Jouw kind wilt seksuele voorlichting VAN JOU!
Waarom het belangrijk is dat jouw kind bij jou terecht kan over seks.
Alle mensen zijn seksuele wezens. Of je nu 5, 19, 36 of 84 jaar oud bent, je bent een mens en dus is seksualiteit een onderdeel van je leven.
Kinderen zijn ook seksuele wezens, maar dan niet op de manier zoals wij volwassenen dat zijn en seksualiteit zien. In de kindertijd wordt de basis gelegd voor hoe wij later als volwassenen aankijken tegen thema’s als liefde, seksualiteit, eigenwaarde, wensen en grenzen enzovoort.
Door te spelen en te praten leren kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de kleuter die doktertje speelt met een vriendje (=leren over lichaamsbesef en wensen en grenzen) . Of de pre-puber die een seksueel getinte mop verteld (=experimenteren met uiten van seksualiteit en reactie daarop krijgen). Of de peuter die woorden als ‘poep’ of ‘piemel’ roept (=leren wat gepast is in een context).
Alle kinderen doorlopen dus een seksuele ontwikkeling. En net zoals het een opvoedtaak is om je kind het verschil te leren tussen gezond en ongezond voedsel, is het ook een opvoedtaak om je kind te helpen bij het ontwikkelen van zijn of haar eigen ‘lovemap’.
Veel ouders vinden dit echter een moeilijke taak – vol uitdagingen. Niet zelden dragen ouders hun eigen ongemak rondom dit onderwerp over op hun kinderen. Terwijl de meeste ouders dit niet willen!
Je wilt immers dat je kind uitgroeit tot een bewuste volwassene, met eigenwaarde en zelfliefde en genoeg zelfvertrouwen om seksueel gezonde keuzes te maken. Toch?
Weet dan dat je als ouder veel aan deze ontwikkeling kan bijdragen door je eigen ongemak eens onder de loep te nemen. Vervolgens kan je kijken naar wat je wenst voor je kinderen en jezelf afvragen of jij dat ook voorleeft.
Daarnaast heeft een kind ook toestemming nodig om bij jou dit onderwerp aan te kunnen snijden. Het is fijn als je op een luchtige manier dit onderwerp eens opgooit. Net zoals je niet op een dag opeens een voorlichting ging geven over het verschil tussen een appel en een kroket en daarmee het gesprek opende over gezonde voeding. Nee, die lessen leer je je kind ook vaak op het moment dat er iets gebeurd waarop je even luchtig kan inhaken. Zo mag het ook gaan met seksualiteit. Je hoort een nieuwsbericht, ziet een filmpje of gebeurtenis op het schoolplein en je opent een gesprekje.
Zo hoor je wat er leeft in je kinderen, creëer je een mogelijkheid voor je kind om iets aan je te vragen en laat je zien dat jij seksualiteit niet in de taboesfeer houdt.
Lastig?
Soms wel.
Te leren?
Absoluut!
Op vrijdag 26 januari 2024 geef ik in Utrecht een workshop voor ouders over hoe je het thema ‘seksuele gezondheid’ een onderdeel kan laten zijn van de gehele opvoeding. De workshop duurt 2,5 uur en wordt zowel in de ochtend als in de middag gegeven.
Voel je vrij om aan te haken.
Mail mij voor meer informatie: linda@seksualiteitsbureau.nl of volg mij op Instagram: @Linda_Hauer