mag leren dat ze het gewoon kan. Handje vast en zo langzaam aan steeds een beetje verder loslaten. Stapje voor stapje laten ervaren dat het veilig is en ze het kan. We hebben haar angst zien veranderen in vertrouwen. Deze week kwam ze na haar eerste B-zwemles trots thuis: ‘mam, ik heb door het B-gat gezwommen, makkie’.

Snap

Heb je naar aanleiding van deze post vragen of wil je meer weten? Stel je vraag gerust of neem eens een kijkje op mijn instagram