Meer slaap tijdens gebroken nachten?
Dat kan op een natuurlijke manier zonder slaaptraining. Lees je mee?
Als wakker worden doorheen de nacht normaal is voor de meeste baby's & kleine kindjes, hoe kan je ervoor zorgen dat je je eigen slaap & welzijn beschermt zonder te slaaptrainen?
Zoals mama's het al eeuwen doen, met breastleeping of borstslapen. Een begrip voor het eerst bedacht door James McKenna.
Studies van Moska, Richard & McKenna tonen aan dat mama en baby 's nachts door samen wakker worden: hun rithmes & slaap cycli synchroniseren. Ofwel wordt mama net voor baby wakker ofwel baby net voor mama. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat zowel mama als baby niet steeds midden in een cyclus wakker moeten worden.
Een studie van 2002 toont aan dat mama's die borstvoeding geven aan hun baby veranderingen tonen in hun slaapstructuur die het mogelijks mogelijk maken om te gaan met het slaap tekort dat komt bij het zorgen van een zuigeling.
Zo zagen ze dat totale slaap & REM (rapide eye movement) slaap gelijkaardig waren aan de controle groepen, maar dat mama's die borstvoeding gaven een verhoging vertoonden in langzame golf slaap (slow wave sleep). Dit is de diepe slaap, het deel van slaap dat ons brein de kans geeft te bekomen van de dagelijkse activiteiten.
Daarnaast toont een andere studie aan dat ouders van borstgevoede kinderen gemiddeld 40 - 45 minuten langer slapen dan die van kindjes die kunstvoeding kregen 's avonds of door de nacht.
Geef jij geen borstvoeding? Dan kan je nog steeds
- je kindje in een cosleeper of in een aparte wieg dicht bij jou houden op de kamer
- kunstvoeding op kamertemperatuur geven
- je partner betrekken in de nachtvoedingen/opstaan
Nabijheid tussen ouder-kind & borstvoeding
- synchroniseren de slaapritmes tussen mama en baby.
- verminderen de nood op te moeten staan en volledig wakker te worden om responsief op te treden 's nachts.
- verhogen de ratio diepe slaap/totale slaap.
- zorgt voor meer totale nacht slaap.
Liefs,
Anouk
Volg mij op Mamaplaats en/of op instagram onder @the_nurturingkind als jij graag meer informatie krijgt over biologische normale baby slaap & hoe je deze slaap natuurlijk kan verbeteren met respect van de hechting van jouw kindje en je eigen intuïtie.
Referenties: Blyton et al. 2002, Doan et al. 2007, Kendall-Tackett et al, 2011., Dorheim SK et al, 2009, James McKenna, 2014