"Ik probeerde dieet na dieet, maar niets werkte"
Waarom mijn leefstijl veranderen uiteindelijk wel heeft geholpen
Ik heb altijd graag gesport. Al van kleins af aan was ik een beweeglijk type en altijd op zoek naar fysieke uitdaging. Tegelijkertijd houd ik ook enorm van eten en heb ik dat door de jaren heen veel gedaan en ook gebruikt als een manier om te dealen met emoties.
Ik at vaak meer dan ik nodig had en ik werd zwaarder en zwaarder. Dan deed ik weer een crashdieet waarbij ik minder dan 1.200 calorieën binnenkreeg en vlogen de kilo's er af. Zat ik weer goed in mijn vel, vond ik dat ik hard genoeg gewerkt had en ging ik ongemerkt weer meer eten dan ik nodig had.
Dieet na dieet heb ik geprobeerd om kilo's te verliezen
Vaak lukte dat ook wel, maar het was een struggle om het zo te houden. Sporten was wel altijd de rode draad. Ik sportte meestal drie keer per week. Toen ik naast de groepslessen in de gym begon met hardlopen ging het nog beter. Ik bereikte een nieuw gewicht en wist dat ook vast te houden totdat ik zwanger raakte. Doordat in de prille zwangerschap mijn relatie strandde , was er weinig focus op gezonde voeding en kwam ik 17 kilo aan. Ik zag weer mijn 'obesitas' gewicht op de weegschaal en dat was confronterend.
Door alle spanning kreeg ik een hoge bloeddruk
Ik sportte tot het einde van de zwangerschap. Ik moest drie weken voor tijd naar het ziekenhuis vanwege zwangerschapscholestase en werd ingeleid. Door alle spanning kreeg ik een hoge bloeddruk. En door een nabloeding in mijn buik na de keizersnede was mijn ijzergehalte gehalveerd. Ik kreeg medicatie, maar was daar gelukkig binnen no time weer vanaf. Ik ben ervan overtuigd dat mijn sportgedrag en goede conditie hier zeker aan hebben bijgedragen.
6 weken na de bevalling ging ik de sportschool weer in
6 weken na de geboorte van mijn zoon ging ik, ondanks een complicatie aan de wond, weer de sportschool in. Toch met een ander gevoel. Ik sportte niet meer alleen voor mezelf, maar ik voelde me ook verantwoordelijk om fit te worden voor mijn zoon. Ik wilde met hem kunnen rennen, stoeien en klauteren, zonder dat het me zou uitputten. Mijn zwangerschap en herstel na de keizersnede hadden me bewust gemaakt van mijn gezondheid, dus ik voelde me tot op het bot gemotiveerd om goed voor mezelf te zorgen.
Ik bereikte een nieuwe levensstandaard
En dat voor mezelf willen zorgen is een heel ander uitgangspunt dan mezelf willen veranderen. En dat maakte het verschil. Toen mijn zoon 1 jaar oud was besloot ik het roer om te gooien en ging ik met een coach aan de slag. Eén keer per week trainde ik met haar zowel mijn mindset als lichaam. Met die sessies als steun in de rug bereikte ik een nieuwe levensstandaard waarbij ik me sterker voel dan ooit.
Ik heb ook weleens geen zin om te sporten
Op je weg naar de top kom je allerlei obstakels tegen. Ik heb ook weleens geen zin om te sporten en grijp ook weleens te vaak naar ongezond eten, maar ik weet dat ik altijd weer terug kan komen naar mijn focus op een gezonde basis. Ik maak iedere week eet- en beweegschema's en maak andere keuzes dan voorheen. En die zijn soms heel simpel: de trap nemen in plaats van de lift of het huishouden zien als een work out.
Regelmatig sporten en gezonde voeding houden zowel mijn lichaam als mijn geest fit. Inmiddels heb ik van sport en leefstijl zelfs mijn beroep gemaakt, omdat het voor mij een belangrijke kernwaarde is geworden. Wil jij dat ook? Ik help je graag. of volg me op Instagram.
Laura Hogendoorn - Hoofdredacteur Mamaplaats
Zie zoveel moeders die hiermee worstelen. Inclusief ikzelf . Fijn dat je hier aandacht aan besteedt. Liefs, Laura
KatinkaSchippers
Dank voor je mooie reactie Laura! Dit is precies de reden waarom ik mijn verhaal wil delen. Fijn dat ik dat op dit platform kan en mag doen. Liefs Katinka