Snap
  • opvoeding
  • kindercoaching
  • opvoedtips
  • #afscheidkdv
  • #gedrag
  • In de schijnwerpers

Huilen bij het afscheid op het kinderdagverblijf of school, kan het ook anders?

Heb jij je ook wel eens afgevraagd hoe het toch kan dat het ene kind huilend om moeders nek hangt bij het afscheid en het anderen kind fluitend naar binnen loopt.

Radeloos

Dikke tranen, aan mama vastklampen, jou niet los willen laten. Misschien is dit voor jou ook wel dagelijkse kost bij het afscheid nemen van jouw kind. Wat je ook probeert, je kind afleiden, stiekem het pand verlaten of grapjes maken. Niks helpt. Radeloos word je ervan. Je probeert van alles om het voor jouw kind en jou zo fijn mogelijk te maken, maar niks werkt.

Als moeder voelt het niet fijn om je kind zo achter te laten. Met pijn in je buik of tranen in je ogen laat je je kind achter. 

Snap

Geboorte

Kindjes die moeilijk afscheid kunnen nemen, zijn vaak al in hun prille begin, vlak na de geboorte, gescheiden geweest van hun moeder. Door een medische ingreep bij moeder of kind is het soms noodzakelijk om moeder en kind te scheiden kort na de geboorte. Hierdoor kan het kindje onbewust erg in de war raken, zoekende zijn naar zijn moeder en zich angstig voelen. Hierdoor neemt hij in zijn onderbewustzijn het besluit zijn moeder nooit meer los te laten want bij haar is het veilig. Juffen of leidsters die zeggen vaak dat het beter is als je snel gaat OF dat als jij de hoek om bent dat is het alweer over is. Maar is dat ook echt zo?

Gaan we niet voorbij aan de behoefte van jouw kind, omdat hij juist met zijn gedrag laat zien dat afscheid nemen moeilijk is?

Wat wil jouw kind eigenlijk duidelijk maken?

Kan het ook anders?

Ik hoor je al denken “ja bij mama is het veilig, maar ik moet ook gewoon werken”. Dat klopt!

Maar door juist te erkennen dat hij een moeizame start heeft gehad, is het al zoveel logischer dat juist jouw kind hier zo’n last van heeft. en zul je het gedrag beter begrijpen. Het enige wat jouw kind wil, is gezien worden in zijn behoefte, en weten dat het veilig is en dat jij altijd weer terug komt. 

Tips

1. Neem even de tijd om samen afscheid te nemen en laat je niet opjagen door anderen.

2. Erken zijn behoefte. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je graag bij mama wilt blijven, dat voelt fijn voor je”

3. Geef veiligheid door te vertellen dat je altijd weer terug komt en vertel jouw kind dat het veilig is.

In mijn volgende blog zal ik jullie meer tips geven over hoe je het afscheid fijner kunt maken.

Volg mij voor meer inspiratie op:

https://www.instagram.com/beleefkindercoaching/